Омъжените жени са по-прилежни домакини?

| от Mamamia |


Ако се чудите дали да приоритизирате прането или миенето на чинии, така че да успеете да отметнете всички задачи по грижата за дома, наравно с грижата за децата, то вероятно вие сте омъжена.

Изследване, проведено от социолози в Университета в Мериленд, Университета в Тексас и Университета на Южна Калифорния, сочи, че омъжените майки вършат повече домакинска работа от самотните майки и то – без да разчитат на помощта на съпруг.

Според учените е по-вероятно омъжените майки да се държат така, че да отговорят на спрямо стереотипа за своя пол във връзките си.

„Омъжените майки увеличават домакинската работа от части, за да отговорят на очакванията за домашни гозби, чисти дрехи и поддържани домове – държание, неразделна част от съвременната дефиниция за подходящото поведение за съпруги и майки“, казват авторите на проучването.

Данните от изследването сочат, че омъжените майки прекарват средно 32 минути повече в шетане из вкъщи спрямо необвързаните. Тази разлика идва от това, че омъжените имат 10 минути по-малко свободно време на ден и 13 минути по-малко време за сън. Независимо дали дамите работят на пълен работен ден или са домакини, данните не се променят.

Разлика настъпва единствено, ако омъжената майка има за помощник у дома още някой роднина. Съпругът, сам по себе си, се оказва много по-слабо ангажиран с домашните задачи, отколкото можем да предположим.

Това изследване лесно се допълва с резултатите от друго, според което затварянето на пропастта между дейностите на мъжете и жените у дома идва от това, че жените зарязват домакинската работа, а не че мъжете започват да помагат повече.

По отношение на отглеждането на децата – независимо дали е омъжена или неомъжена, майката отделя еднакво голямо внимание на децата си.


Повече информация Виж всички