Какво е това нещо – Halloween?

| от |


Що за празник е това?

Всяка година в нощта на 31 октомври срещу 1 ноември в американските и канадските домове на прозорците се запалват тиквени фенери, а в магазините най-търсената стока са бонбоните и лакомствата. Децата чакат с нетърпение този празник, наречен Halloween, за да могат да се маскират в костюми и да тръгнат по съседските домове, за да получат лакомства.

От къде идва празникът?

Древните келти празнували своята Нова година – Samhain (Самейн), на 1 ноември. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. На духовете оставяли храна, за да се нахранят и да не настояват да влизат в дома им. А самите жители се събирали около огньове, запалвани от жреците. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си.

През 853 г. папа Бонифаций ІV утвърдил 1 ноември като ден на Вси светии, ден за прослава на всички християнски светци и мъченици. На английски език наименованието на празника е All Saint’s Day. Цялото това преименуване на празника се случва, тъй като католическата църква също не признава Halloween като такъв.

Традицията

Американците са започнали да се преобличат в маскарадни костюми и да ходят при съседите, измолвайки храна и пари (обичаят се нарича „trick-or-treat“ – „почерпи, за да не ти напакостя“). Девойките вярвали, че на Halloween могат да научат името и как ще изглежда техният бъдещ съпруг, като гадаят с конци, огризки от ябълки и огледала, а някои американци обръщали дрехите си наопаки и през нощта излизали на пътя, надявайки се да срещнат някоя вещица.

Тиквеният фенер

Няма Halloween без тиква и тиквен фенер. Тиквеният фенер е най-характерен за този празник и се нарича Светещият Джак или Тиквеният Джак. Кръстен е на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри Дявола. След последната им уговорка да живее спокоен живот още десет години – Джак внезапно починал. Тъй като бил грешник, не можел да отиде в Рая, а заради сделката си с Дявола не можел да отиде и в Ада. На прага Дяволът му дал въглен от Ада, който Джак поставил в издълбана тиква, след това тръгнал да скита по света в очакване на Страшния съд. Джак Фенера и досега броди по земята, очаквайки Страшния съд и се е превърнал в символ на прокълнатата душа.

Къде и как празнуват Halloween?

Halloween се смята за американски празник, но става все по-популярен по цял свят. В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Ден на мъртвите – 31 октомври е Ден на мъртвите деца, а 1 ноември е Ден на мъртвите възрастни. Но това не е ден на скръб и печал. Смята се, че починалите по това време се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с вкусни неща, вода и кърпа, за да може прилетелият дух да си измие ръцете преди ядене.

В Ирландия хората продължават да отбелязват празника – ходят на гости, играят игри, крият съкровища от бонбони, правят плодови сладкиши, в тях слагат изненади, по които гадаят бъдещето. Децата не се наказват за лудориите, които вършат на този ден.

В България православната църква отбелязва празника на Всички светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. На първи ноември ние отбелязваме Денят на Будителите. Въпреки, че Halloween е православен празник все повече започва да се празнува и у нас. Разбира се винаги има хора, които са „против“ и такива, които са „за“, но въпреки този дебат децата ни се маскират на 31-и срещу 1-и ноември и обикалят апартаменти в блока, за да искат бонбони от съседите. Дори и да сме против този празник и самите ние да не го празнуваме – не е нужно да секваме желанието на нашите наследници, защото по този начин те се забавляат.


Повече информация Виж всички