Детското в мъжа – това хубаво нещо ли е?

| от Владимир Вълков |


Да, хубаво е. И преди някои дами да се подразнят как може да е хубаво един мъж да е инфантил, следва едно пояснение.

Един мъж, запазил детското в себе си, няма нищо общо с това да се държи инфантилно, нерешително, мекушаво или страхливо. Мамино синче е онова нещо, което не е хубаво. Мъж (такъв поне според акта му за раждане), който не може да взима решения, на когото не може да се разчита, който се гъне и гъгне, когато трябва да е сериозен и действен, и който не може да се оправя сам, че дори се надява жената да се погрижи за него – това е маминото детенце. Така, радвам се, че изяснихме този тип, сега да поясня и другия.

Ще започна от жените, с риск да прозвуча сексистки. (Вече прозвучах, нали.) Сещате ли се как доста жени (забележете, казах „доста“, не „всички“) след определена възраст (например 30-35 г.) се слеличкосват. Стават едни такива кисели, раздразнителни, почти през цялото време сърдити и разочаровани, а звънливият им смях и благата им усмивка са под карантина някъде. И макар ЕГН-то им да казва друго, поведението и излъчването им е като на леля Валя и стринка Цонка. Защото радостта я няма. Причините, които те биха изтъкнали, може да включват събития от страната и света, мъжа им, икономиката, времето, мъжа им, децата, кучето, мъжа им, съседите, кучето на съседите, мъжа им и изобщо живота. Макар че причините нямат значение, но това е друга тема.

Вижте още: Долу ейджизма! Да сритаме задника на голямото, лошо остаряване

Да, има и немалко мъже, които бързо успяват да се счичкавят. Но като че ли повечето успяват до доста късна възраст да запазят детското в себе си. Както точно означава това:

Умеят, а и дори си им идва отвътре, да се забавляват с децата (а на по-късна възраст дори с внуците) – да играят на игри, които си нямат точно име, защото обикновено са си откровено лигавене, гъделичкане, маймунстване и диващина. И на децата им е забавно. Много! Но на бащите (и дядовците), повярвайте, им е също забавно! Те не го правят само заради децата, а и заради себе си. И затова на хлапетата им е така весело с татко (и дядо)!

Вижте още: Най-подходящите игри за деца и татковци

Умеят, а и дори си им идва отвътре, да се забавляват в компания с приятели, дори без да правят конкретно нещо (гледане на мач, игра на белот), дори и без алкохол, защото могат (особено ако приятелите са стари, в смисъл – отдавна) да се шегуват, майтапят, гъбаркат, подбъзикват и да се заливат от смях. Да си изкарат чудесно и да разтоварят пълноценно.

Умеят, а и дори си им идва отвътре, и пред партньорката си, дори ако тя е от рано слеличкосалите се жени, да се шегува, да се опитва да я разведрява с тъп или пък истински смешен виц (еми да, не съм твърдял, че всички мъже, запазили детското в себе си, имат готино чувство за хумор), да се захилва на някои не задължително смешни неща. Е, да, може би не толкова често, колкото би искал, защото тя ще му се намръщи, че се излага на тия години да се лигави толкова, а той не би искал да я дразни, защото може още да я обича.

Също така умеят, а и дори си им идва отвътре, да седнат, дори без никаква компания на плажа, на пейка в парка или просто в колата и да им е много приятно и напълно достатъчно да разглеждат  минаващите жени. Просто за удоволствие, с естетични намерения, изцяло пасивно, без никакви планове и намерения освен плакнене на очи. И не защото не е виждал достатъчно. И не защото не е доволен от своята жена.

Добре е да добавя и че умеят, а и дори си им идва отвътре, да се радват на „играчките“ си. Дали това ще е кутията им с инструменти, технологичните им джаджи, колекцията от вина или просто колата. И доста време могат да си играят с тях. Както децата им с техните си играчки.

Да, хубаво е, когато мъжът запази детското в себе си. Това означава, че той умее да се радва на малките неща в живота, да намира и дребни поводи за усмивки и смях, да е по-често весел – така, както децата най-добре го могат. А дали е истински мъж – както посочих по-горе – зависи от съвсем други неща.

Вижте още:

Отпускът по бащинство променя мъжете, ето как…


Повече информация Виж всички