„Нали вече ви дадохме права..?“

| от Лора Младенова |


Днес, както всяка година, някои от нас ще подарят или получат цветя, други няма да забележат кой ден се пада, а трети ще излязат на протест.

Сигурно всички ние сме чували, че Осми март не е ден за празнуване, а е ден за борба за права.

А може би някои от нас сме чували и друго, с по-циничен оттенък: „За какво имате да се борите вие, жените, какво още искате, нали мъжете вече са ви дали права“. Един приятел казваше така и вече не ми е приятел.

Там е работата: човешките права принадлежат единствено и неотменно на човека, на всеки един от нас, хората.

Те не могат да бъдат „давани“, защото нямат един централизиран господар, който да решава дали ще ги имаме, или няма да ги имаме. Могат единствено да бъдат отнети – насила и злоумишлено.

Системата, която отнема права от жените, си има име – патриархат, независимо дали ни е удобно да го произнасяме. Хората, които отнемат права от другите или ограничават свободата им, също си имат имена.

Борбата за права е борба не за тяхното печелене, а за тяхното възстановяване, за връщането им към човека. И именно в това е смисъла от ден като Осми март.

Примамливо звучи да си говорим, че днес живеем в свободен свят на неограничени възможности. Обаче това остават само едни красиви думи.

Когато липсва адекватен обществен механизъм за защита от джендърното насилие, а новините за извършване на такова, наред със справедливия гняв, будят също и смях, и одобрителни реакции.

Когато всеки път, в който кажеш „джендърно насилие“, ще се намери някой да ти каже: „Недей, подбери друга дума, с която да не смущаваш хората“…

Когато широко разпространените явления зад термини като икономическо насилие или date rape са познати и приемани насериозно едва от шепа хора.

Когато мизогинисткият речник и езикът на омразата по полов признак валят от така наречените комплименти, от хумора, от телевизионните екрани.

Когато разлика във възнагражденията между половете продължава да съществува и продължава да не е в полза на жените.

Когато тежки и съществени за обществото, но зле представени откъм условия професии като например тези в сферата на образованието, на социалната работа, на грижовния труд остават прерогатив на жените. И същевременно масово малките момичета продължават да бъдат възпитавани в мантри като „избери си женска професия“, понеже „жените трябва да са жени, а мъжете трябва да са мъже“.

Какво изобщо означава подобен кух и изпразнен от съдържание израз…?

Той създава един порочен цикъл, който ощетява всички ни – и жените, и мъжете, но най-вече децата, като насилствено ги вкарва в наложения наратив на социалните конструкти за мъжката агресия и свръхамбиция, и женския конформизъм и подчинение.

От него страдат всички участващи.

Тъжното клише как майка изпраща син на война, за да пази той дъщерите си и сестрите си, е може би най-крайното и печално проявление на този социален конструкт.

И все пак той се проявява и днес в различни точки от света, и проявлението му носи разруха, болка и смърт под мантрата за предпазване и закрила.

Чували сте и това, че мъжете пазят жените и ги закрилят, нали?

А забелязвали ли сте как говорещият се сепва и млъква, когато бъде попитан от кого?

Жената няма нужда да я изпратят до входа, за да не ѝ се случи нещо.

Има нужда от свят, в който може спокойно да се прибере по всяко време, облечена по всякакъв начин . Така като няма нужда някой да я издържа финансово, а само да не бъде ограничавана възможността ѝ да се живее достойно и материално обезпечено в резултат от собствения си труд и усилия.

Светът, за който всяка година на този ден сме навън и говорим високо, вместо просто да си налеем по чаша вино, е свят, в който не се пазим и не биваме предпазвани, защото се налага. Този свят ни е отнет на практика, но това не значи, че ние сме се отказали от него.

Светът на солидарност и взаимопомощ, който градим, е свят, в който еднозначното послание към връстниците и към децата ни е да живеем така, че да не застрашаваме, потискаме или експлоатираме, да не създаваме необходимостта да се пазим едни от други.

Не докосваме неоторизирано, с думи или с действия, другите, нито техните неотменни естествени човешки права, техните избори кои и какви да бъдат.

Не чакаме цветя, а се борим.

И все пак празнуваме борбите си и това, че има с кого да ги посрещаме.

Жените нямаме нужда да ни бъдат „давани“ права. Имаме нужда да не ни бъдат отнемани.

Нямаме нужда и да бъдем пазени, закриляни или обгрижвани – само да не бъдем застрашавани и умишлено поставяни в несамостоятелно, подчинено положение и подвластни на грижа, независимо дали поради икономически, здравни, семейни или обществени обстоятелства.

Нека грижата между нас, хората, бъде израз единствено на солидарност, любов и човещина, а не на крайна необходимост, в която се поставяме взаимно. Едва тогава можем да си налеем по чаша вино за празника. И може би все пак да не късаме цветята.

Вижте още:

Разсъжденията на „една жена“ по случай 8 март


Повече информация Виж всички