Парижки шик у дома: 12 свежи идеи за пролетен редизайн на малък апартамент

| от MamaMia |


Има определени трикове, които парижкият интериорен дизайнер Мариан Евену е превърнала в своя запазена марка. Например, тя използва смел подход към цветовете и винаги боядисва стаите в повече от един нюанс. По думите ѝ багрите са като музикални ноти и при правилното им съчетание се получава прелестна мелодия. Друг неин трик са вътрешните прозорци в стените. Проектите ѝ носят нейния почерк, а с него и романтичния дух на Париж – съчетание от класика, шик и модерност с щипка дръзка индивидуалност. 

Макар и да е хубаво да сме в Париж, не е задължително да живеем там, за да постигнем подобна визия в нашите собствени гарсониери, боксониери и студиа. Късната пролет и началото на лятото са перфектния момент от годината да преобразим с малко въображение своето жилище. Ето някои идеи как да се случи това: 

Осигурете си малко антре

Според Евену то представлява преход между света навън и личното ни пространство, затова си струва например да намалим размера на банята, тоалетната или сервизното помещение, за да си осигурим кокетно малко местенце, където да закачим палтото и чадъра си, когато влизаме у дома.

Използвайте цветни акценти за дълбочина и нюанс

Стаите стават много по-живи, когато използвате повече от един нюанс на боята. Цветовете създават въображаеми граници, чрез които всяко отделно пространство в дома се чувства като отделен малък свят. Евену обича да акцентира върху таваните – според нея те са като небето, а кой би искал да гледа бяло или сиво небе?

Намалете броя и размера на кухненските мебели

За да не се усеща пространството претъпкано, е предостатъчно да има компактен сет от шкафове под и над кухненския плот с вградени уреди – индукционен котлон, хладилник, фурна, може да се събере дори и пералня или миялна машина. Така в остатъка от кухненското пространство можем да поставим шик масичката за кафе с две винтидж столчета, за която винаги сме си мечтали, например, за да персонализира пространството ни.

Оставете на показ само най-красивите си вещи

Приберете или се отървете от всичко останало (разбира се, по природосъобразен и етичен начин – например чрез даряване или рециклиране). Осигурете си и достатъчно затворено пространство (шкафове, етажерки, вградени под леглата или диваните), за да можете вие да избирате кои вещи да останат на видно място.

Вижте още: Много вещи къща развалят: тайните на лесното разчистване

Изпробвайте вътрешните прозорци

Те са запазената марка на Евену и присъстват във всички нейни проекти. Особено подходящи са за тъмни апартаменти с едно изложение, защото пропускат светлина във всички помещения и създават оптическа илюзия за повече пространство. Можете да добавите малки перденца за моментите, когато се нуждаете от изолация.

Комбинирайте вградените елементи с гъвкави мебели

Така една и съща мебел може да има повече от едно приложение – разтегателният диван например може да превърне хола ви в стая за гости, когато се налага. Изпробвайте сгъваеми масички или конструкции от отделни елементи, които могат да се прибират един в друг, или да послужат като допълнителна масичка или столче при нужда.

Експериментирайте с много на брой осветителни тела

Осветлението въвежда оптическа дълбочина, твърди Евену. Тя смело комбинира декоративни, стенни и нощни лампи с основния източник на светлина в стаите – направете го и вие.

Ако ще правите компромис с пространство, нека бъде банята

Париж е емблематичен с мъничките бани в жилищните си помещения на последния етаж под гредите на покрива. Според Евену организирането на малко пространство е свързано с намирането на правилния баланс за всички незаменими дейности като спане, почивка, хранене, работа и миене на съдове. За нея не е нужно банята да е просторна, за да бъде ефективна. Колкото по-малка е обаче, толкова по-важно е да добавите в нея някои дребни акценти и детайли, за да не се усещате като в хотелско помещение и да не ви липсва пространство за задължителните вещи.

Вижте още: 7 умни съвета за реновиране на банята

Не пропускайте шкаф под и над мивката, като горният е с малко огледало, шик закачалка за окачване на кърпи и хавлии, ниша с етажерка за козметика за баня, ориентирана около душа. Огледало може да се вгради и директно в плочките на стената, като алтернатива. Светлината отново е съществена.

Не събаряйте цели стени между стаите

Този съвет противоречи на утвърдените през последните години препоръки, ориентирани към уголемяване на помещенията за сметка на стените между тях. Изпробвайте друга коценпция: гледките от една стая към друга карат малките пространства да изглеждат много по-открити. Премахнете само част от стената и я заменете с рафтове, стелажи, кът за четене, вграден в отвореното пространство в стената. 

Изпробвайте райета за текстилните повърхности

Вероятно вече сте чували, че вертикалното райе оптически издължава фигурата ни, а хоризонталното я разширява, когато иде реч за дрехи. Същото се отнася и за жилищните пространства. Освен това е по-неутрално в сравнение с други типове мотиви за дамаски и покривала, следователно отваря възможност за по-смели акценти с други елементи от жилището. За да са по-интригуващи визуално райетата в различните помещения може да са противоположни, например напречни за хола и надлъжни – за спалнята. Едновременно ще има линк между стаите и ще личи, че са отделни пространства.

Вградете писалището си в ниша

Винаги може да се намери място за бюро – в ниша в стената, между два скрина, чрез вграден плот под масата. Със затвърждаването на хоум офиса като алтернатива този кът от дома става все по-важен, не следва да го пропускаме, нито пък да работим там, където се храним, но и не е нужно да хабим цяла стая за офис, когато пространството ни е дефицит.

За финал: малките стаи са и по-уютни и по-вълнуващи от големите отворени хангари в дома

Отворените пространства са по подразбиране в наши дни и често това е с основателна причина. Но преди да се спрете на варианта да превърнете цялото жилище в едно помещение, разделено на кътове, помислете пак. Това не е универсално решения. Отделните стаи дават лично пространство и завършеност. по-практични са от гледна точка на това хората в дома да не си пречат помежду си, когато всеки е на вълна да извършва различен тип дейности. А Евену допълва, че чисто психологически, преминаването от стая в стая, ти дава усещане за мащаб, за история с продължение, за движение, а не тягостното чувство, че всички сте затворени в една съвместна кутия. 

Вижте още: 

Жилището мечта в града: изобилие от светлина, панорамна гледка, свеж въздух


Повече информация Виж всички