Колко е вероятно да хванем кърлеж в София и какво да правим, ако се случи

| от MamaMia |


Уви, много. В рамките на два дни, намерих по тялото си два кърлежа. Когато ги занесох в центъра по паразитни болести, лаборантите ми казаха, че това са 80-ия и 81-ия кърлеж, които хората им нося в рамките на деня.

Оказва се, че тази пролет има бум на кърлежи: заради метеорологичната зима и защото общината явно не пръска на всички места, по които виреят паразитите. Като изключим колко е неприятно да видиш нещо чуждо, впило се в кожата ти, кърлежите са и опасни. Затова събрахме малко базисна информация за тях, която може да прочетете по-долу.

Какво представляват?

Кърлежите (Ixodoidea) са надсемейство малки паякообразни от подклас Акари. Те са ектадартизиопаразити, хранещи се чрез кръвосмучене от бозайници, птици, а в някои случаи и влечуги и земноводни. Т.е., ако се чудите дали кърлежът, който лекарят е извадил с пинсета от тялото ви, може преди това да е смукал от някой гълъб или от жаба, може. Лошото е, че те са важен вектор за разпространението на много инфекциозни болести.

Всеки кърлеж има четири чифта крачета. Двата чифта предни са снабдени с вендузи, а двата чифта задни — с дълги власинки. У мъжкия кърлеж и на последния чифт крачета също има вендузи, които спомагат за прикрепването му при копулация.

Истинският паразит е женският кърлеж. След оплождането той си пробива малки тунелчета /галерийки/ в най-горния слой на кожата, в който снася по 24 яйца с големина 0,10-0,16mm. Към третия— седмия ден те се превръщат в ларви, а до 17-тия ден— в нимфи, които вече са способни да пренасят заразата. Това става при спане в общо легло, при полово сношение, чрез бельо и други заразени предмети.

Кръвосмучещите кърлежи обитават тревисто-храстови и горски местности и предпочитат високата влажност. Причакват жертвите си покрай пътеките, по които те се движат. Нападат обикновено сутрин като се ориентират по топлината и излъчваната от гостоприемника миризма. Впиват се с хоботче в тялото и се пускат, когато се напият с кръв. Този акт е различно продължителен при различните видове кърлежи.

Какво да правим, ако намерим кърлеж по себе си?

кърлеж

За да намерите кърлеж, трябва да го видите. Той трудно се издава, че се е закачил за вас, така че оглеждайте тялото си, след като сте били в парка, на планина, на село или въобще някъде извън асфалта. На пръв поглед може да ви заприлича на нова бенка – при по-внимателно вглеждане, ще видите, че от вас стърчат краката му. Тогава най-добре идете на лекар, който да ви го извади професионално. В нета има много митове за мазане с различни неща и въртене в различни посоки, но по-добре не рискувайте.

А къде да търсим?

Кърлежите харесват топли, сгушени местенца. Нали разбирате, уют. Затова огледайте хубаво слабините си, под мишниците, зад коленете, около кръста, корема, помолете някой да прегледа скалпа ви и областта зад ушите.

Какви опасности носят?

Кърлеж може да е причината да хванете лаймска болест, марсилска треска, ку-треска, бабезиоза, туларемия, кримска хеморагична треска, рикетсиоза, кърлежов енцефалит и кърлежова възвратна треска. Няма да обясняваме поотделно какво точно може да ви причини всяка една от тези зарази, просто е наистина по-добре да не ви хващат. Разбира се, някои от тези инфекции са по-разпространени в далечни страни и няма нужда да ви притесняват твърде, както денга треската, предавани от комари, не е много тревожен фактор по нашите ширини. Според паразитолозите от националния център по заразни и паразитни болести в София, към момента около 20% от кърлежите са заразни с лаймска болест.

Дългият инкубационен период, липсата на болка при ухапване, както и факта, че някои от симптомите наподобяват грип или настинка, може да доведе до затруднение при поставяне на точна диагноза. Именно заради това е важно доброто предпазване от ухапване от кърлеж.

Как да се предпазим?

Дълги дрехи

Когато ходите на разходка в парка, по-добре слагайте дълги панталони, дори да е жега. Най-добре е панталонът да е пъхнат в чорапите. Затворени обувки, дълги ръкави…всичко, което се отнася до предпазването от комари, е валидно и за кърлежите. Минимумът гола кожа значи минимум риск да ви налазят.

Светли цветове

Носете дрехи в светли тонове – така ще имате по-добър шанс видите тъмния кърлеж, който пълзи по вас, преди да си проправи път към вашата кожа. Най-добрия вариант са ярки тонове, като жълто, бяло или светло бежово. Същото важи и за обувките.

Репеленти

Приложението на репеленти, които отблъскват кърлежите е най-доброто средство за защита от тях. Най-препоръчително е комбинирането им: поставяне на специални репеленти върху кожата и поставяне на специални репеленти върху дрехите.

Домашни любимци

Ако имате куче или котка, те също могат да хванат кърлеж или да го пренесат у вас. Задължително оборудвайте кучето, което излиза редовно навън, с подходящ продукт за отблъскване на кърлежи (посъветвайте се с ветеринаря му) и преглеждайте козината на животните редовно.

Леко с пикниците

Сядането и леженето по тревата не е много добра идея. Одеялото не ви предпазва от кърлежова инвазия, ако държите да седите сред природата, по-добре си вземете сгъваеми маси и столове.

Сушилнята в действие

Добра предпазна мярка след разходка на открито е да изсушите дрехите си в сушилня. Кърлежите имат способността да останат живи, прикрепени за дрехите, дори и при пране на високи градуси в пералята. Те обаче не са така устойчиви към горещия, сух въздух в сушилнята.


Повече информация Виж всички