Кратка история на сутиена

| от MamaMia |


Сутиенът е женско бельо, което поддържа и оформя гърдите – това всички го знаем. Някои момичета не излизат без него и не го свалят, дори докато спят, други се чувстват по-комфортно да го избягват винаги, когато им е възможно. Кой обаче го е изобретил и по каква причина и дали през 2022 г. тази причина все още важи?

Всъщност в изобретяването на сутиена участват повече хора и култури, отколкото си представяте.

Най-древните свидетелства за съществуването му са изображения в някои от произведенията на изкуството от минойската цивилизация през XIV век пр.н.е. На тях е видима дреха от лен или мека кожа, която поддържа гърдите и ги изтласкава отдолу нагоре, като не ги покрива твърде много. Това означава, сутиенът може да е съществувал още през Бронзовата епоха.

В Древна Гърция, през V и IV век пр.н.е., жените често носели ленти, подобни на бандана, които минавали върху дрехите, давайки известна опора на гърдите, като същевременно  ги повдигали и разделяли. Афродита е изобразявана облечена в своя собствена версия, наречена кестос. След това имаме свидетелства за римски сутиени или „мамиларе“ – парчета плат, които жените увивали плътно около гърдите си, за да ги покрият. От изображения на римски мозайки в днешна Сицилия прави впечатление, че тази разновидност на сутиена се използва при физически упражнения и активности с цел да предпази гърдите от излишно подскачане. Известно е и че младите момичета са използвали ленти за гърди, за предотвратят ранното им увисване, което се е свързвало със старост и липса на привлекателност.

Има и средновековни сутиени.

Най-малко четири вида от тях биват открити през 2012 г. от група археолози в замъка Ленгберг, Австрия. Два от моделите изглеждат като ризи с чашки без опора. Третият се състои от две чашки, поддържани от презрамки, а последният най-много наподобява съвремен сутиен с чашки, презрамки и банели.

Анри дьо Мондевил, хирургът на Филип Хубави от Франция и на неговия наследник Луи X, пише през 1312–1320 г.,  че някои жени… вмъкват две чашки в роклите си, скроени по формата на гърдите, за да им прилягат плътно и ги завръзват с подходяща лента.

Историята на сутиена моментално променя посоката си през XVI век, когато жените в западния свят приемат корсета. Тази дреха повдига гърдите и свивa талията до ширината и формата, които към онзи момент се приемат за еталон за женска красота. Разпространението на корсета се приписва на Катерина ди Медичи, съпруга на френския крал Анри II. Тя налага буквална забрана за непристегнати талии в кралския двор през 1550-те години.

Но по време на реформата в облеклото и на движението за рационално облекло в късната викторианска епоха, корсетите биват обвинени, че предизвикват редица рискове за здравето, като например пренареждането или смачкване на вътрешните органи поради практиката твърде стегнатите връзки, както и опасност от задушаване. Корсетът се заменя с по-широки дрехи и много жени буквално въздъхват с облекчение.

През XIX век различни видове заместители на корсети и подобни на сутиена модели бельо биват патентовани, като някои от тях се налагат на пазара, а други – не.

Например през 1893 г. Мари Тучек патентова сутиен, който включва отделни джобове за гърдите и презрамки, които минават през рамото и имат закопчаване с кукичка и илик. Въпреки че изглежда много като модерните сутиени, той не успява да добие популярност. Някои източници твърдят, че Ермини Кадол може да се счита и за изобретател на модерния сутиен, тъй като тя показва корсетен сутиен (бельо от две части, изработено от корсет, разрязан на две) на Световното изложение през 1889 г. в Париж.

И така, кой е изобретил модерния сутиен?

Първият модерен сутиен често се смята за творение на американската социалистка Мери Фелпс Джейкъб, известна още като Карес Кросби, която е първият притежател на патент за това, което днес наричаме сутиен. През 1910 г. Кросби си купува прозрачна вечерна рокля за светско събитие, но открива, че корсетът ѝ продължава да стърчи видимо през тънката материя. От разочарование тя импровизира модел на сутиен, създаден чрез съшиването на две кърпички и панделка, и открива, че така е много по-удобно да се движиш и танцуваш. Новото бельо на Джейкъб допълва модните тенденции, въведени по това време, и възможността за неограничено движение привлича вниманието на други жени, като някои от тях веднага пожелават да купят нейния импровизиран сутиен. В крайна сметка тя основава Fashion Form Brassière Company, за да произвежда и продава дрехата. Тя патентова изобретението през 1914 г. и използва името Caresse Crosby за бизнеса си.

Корсетът излиза от мода доста бавно, но Първата световна война ускорява процеса поради недостига на метал, който причинява. Целият наличен метал трябваше да се използва за военно производство, така че вече не може да се хаби за корсети. В същото време жените започват да работят и да стават масово по-активни извън дома, така че корсетът така или иначе вече не е удобен или практичен. През 20-те години на миналия век за кратко е популярно носенето на бандо, което сплесква гърдите и е лесно за изработка самостоятелно у дома.

Сутиените от 30-те години обаче са пълна противоположност на визията с плоски гърди.

През това десетилетие е представен първият модерен сутиен, базиран на чашки, който използва скала за оразмеряването им  – A, B, C, D. Сутиените от 1940 г. следват същата тенденция и добавят подплънките през 1947 г. В края на същото десетилетие става модерен и така нареченият bullet bra, с чашки, наперени напред като куршуми. Той остава популярен през цялото следващо десетилети и тенденцията е толкова продължителна, че през 60-те години сутиените все още се шият със спирала и им се придават прекомерно заострени краища. Истински пробив се случва през 1964 г., когато дизайнерката Луиз Поарие създава Wonderbra за канадската компания Canadelle. Wonderbra всъщност е проектиран да замени стягащия колан и незабавно се превръща в хит заради начина, по който повдига и оформя гърдите, като същевременно е удобен за носене.

През 70-те години на миналия век сутиените са предназначени да придават на гърдите по-естествен вид. Най-важното изобретение през тези години обаче е може би спортният сутиен, предназначен да поддържа гърдите по време на физическа активност, без да ограничава движенията. Това прави спорта много по-практичен за жените. Днес жените имат много различни възможности за избор на сутиени, като подплатени сутиени с или без банели, дантелени сутиени, сутиени за кърмачки, спортни сутиени, залепващия сутиен NuBra, изработен от силикон, опции без презрамки.

Някои експерти твърдят, че за повечето жени сутиените са наистина необходими само по време на физическа активност, за да предотвратят травма на тъканите и болки в гърдите, а други твърдят, че само жените с големи гърди трябва да носят сутиени през по-голямата част от времето, за да намалят болките в гърба поради до тежестта на гърдите им.

Сутиените са измислени, за да осигурят комфорт, но много жени не ги намират за удобни, особено скед кращ на работния ден. Това обаче може да се дължи на факта, че не носят правилния сутиен за своя размер. Все още не се напълно уеднаквени стандарти за размери, които да работят еднакво за всички жени.

Като се има предвид, че няма окончателни научни данни в полза или против носенето на сутиени, носенето на сутиен може до голяма степен да е свързано със социокултурни причини, особено при жените с по-малки гърди. Всъщност стремежът към повече комфорт може и да означава, че носенето на сутиен ще се редуцира, поне в западния свят. Локдауните около пандемията от COVID-19 също също засилват тази тенденция, защото все повече жени се осмеляват да опитат да ходят без сутиени, докато работят хоум офис, и така да осъзнаят, че всъщност не обичат да носят сутиен през цялото време.

Вижте още:

Сутиен през лятото ли? Не, мерси – който иска, да носи


Повече информация Виж всички