Да срещнеш правилния човек в погрешно време…

| от Mama Mia |


Прекарваме животите си в непрекъснат стремеж да взимаме перфектни решения. Ежедневно сме бомбардирани от информация, която ни напомня колко сме несъвършени и как трябва да се поправим, за да сме успешни. Дали става дума за това как изглеждаме, как се обличаме, колко пари изкарваме, къде живеем, с какви материални блага разполагаме – няма значение.

Популярната култура ни казва, че трябва да се трудим неуморно и да използваме всичките си налични ресурси, за да сме сигурни, че разгръщаме пълния си потенциал във всяко едно начинание… Никой не иска да бъде обикновен, да се справя просто добре, или пък да си съществува такъв, какъвто е.

Ето защо, когато смятаме, че сме взели погрешното решение или сме изпуснали нещо, за което сме били призвани, се чувстваме изгубени и неутешими. Това може да се отнася за възможност за работа, повишение, жилище или… Връзки.

Да срещнеш правилния човек в погрешно време може да промени целия ти живот, особено ако нещата не се получат по начина, по който си мечтала. Подобно събитие може да те хване в капана си за дълго време и да ти попречи да продължиш напред.

Когато срещнеш правилния човек в грешно време, се чувстваш сякаш изпускаш най-хубавото, което животът може да ти предложи. Психолозите определят страданието от изпуснатите възможности по-скоро като страх. Когато нещата просто не се получават така, както искаш, поради една или друга причина, това ти носи много болка, съжаление, усещане за голяма загуба. Вкопчването в тези негативни чувства остават единственото нещо, което те свързва с онова, което така „несправедливо“ се е изплъзнало между пръстите ти. Ето защо се фокусираш все повече и повече върху страданието. То е познато, то те обвързва с мечтаната, макар и невъзможна друга действителност. Вместо просто да оставиш всичко зад гърба си и да продължиш напреди, ти потъваш в него. Понякога до удавяне.

Съвсем нормално е да искаш да бъдеш във връзка с „перфектния“ за теб. Но ако го срещнеш в неправилния момент, връзката е обречена. Дори всичко друго да изглежда на мястото си: привличане, общи ценности, житейски цели, населено място, ако таймингът е сбъркан, нито едната от двете страни няма силата да надвие над ситуацията и да я промени. Реалността трябва да бъде приета. Нали така?

Ами всъщност не…

Трудно е да го приемеш, но… Ако срещнеш някой в погрешното време, това просто значи, че този човек не е правилният за теб.

Шансовете наистина да откриеш човекът за теб в неподходящ за целта момент всъщност изобщо не са големи. Защото онзи, който е подходящ, той ще е готов. За него няма да има такова нещо като „погрешно време“ или „сбъркан тайминг“.

Ако ти си по-готова от него отношения и връзка, то просто няма смисъл да се продължаваш така. Всяко упорство ще доведе до по-грозен завършек. Ако този „перфектен“ има други приоритети, независимо какви са те, това означава само и единствено, че не сте един за друг.

Да проумееш, че твоята най-голяма любов всъщност е човек, който не е подходящ и правилен за теб, е травматично преживяване, което може да отключи поредица от състояния в душата ти.

За да продължиш напред и да срещнеш подходящия, трябва да се поучиш от лошия си опит.
Това, че една връзка не е продължила завинаги, не означава, че сте си пропилели времето заедно. Със сигурност човек може да извлече позитиви и от най-съкрушителните отношения.

Важно е да не променяш идеалите си, да не изневеряваш на себе си. Когато си мислиш, че си срещнала „правилния“, но в грешното според теб време, си склонна да се променяш, за да се нагодиш по него, така че нещата да се получават по-добре помежду ви. Това обаче нанася само допълнителна болка, защото усилва лъжата. Лъжата, че сте един за друг. Човек не може да избяга от себе си и няма смисъл. Компромисите са ОК, когато са наложителни и се правят с лекота, но не можеш да промениш целия си живот заради някой друг. Важно е да бъдеш вярна на себе си -това е най-доброто решение.

Не се пази от болката и от самотата. Почувствай я, изживей я. Това ти помага да се възстановиш по-бързо. Напълно ОК е да бъдеш гневна, объркана и тъжна. Отричането на чувствата само ги засилва. В живота всичко е пикове и спадове. Не може винаги всичко да е наред, това е вредна очакване за нещата. А и моментите, в които се чувстваме най-живи, са именно онези, в които преживяваме истински катаклизми. Такива, които ни променят, но и събуждат за нов живот, по-пълноценен живот.

И най-накрая – бъди убедена, че трябва да се махнеш от всяко едно нещо, което те потиска и натоварва трайно. Човек не може да има всичко, което пожелае в живота си. Особено когато желанията са свързани с други хора, които също имат воля, мнение, характер и… Собствен живот. Да искаш да имаш нещо невъзможно насила е разрушителен подход, който може да опропасти целия ти живот. Защо?

Да срещнеш „правилния в погрешното време“ е прекрасна възможност да научиш уроците, които поради някаква причина досега си пропуснала. И нека не забравяме, че много често искаме силно неща, които само биха ни навредили. Да се разминеш с някого, когото си обичала в даден момент от живота си, понякога с времето се оказва истинска благословия. Само имай още малко търпение и ще научиш защо.