Какво (не) знаем за миенето на ръцете?

| от MamaMia, по BBC |


Знаете ли как да си миете ръцете? Подобен въпрос изглежда абсурден. Откак разполагаме с течаща вода, миенето на ръцете е първият и най-надежден начин за справяне с мръсотията и риска от бактериална зараза. Миенето на ръце определено не спада към сложните дейности – децата го усвояват преди да навършат две. И все пак въпросът е дотолкова важен, че от Би Би Си го повдигат в разгара на грипния сезон.

Както всяка дейност и по отношението на миенето на ръцете можем да зададем няколко въпроса: колко често, колко дълго, какъв сапун да използваме, каква температура на водата, сушенето спада ли към миенето?

Учените са на мнение, че повечето хора не почистват внимателно кожата на дланите си от патегенните микроби.

Съществуват две основни стратегии за борба с микроорганизмите, които се размножават по повърхността на кожата. Първата стратегия, както стана ясно, е измиване на мръсотията с вода и сапун. Това е достатъчно, за да се ограничи рискът от инфекциозна диария, хепатит и редица други заболявания.

Втората стратегия предвижда по-ефикасно унищожаване на микробите с помощта на продукти, съдържащи антибактериални вещества – хлор, пероксид, триклозан.

Обаче…

Антибактериалните препарати допринасят за поява на устойчиви болестотворни бактерии и могат да увредят здравето. Установено е, че веществото триклозан, съдържащо се в сапуни, пасти за зъби и дезодоранти, променя хормоналния баланс у животните.

Тоест измиването с вода и обикновен сапун е достатъчно надеждно, за да бъдете отново чисти и да попречите на кохортите бактерии.

Колко време обаче?

Специалистите препоръчват ръцете да се овлажнят с вода и да се нанася сапун върху кожата в разстояние на 20-30 секунди, преди да се измият. Което означава, че средната продължителност на едно миене трябва да е около 40-50 сек. – колкото да изпеете два пъти Happy Birthday (пейте на ум, ако сте в публична тоалетна).

Учените са достигнали до извода, че температурата на водата няма особено отношение към премахването на бактериите.
Да, горещата вода помага – но за да измрат, е нужна температура над 80 градуса, която никой не може да изтърпи върху кожата си.

Това е причината за онези 40-50 секуkди продължителност на миенето, за които споменахме в горния абзац. А е по-вероятно да ги отделите, ако температурата е приятна – нито горещата, нито леденостудената е такава.

Другият важен момент е подсушаването. За да е ефективен актът на измиване, ръцете трябва да са добре подсушени. Ако дланите ви са влажни, улеснявате проникването на микроби, полепнали по всичко, до което се докоснете. А едно от първите неща, които ще докоснете с мокри ръце, е кранчето на чешмата – то е сред най-мръсните неща, които изобщо можете да си представите.

Оттам и почти анекдотичната история за био-химика, когото попитали защо не си мие ръцете, след като е излязъл от тоалетната, на което той отвърнал: „Уринатае стерилна, а кранчето на чешмата е точно обратното на стерилно.“


Повече информация Виж всички