ДКЦ срещу здравето на хората – двубой с неизвестен победител

| от Слави Искренов |


Знаете ли онзи виц за зъболекаря баща, който имал син зъболекар и дошло време да му предаде най-ценния си съвет. Съветът бил: „Сине! Като работиш на някого зъба, чукни му леко с машинката съседния, да не оставаш без работа“. Сега. Това е виц, както казах. Не казвам, че е истина. Но не казвам и че същината от съвета във вица не се прилага на практика. Може, не знам.

А за онзи лекарския лаф с пациента и леглото обаче мога да повярвам изцяло, че се прилага и то изключително чевръсто. Не го ли знаете?! Аа, добре – ето: „Пациент се е*е, докато е на легло“. Ами така си е – на лекарите не им вършат работа нито здрави хора, нито хора под формата на трупове. Хронично болните им идват перфектно!

Така. Предполагам, че от едно-две изречения по-рано насам част от вас вече ми викат антиваксър и плоскоземец. По-търпеливите – преди това изчетете какво ще ви разкажа от своя опит с поликлиниките.

Значи! Оставяме зъболекарите и болниците. Сега и тук ще ви разкрия как ДКЦ-тата и подобните места, на които се чака пред кабинет да те викнат за преглед, реализират доста находчиво лафа на зъболекаря баща. А който не вярва, явно няма опит с ходене по такива места, затова – нека да е все така жив и здрав и никога хронично болен!

Ревматология

Чакали ли сте някога пред кабинет на ревматолог в ДКЦ? Там винаги има течение! В коридорите, в които се разполагат такива кабинети, винаги вее подмолно. Все някъде нещо е отворено, все има врата, която не се затваря или изрично се казва, че трябва да стои отворена, или направо е премахната. И е студено! Значи вероятно за тази тактика е мислено, още когато е строена сградата!! Лятото влизаш потен отвън, а вътре – студ и течение! Зимата влизаш премръзнал отвън, а вътре – още студ (парното не работи!) и течение, с леки завихряния. И се чака дълго там. А какво става, когато пациент с проблеми в ставите стои на течение? И тригодишните знаят – той си остава пациент!

Неврология

Тук играта е с „удар“ отгоре. Осветлението! Една повредена луминисцентна лампа примигва. Една бройка лампа е напълно достатъчна. Може да затвориш очи, но нали трябва да дебнеш някой да не влезе „само да пита нещо“. Примигването на силната бяла светлина дали лекува епилепсията, а? Или точно обратното.

Гастроентерология

Тук, където чакат доста хора (простете – пациенти… простете – клиенти) с ВЧЗ и СРДЗ, обичайно има половин работеща тоалетна. Тези двете абревиатури са едни сериозни проблеми, от които най-типичното е, че се дриска рядко и често (да, няма грешка, нито противоречие след последния глагол, точно такива са консистенцията и периодиката). Отгоре на всичко – стресът и напрежението се отразява върху тези страдащи с още повече усилване на нуждата от тоалетна. И като е само има-няма една, тези болни се опасяват дали ще е свободна, когато им се наложи да притичат натам. И понеже се чака – колкото повече време, толкова е по-вероятно да се наложи да притичат натам. И когато вече притичат и приключат, поглеждат (не е фетиш, докторите ги карат да поглеждат, за да им опишат после). И ето схемата (освен полуедната тоалетна и чакането) – водата в казанчето на тоалетната на Гастро-то е ръждива! И страдащият гледа, гледа и се тюхка – ох, пак има кръв в „материала“… И докладва на доктора, че нещата са все така „кървави“…

Кардиология

Чакането е типично за всеки ДКЦ. Но какво му е специалното на чакането в Кардиологията? Ами, тези с високо кръвно ги изнервя и им вдига още повече кръвното, а тези с ниско кръвно ги изтощава и кръвното им пада още повече. Да, ей толкова просто и ефективно е!

Нефрология/урология

Чакаш, чакаш, чакаш в някое от тези две отделения. И ако няма пенсионери, които си говорят на висок глас за простатата, обикновено се чува нещо. Това нещо се чува, защото тоалетната тук е винаги наблизо, вратата не се затваря или липсва. А това се чува, защото винаги има тръба или кран, който капе. Капе, капе… капе… Сещате ли се каква е целта тук? Сещате ли се как действа това на хора с болни бъбреци, с проблеми със задържането, с увеличена простата…

И накрая, тези от вас, които не искат да разсъждават по текста, а са настроени нихилистично, може би ще попитат – „А другите отделения на ДКЦ-тата? А Пулмологията? Травматологията? УНГ-то? Алергологията?“. Пу, пу, пу! Пепел ви на езика! По-горе ви пожелах да сте здрави, а вие къде ме пращате, аааа!

Вижте още:

„Ей сега като почнат да падат хора по улиците…“


Повече информация Виж всички