На баба ти хвърчилото

| от Хрис Караиванова |


За много неща не съм сигурна в този живот, но това не ме е страх да твърдя убедено и категорично – скъпи родители, уроки не съществуват.

Когато бебето ви се събуди уплашено и ревящо през нощта, то най-вероятно е сънувало, има колики, болят го зъби. Или нещо друго. Обаче в никакъв случай не е погледнато с лоши очи, не му е предадена зла енергия и съответно вие не се нуждаете от спешни мерки като баене, кадене, леене на куршум, четене на произволни молитви и сребърна вода. Бъдете спокойни, вашето дете не е застрашено от никакъв вид магии, независимо дали сте го пазили от хорските очи 40 дни като Панагюрското съкровище, или пък сте постоянно на чешмата, за да миете малкото след всяка среща с други индивиди.

В нашия фолклор суеверията с лопата да ги ринеш.

Ако потърсите информация за това откъде са се взели всички тези поверия, ще получите богат микс от християнски вярвания, езически повели, както и взаимствани от други народи измишльотини. Така например, бебето ви ще бъде много щастливо, ако се роди с тънка ципа около тялото. Също така, до втората му година не трябва да си позволявате да му давате риба, за да не стане нямо като нея. Ако пък разполагате с люлка, трябва много да внимавате с нея – тя да не се люлее празна, нито пък от двама човека, защото бебето няма да спи добре. Това ще се случи и ако вечер вдигате детето над главата си. Не се споменава нищо лошо, в случай, че го изпуснете.

Много популярно суеверие пък твърди, че децата не бива да се подстригват, докато не навършат една година.

Тук нещата са горе-долу окей, защото много от бебетата и без това нямат кой знае какво за фризиране. Обаче, подобна е легендата за косата на бременната жена, която също не трябва да се пипа в тези 9 месеца. Е, тук вече имаме проблем. По време на бременността жената често страда от различен недостиг на витамини, оттам и косата й се накъсва, губи блясък и сила. Присъствието във фризьорския салон през този период си е направо задължително, стига да не се окаже, че фризьорката ви е силно пристрастена към древните обичаи и просто си умира от страх да приближи до вас с ножицата. Ако я убедите поне да ви филира, си е някакво постижение.

В случай, че сте някакви любвеобвилни и приятни родители, според вярванията трябва да преосмислите тези буйни чувства.

Малкото дете не трябва да се целува много-много, защото скоро няма да проговори. Съответно, за да забързате този явно зависещ от вас процес, трябва да измиете една от многото сребърни лъжички, които знам, че притежавате и с нея да давате вода на детето. Легендата мълчи относно времетраенето на тази процедура. Ако това не сработи, се налага да превърнете отрочето си в Хари Потър и да тикнете една метла между краката му, този метод е направо безотказен за прохождането, а може би и за летенето, кой знае.

Освен да се въздържате от ласки, народът съветва никога да не наричате детето си „зайче“ или по някакъв начин да споменавате заека, докато го приспивате.

Смятало се е, че заекът никога не спи и така ще докарате безсъние и на малкия човек. Досега аз лично смятах, че зайчетата са страхливи създания, а всъщност ние трябва да се боим от тях. Човек учи, докато е жив.

Ако пък на новороденото скоро почнат да му пробиват зъбчета, това е явен признак, че майката скоро пак ще забременее.

Лошо става, ако зъбите на детето се забавят, тогава не ви завиждам. Трябва ви дървен гребен, който се топва в кръвта на черен петел и с кръвта се намазват венците на детето. Предполагам, че можете да заместите петела с пилешка разфасовка от близкия супермаркет, всичко друго е лесна работа.

На детето възможно най-дълго не трябва да се показва огледало – за да не бъде страхливо.

Това, обаче, влиза в силно противоречие с неистовата радост на бебето да се гледа в огледалото. Ясно е, че се разкъсвате от колебания – дали да гледате как бебето ви се хили щастливо на образа си, или да го спасите от съдбата му на страхливец. Тъй като детето ви най-вероятно не е вампир, аз все пак бих рискувала с един бърз поглед в огледалото. Още повече, друго поверие казва, че ако бременната яде тайно, бебето ще се роди страхливо или ще стане крадец, така че ако сте се крили с чиния кюфтета в кухнята, предпазните мерки с огледалото са безсмислени. Детето ви е обречено на страхливост и евентуална клептомания.

Естествено, народът се е изказал и относно кърменето.

Детето се отбива единствено в ден от църковния календар, който не е на някой мъченик. Ако спрете кърменето, когато птиците отлитат на юг или се връщат у дома, детето ще порасне с избухлив характер. Ако пък го отбиете по време на цъфтежа на дърветата, косата му ще побелее по-рано. Тоест, да спрете да кърмите е почти невъзможно, така че се въоръжете с търпение.

Безспорно едно от най-хитовите бебешки поверия настоява за поставянето на червен конец на китката на бебето, против уроки.

Въпреки че повечето хора едва ли изобщо знаят какво е „уроки“, конецът присъства повсеместно. По-досетливите търговци отдавна са направили много по-модерния еквивалент на конеца – гривната. Тя е отново червена, но комбинира и още важни символи – кръст, подкова, детелина, безкрайност, котешко око. За най-готините родители се предлагат и гривни с камъни „Сваровски“. Абсолютно оригинални, от Турция.

Отново легендите ни казват, че за да се предпази от уроки похвалено дете, майката трябва три пъти да оближе лицето му и всеки път да плюе на земята. Много, ама много ми се иска да видя този ритуал на живо.

Според друго сказание бебето не трябва да се снима в първите си дни, защото това значително скъсява живота му. Доста смела и крайна поличба, според която всички бебета, които виждаме на снимки в Интернет, не трябва да са вече сред нас.

И накрая, нека хвърлим поглед към тежката артилерия от тъмните векове.

Тогава осоляването на бебето, което баячките и знахарките карали майките да правят, понякога водело до тежки последствия – сериозни възпаления и рани на нежната бебешка кожа. За предпазване от болести, пък, знахарките правели няколко разреза на гърба на детето, за да изтече така лошата, негодна кръв. Случаите на смърт от инфекция след този ритуал определено не са били малко. С подобна цел, по-големите деца били разрязвани под езика. Ако детето не успявало да се пребори, знахарките приемали, че е кекаво и така му било писано. Естествен подбор, какво да го правиш.

Надявам се всичко, което прочетохте до момента ви се струва комично и без всякаква връзка с реалността.

Защото, шегата настрана, често онлайн срещам съвети за лечение на кашлица или безсъние у бебето, които смело и безотговорно заявяват: „Детето ви е урочасано, направена му е магия. Потърсете незабавно жена, която да му бае и да му лее куршум“. Ама вие сериозно ли? Не ми е ясно кой би се заел да урочасва бебе, защо ще го прави и още повече, как точно ще го постигне. Наясно съм, обаче, че всички тези поверия са нищо повече от приказките – появили се и разпространили се от уста на уста народни митове и легенди. До момента, в който хора без логика и всякакво познание от медицина, не ги вземат насериозно. Не бъдете като тях, моля ви. Не бягайте от черни котки. Имаме си достатъчно друга работа като родители.