Какво символизират животните в картините?

| от MamaMia, по Artsy | |


Възможно ли е в изкуството кучето да е просто куче? Определено не, ако става въпрос за европейската история на живописта, където кучето символизира най-различни неща – от вярност до предателство и похотливост.

Изобщо изобразяването на животни има дълга история, натоварена със символизъм.

Още от античността творците свързват чертите на определени животни – истински или въображаеми – с различни качества. През XII век са особено популярни бестиариите – илюстровани сборници, които предлагат естествена история и поучителни басни, свързани с животни.

През Ренесанса художниците, включително Леонардо, разработват собствени версии на бестиариите. През XVI век венецианските майстори, наред с Тициан, продължават традицията, като създават собствени цикли творби, включващи символични животни.

Ето и няколко примера за символичното представяне на различни животни.

Хермелин

Козината на хермелина се мени от кафеникава в топлите сезони до бяла през зимата. Заради тази трансформация в западноевропейската традиция белият цвят на хермелина се асоцира с чистота и непорочност (а понякога и със справедливост). Точно като символ на непорочност е включен в различни портрети на английската кралица Елизабет І, наречена още Кралицата дева.

По-двузначно е включването на хермелина в прочутия портрет от Леонардо да Винчи на Чечилия Галерани, любовница на миланския херцог. Спори се дали причината е, че херцогът наскоро бил приет в Ордена на хермелина, или пък е референция към фамилията на Чечилия (Галерани напомня звуково galay – гръцката дума за хермелин).

Кучето

Що се отнася до изкуството, кучето невинаги е най-добрият приятел на човека. От Античността до Ренесанса то символизира различни, често дори противоположни, качества – от бдителност, вярност и мъдрост до ярост и похотлив ламтеж.

Тициан включва кучето в своята версия на Тайната вечеря, поставяйки го до Юда, за да подчертае низостта на предателството.

А в прочутия портрет на търговеца Арнолфини кучето символизира съпружеската вярност, наред с дървените чехли, изобразени в долния ляв ъгъл.

Заек

Заекът има репутация на изключително плодовито животно и като такова е лесно разпознаваем символ на лъстивост. Точно в това си качество съпровожда Венера в ренесансовите картини. Зайци и елени населяват и еротичните платна на Тициан.
Ако обаче заекът се гуши в краката на Дева Мария, той има точно обратното значение – на победа над сексуалното желание.
Съществувал мит, че заекът може да се размножава без партньор, което довело художниците до тълкуване, че той символизира непорочното зачатие и изобщо целомъдрието.

Кадънка

Според легендата, докато Христос бил разпнат на кръста, при него долетяла една кадънка (или пък червеношийка) и откъснала с човката си един трън от трънения венец. Капка от Христовата кръв паднала върху перата на птичето, оцветявайки ги в червено. Тази история, наред с убеждението, че кадънката може да яде бодли и тръни, я превръща в символ на страстите Христови.
В по-общ план птиците представят душата в християнското изкуство.
Гоя рисува портрет на детето Мануел Осорио Манрике де Сунига с птица в клетка като символ на невиността.

Маймуна

Макар че при християнството и ранното Средновековие маймуната смволизира дявола, през следващите векове негативната конотация е преосмислена. През Ренесанса маймуната добива човешки облик.
Маймуната, държаща ябълка, е символ на падението на човека, а окованата – на човека, роб на земните желания и помисли. Също така заради склонността си да имитират хората, маймуните в изкуството символизират плагиатите.

Папагал

Заради странната и обезпокоителна способност да имитират човешка реч, папагалите често символизират красноречие. Но също така можем да ги видим в изображения, свързани с непорочното зачеване на Дева Мария, макар че тук причините не са съвсем ясни.

Паун

Днес казваме „суетен и горделив като паун“, но тази представа е сравнително отскоро. В християнското изкуство паунът се превръща в символ на безсмъртието. Съществувало вярване, че птицата никога не умира – по тази причина в много сцени, изобразяващи Рождество Христово, присъства и паун като напомняне за възкресението на Христос и за вечния живот.


Повече информация Виж всички