Драмата на работещите майки в Русия

| от Mama Mia по Worldcrunch |


На хартия, в Русия не е чак толкова лошо място да бъдеш работеща майка. Там отпускът за майчинство е един от най-щедрите в света – до 70 дни отпуск преди ражднето на детето, и 70 дни след това, при пълна заплата. А до навършване на 3 години на детето, един от двамата родители може да си вземе допълнителен отпуск, за който държавата плаща 40% от досегашната заплата на конкретния родител.

Държавата гарантира запазването на работното място на майката в продължение на три години и повечето жени в Русия планират да се грижат за детето си поне две години, показва скорошно изследване от института „Ромир“.

Нещо повече, въпреки че разликата в заплатата между мъжете и жените е 22–27%, което е над средното и за Европейския съюз, и за ОИСР – няма сериозна разлика между заплатите на жените, които имат деца, и тези, които нямат.

Въпреки всичко това много рускини все пак изпитват затруднения, след като родят. Някои, особено самотните майки, не успяват да се справят с 40% от заплатата си. Също така обаче им е трудно и да се върнат отново на работа.

Има сериозна ниша, в която руските офиси не са на нивото на глобалните тенденции: много малко компании (около 5%) осигуряват на служителите си гъвкаво работно време или възможност да работят от къщи. В страната също така няма и добре развит фрийланс сектор.

Това оставя на майките, които желаят гъвкаво работно време, вместо пълен работен ден, доста малко възможности – проблем, утежнен от ограничените места в безплатните държавни детски градини. Частните детски градини не са популярни в Русия, заради високата им цена и липсата на възпитателки.

„От една страна, има държавна подкрепа, която в много отношения е резултат от наследени съветски идеи за това колко е важно майките да имат достъп до пазара на труда. От друга обаче, нито СССР, нито Руската федерация някога са популяризирали идеята за по-голямо участие на мъжете в грижата за децата. Така че в руския бизнес-сектор жените с деца незабавно губят надпреварата с мъжете си колеги, които имат възможността да прехвърлят функциите по грижа за децата на съпругите си“, казва Яна Чернова, социолог в Националния изследователски институт към Висшата икономическа школа в Москва.

Олеся Кашаева, ПР специалист от Москва, е изпитала на свой гръб тези предизвикателства. „Много майки не искат да се връщат на обичайната си работа след раждането на дете, защото се боят, че няма да успяват да балансират между детето и графика на работното време. Аз бях една от тези, които не бяха уверени във възможностите си в тази ситуация. Но исках да продължа с професионалната си кариера, както и да имам време за детето си“, коментира тя.

Кашаева решила да основе фондация, наречена „Път към живота“, чрез която да помага на майките в отпуск след раждане на дете да преценят какво искат да правят с кариерата си. И тя стигнала до идеята за коуъркинг пространство за млади майки.

„Идеята ми дойде наум с раждането на втория ми син, когато трябваше да вземам на работа при мен, за да има кой да го гледа. Не винаги е възможно да се концентрираш в такива условия, когато детето е наоколо. Можеш, естествено, да повикаш бавачка за детето, и след това да работиш, но е икономически неизгодно. Оказва се, че коуъркингът е най-добрият изход от ситуацията“, обяснява тя.

Това е и основната цел на нейния проект, ребрендиран като „Working Mommy“ – да даде на майките място и време да работят като създаде безплатни отворени офис пространства с наети бавачки, които да се грижат за децата.

Първият такъв проект е създаден през 2012 г. в Москва с помощта на грант от 1 млн. Рубли (14 000 долара) от руската благотворителна организация „Нашето бъдеще“. Към 2017 г. вече в града работят активно цели 10 подобни коуъркинг пространства.

„Тази година ще започнем експанзията в регионите на страната. Към края на 2018 г. нашите коуъркинг центрове ще работят в 35 руски града, от Владивосток на изток до Алметиевск на юг“, казва Кашаева.

По света има много подобни отворени офис пространства в включени в тях услуги за гледане на деца – в Лондон, Париж, Берлин, Ню Йорк и редица други. Разликата обаче с Working Mommy е, че в руския проект тези услуги са безплатни.

„Безплатният достъп е една от основните причини за популярността ни. Първоначално мислехме да вземаме известна сума, но после осъзнахме, че майките, които могат да си плащат за подобни услуги, реално нямат нужда от нас“, разказва Кашаева.

Когато открива ново коуъркинг пространство, фондацията първо се свързва с местните власти, за да договори употребата на съществуващо свободно място. Така тя се налага да плаща само за бавачките – нещо, което те правят чрез грантове, такси от корпоративни обучения, които провеждат, и доходи от свързан с фондацията шивашки център, където някои майки са наети да изработват чанти за събития.

Като допълнение към свободното пространство, Working Mommy помага на жените да придобият и нови умения, като им осигурява онлайн и офлайн курсове и майсторски класове. След завършването на курс, специалист от фондацията помага на майките да намират нова работа, която по-добре да отговаря на начина им на живот. Най-популярните курсове са такива, които осигуряват въведение в психологията, правото и счетоводството.

„Давам консултации на около 30 майки месечно. Като цяло повечето от тях са високообразовани и търсят фрийланс или почасова работа. Около една трета от тях искат да стартират собствен бизнес, често в областта на услугите за деца“, разказва Анна Ларина, един от кариерните специалисти във фондацията.

Такъв е случаят с Екатерина Сирина. Тя е работила в печатница в Москва, когато, бременна с трето дете, е осъзнала, че нуждата да се грижи за децата й печи да се върне отново на работа. „В моя бранш технологиите се променят непрекъснато и ако си майка, е трудно да оставаш в час с тенденциите и да не губиш квалификация“, обяснява тя.

Сирина също така е решила, че иска работата й да е свързана с деца, така че е стигнала до идеята да открие детски увеселителен център. „Специалисти от Working Mommy ми помогнаха да започна този проект, съдействаха ми да намеря спонсорство, място и да извадя необходимите документи. Сега, две години по-късно, ръководя два центъра в един от кварталите на Москва, посещавани от повече от 300 души месечно“, разказва тя.

Кашаева коментира, че всяка година Working Mommy подкрепя десетки такива стартъпи.

„Майките са отлични служители – те знаят как да планират времето си, работливи са и могат да организират всичко. Но понякога просто имат нужда от малко помощ, за да намерят своя път в съвременния професионален свят“, споделя тя.