Най-подходящите игри за деца и татковци

| от MamaMia |


Времето за игра е една от най-добрите възможности за татковци, дядовци и други мъжки фигури в живота на детето да влязат в ролята си на модели за подражание естествено и неусетно. Изследвания на детски психолози показват, че тези преживявания имат редица положителни ползи за здравето на децата.

Според експерти от инициативата The Genius of Play, която предоставя на родителите и настойниците факти, вдъхновение и практически ресурси, чрез които да оползотворят максимално стойностно и забавно игровото си време с децата, редовната занимателна игра между бащи и малки деца подобрява и умственото, и физическото развитие на най-малките. Изследователите предлагат седем игри идеи за игри, които могат да направят споделеното време с татко едновременно забавно и ползотворно:

Разкажи ми история

Прочетете или разкажете на детето си история, в която често се повтаря една конкретна дума. Накарайте детето си да скача, да се протяга, да пляска или да прави някакво определено физическо движение всеки път, когато чуе думата. След това се разменете и накарайте детето си да ви разкаже история. Това е чудесен начин да прекарате време заедно в изграждане на по-богат речник, стимулиране на въображението и забавление. Играта развива и концентрацията.

Научни експерименти

Независимо дали става дума за изригване на вулкан, изграждане на система от макари и лостове или отглеждане на кристали, татковците и децата могат да научат много заедно за науката и инженерството, както и да практикуват следването на инструкциите и последователността на стъпките, които идват с комплекта за научни експерименти.

Асоциации

Изберете категория за играта, като например телевизионни предавания, песни, спорт, животни или професии – нещо свързано с общите ви интереси и хобита. След това накарайте всеки да напише съществително или фраза от тази категория на лист хартия. Смесете листчетата заедно в шапка или купа. Редувайте се да избирате от шапката. Без да говорите, опишете с жестове думата или фразата, така че другите участници да могат да я отгатнат. Който познае правилно, е следващият на ред.

Бордови игри

Съобразени с възрастта, разбира се. От пъзели и парти игри до карти и любопитни факти, игрите изграждат комуникационни умения, учат на спортсменство, здравословна конкуренция и екипна работа и създават възможности за стратегическо мислене.

Две истини и една лъжа

Редувайте се да кажете три неща за себе си. Две са верни, но едно не е. Другите играчи трябва да вдигнат един, два или три пръста, за да покажат кое от трите твърдения според тях е невярно. Човекът, който познае правилно, идва на ред. Ако никой не успее да отгатне, се повтаря редът на същия участник.

Строене на крепост

Играта дава възможност и за сътрудничество и за развиване на въображението. И може да се играе с подръчнни средства. Можете да построите крепостта с чаршафи и одеяла, опънати върху облегалките на столовете и да подредите възглавници отдолу, или пък да украсите картонени кутии с маркери и да сглобите крепостта от тях. Оттам нататък можете да я използвате като таен клуб, за да играете на настолни игри и карти, или да се преструвате, че защитавате замък – възможностите са безкрайни.

Парцалени кукли

Можете да ги изработите сами: Започнете с чорапи или хартиени торбички и си направете свои кукли, като ги персонализирате, рисувайки лица с маркери. Можете да ползвате и прежда и всякакви други безопасни подръчни материали, каквито има из къщата. След това изиграйте пиеса с новите си герои.

За всички тези игри е нужно само малко свободно време и достатъчно желание. Качествено прекараното време с бащата е полезно за здравословното развитие на детето. Има много начини да се включите в забавлението, от игри с думи и практически проекти за изкуства и занаяти до настолни игри и изграждане на крепости – достатъчно е да откриете този, който е любим и на вас, и на децата ви.

Вижте още: 

Има няколко типа татковци. Кой е у вас?