Майки срещу Бизнес парк София: Сблъсъкът

| от Хрис Караиванова |


Ако имате дете, с което обикаляте градинките или пък работите в Бизнес парк София, е много вероятно да сте разбрали за новия казус, който се заформи на негова територия.

Ако не сте, разказвам накратко. Преди два дни журналистката Бела Чолакова пише в профила си във Фейсбук как грубо е била изгонена от охраната на Бизнес парк София заради една детска рисунка с тебешир. Именно тази рисунка е причина да се появят цели трима охранители, които според разказа са викали, държали са се арогантно и в крайна сметка дори са изгонили жената от парка.

Тъй като на територията на Бизнес парк София никъде не е регламентирано, че не може да се рисува с тебешир върху асфалта, както не са упоменати други неща, за които после да те преследва охраната, Бела Чолакова е пратила писмо до управата на парка. В него тя иска да разбере какви са правата и задълженията й като посетител на това място и като потребител на заведенията и магазините му. Отговор все още не е получен.

Разбира се, когато в казуса има замесени майки, той се превръща в особено страстен и разпален скандал. Това не е случайно, защото ако се замислите, майките имат право да са „леснозапалими“ – те са вечно недоспали, с пищящо, ревящо или питащо дете, залепено за тях непрекъснато и два тона домакинска работа, застояваща вкъщи. И това далеч не е всичко. Майките са не само изнервени, те наистина искат да предоставят на децата си всичко, от което се нуждаят, включително комфорта на една разходка в спретнатия и поддържан бизнес парк в Младост.

От другата страна на сблъсъка са работещите в бизнес парка, които всъщност не взимат дейно участие в спора, защото…ами, имат работа. Лошото е, че дори да намерят малко свободно време да хрупат супер скъпа салата на слънце, за тях няма място на пейките из парка, защото те са заети до една с майки и колички. Ето защо някои от призивите на работещите там апелират за затваряне на това място само за работещите в него.

Както сами виждате, сблъсъкът има две лица и две много силни позиции. Само че, всъщност този скандал изправя едни срещу други грешните противници. Защото, ако едната страна на спора са майките и по-общо казано семействата с деца от района на квартал Младост, то другата страна според мен не са населяващите офисите на Бизнес парк София. Вярно е, те се чувстват притиснати и може би дори завладяни от прииждащите за разходка майки, но реално те са притиснати от мениджмънта на парка и от Община София.

Какво не прави бизнес парка?
Най-общо казано, не се грижи достатъчно добре за наемателите и посетителите си. Цените в заведенията и магазините са отвратително надути, особено като имаме предвид, че паркът се намира в края на града и изборът от ресторанти с нормални цени в близост, никак не е голям. С две думи – озовавате се в монопола на няколко гъзарски вериги и фаст фууд клишета.

Паркът, както и много други места у нас, не набляга на качеството на своя персонал. Редно е хората, които една фирма наема, да бъдат поне донякъде интелигентни и със сигурност добре възпитани. Културата определено липсва, когато говорим за охранителите, които често тичат след майки и децата им, за да се карат с тях и да им връчват фактури за почистването на парка. Това не би ми направило впечатление, ако говорим за кварталното кафе, в което момчето с фрапето е било грубо с вас и освен това ви е върнало по-малко ресто. Когато обаче говорим за голяма структура, която привлича на територията си международни брандове, някак не съм съгласна отношението на служителите да бъде просташко.

Паркът не се грижи и за това работещите там да има къде да поседнат, когато успеят да се измъкнат от бетонната джунгла. Управата с най-добри намерения е отворила парка за външни посетители в работно и неработно време, но някак не успява да контролира безпрепятственото съжителство на тези много и различни породи хора. Дали това е така, защото няма достатъчно пространство за всички и достъпът на външни хора трябва да се ограничи в рамките на уикенда? Или пък Бизнес парк София е единствената добре поддържана зелена площ в района, която майките и децата им могат да използват?

Какво не прави Общината?
Това може би е риторичен въпрос. Може би общината не осигурява терен, на който майките в района да разхождат децата си, без да прескачат паркирани коли. Междублоковите пространства в София вече са на изчезване, макар че на фона на квартали като „Манастирски ливади“, „Младост“ предоставя доста открити пространства и градинки, в които майките с количките могат да отидат. И все пак, бизнес паркът си остава атрактивен с езерото, пейките, цветята, кафетата, ресторантите. Същият този парк е отворен за вас и за парите, които ще му оставите по време на престоя си.

Надявам се, преди да вземете страна в този нов сблъсък, да сте разгледали всички гледни точки. Не защото майките са прави да се вдигат на „ура“ за всяко едно нещо, което е станало наистина или дори само във Фейсбук. Не че работещите могат да обиждат майките с деца и да апелират за изгонването им от парка, още повече, че част от тези работещи имат деца вкъщи. Няма дори да споменавам колко не е права охраната да се заяжда с хората и да ги гони от парка с грубост.

В този казус всички, които досега са взели отношение, имат своите доводи и са прави за себе си. Но каква е позицията на един от основните замесени – Бизнес парк София? Защото, все пак, както всички знаем, не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава.


Повече информация Виж всички