Какво казваме на бога на чистенето? Не днес!

| от Лилия Огнянова |


Петък следобед – навечерието на уикенда! Работната седмица остава в мъглата на миналото и почти си забравила, че изобщо някога си ходила на работа. Блажено се отпускаш в леглото и решаваш, че утре ще се наспиш като малък пор.

Изключваш всички аларми, приложения и звуци на телефона и се настройваш, че ще спиш колкото си искаш. А като се събудиш, ще се излежаваш в леглото, докато превъзмогнеш себе си и станеш, само за да облечеш нещо широко и меко и да си направиш щедра късна закуска с голяма чаша кафе.

Усмихваш се блажено на тези мисли и се унасяш в дълбок сън, само за да се събудиш няколко часа по-късно точно в часа, в който по принцип ставаш за работа.

С досада поглеждаш часовника и упорито решаваш, че ще заспиш отново и ще станеш някъде по обед.

Като червейче в ябълка обаче започна леко да те гложди мисълта, че има толкова много неща, които можеш да свършиш, ако станеш сега.

„Защо да губиш целия ден!? Можеш да си подредиш гардероба, така или иначе все не ти остава време за него.“

И докато се усетиш, с леко сумтене се вдигаш от леглото и си правиш кафе, а още няма 8 часа.

Решаваш, че преди да си подредиш дрехите, ще вземеш да изчистиш. Ама хайде да измиеш и терасата, че пролет пукна. А тия цветя най-добре да ги пресадиш. Трябват ти обаче ръкавици, за да не си цапаш ръцете, но нямаш. Така и така ще ходиш до магазина, по-добре да отскочиш до онзи по-големия, че да купиш и прах за пране и омекотител на промоция. А после да минеш през пазара за маруля и репички. И през железарията за нови батерии за мивката в кухнята.

„А каналите кога ще отпуша? Май най-добре сега, като съм се хванала с домашните задължения…“

В един момент осъзнаваш, че вече е късен следобед, а ти си направила основно почистване на дома и лек ремонт на банята, като още не си стигнала до гардероба, но пък си напазарувала за цялата следваща седмица, нищо, че ръцете ти са отмалели от мъкненето на торбите към дома.

„Ще е добре да се изкъпя и да се епилирам. А за вечеря какво ще готвя?“

И хайде по посока кухнята.

Неделята не се различава особено от съботата, защото пък тогава си решила, че е крайно време да започнеш да спортуваш, че лятото ей го къде е.

Докато се осъзнаеш, си се озовала отново в понеделнишкото задръстване, спи ти се ужасно и бленуваш за двойно кафе с добавка още малко кафе, че току виж спреш да се прозяваш.

Познат ли ви е този сюжет? За да спасите почивката през уикенда от самите себе си, си наложете някои ограничения. На първо място с престараването.

Чистата и подредена къща може да е свидетелство за добра домакиня, но също така издава безвъзвратно загубени часове за почивка и по-приятни неща за правене за сметка на миене на прозорци.

Щадете себе си и щадете времето си, то е най-ценното, което имате. Ако уикендът усетите силен порив да пренаредите шкафовете и да оберете праха в хола, след като изтъркате до блясък банята, то кажете си просто „След 5 минутки“ и си направете втора чаша кафе/чай. Защото няма по-приятно чувство от това да се усещаш отпочинал и щастлив, а и прахосмукачката и парцалът могат да почакат.


Повече информация Виж всички