Да си plus size невинаги е избор

| от Йорданка Блажева |


Никога няма да си забравя как като малка, на площадката едно от по-големите момчета наричаше едно момиче Грознислава. Тогава толкова се вбесих заради неговото държание и обиди, че го нарекох „простак“. За съжаление, по същото време по стълбите в блока минавала майка ми, която чула цветущата ми реч. Резултатът – бях наказана, защото съм използвала обидни думи в защита на друг човек. Да, научих си урока, но и до ден-днешен не съжалявам нито за казаното, нито за понесеното наказание да не излизам да играя 2 дни.

Днес ситуацията е абсолютно аналогична. Наскоро нарекоха труда на младо момиче и моя приятелка с плюс размер дрехи „грозен“ и „насърчаващ наднорменото тегло“. Нещо, което бих нарекла „просташко“, „обидно“, „пошло“, „омерзяващо“, „побойническо“ дори и с риск да си докарам главоболие от поредицата от негативни коментари, които последват. Този път обаче съм убедена, че майка ми не би ме наказала, а дори би ме подкрепила в казаното.

Става дума за колекция ASOB, която Ники Божилов и Pet Panda създадоха заедно преди около месец и за която писахме наскоро тук. Дрехи, създадени от жени с извивки за жени с извивки.

Самата аз съм plus размер вече доста време. Причината – преди 5 години имах здравословни проблеми, които наложиха пиенето на хапчета. Последните от своя страна доведоха до почти двойно увеличаване на теглото ми. Не по мое желание. Ядях същото количество храна, спортувах, но смразяващият кантар показваше едни и същи килограми.

След като спрях медикаментите и с много много спорт успях да се разделя с някои от килограмите, но една стабилна част от тях още висят по телесата ми, напомняйки ден след ден, че здравето е по-важно от външния вид – независимо какво казват хората и модните редактори.

Продължавам да се опитвам да се върна в старите си размери. Благодарение на фитнеса преди година се оказах с дискова херния. Наскоро отново тръгнах на тренировки в Live to lift – този път с личен треньор. Дали ще успея да смъкна килограмите – времето ще покаже.

Докато това стане обаче аз все още ще трябва да излизам навън и да се обличам с дрехи, подходящи за фигурата ми.

Никога няма да си забравя как 5 часа преди една сватба в Бургас трябваше да си търся нова рокля и обувки, защото бях забравила своите в София. Точно тогава бях в онзи период, в който заради хапчета надавах тегло едва ли не от въздуха. И точно тогава една продавачка в магазин ме изгледа и ми каза „ Тук нямаме нищо като за Вас, госпожо. Има магазин за гиганти в края на еди-коя-си улица. Само там ще можете да напазарувате като за Вас“, и излезе да пуши най-демонстративно. Някак запазих състояние на духа, сватбата мина, но след като се прибрах – легнах и започнах да плача неконтролируемо от спомена за милата продавачка.

Благодаря на приятеля си, който тогава беше до мен, утешавайки ме спокойно. След тази среща и вечер се заклех никога вече да не позволя на приятели, познати и непознати да ме карат да се чувствам втора категория човек само защото не съм слаба според техните критерии за красота. Ако питате баба ми – направо съм си в норма, ама това е друга тема.

Не знам защо у голяма част от хората битува мнението, че абсолютно всички хора с тегло над нормата са такива по свое желание. Ще ви кажа една тайна – по-голямата част от тях не го искат. Има ситуации, в които собствените ни тела ни предават и ни карат да се чувстваме жалки, слаби духом и отритнати. Самите ние сме достатъчно самокритичен към своя външен вид колкото и странно да ви се стори това.

Затова пазаруването и намирането на прилични дрехи за по-голямото ни тяло е едно от изпитанията, с които трябва да се справяме постоянно с усилия. Пренебрежителният поглед на продавачките, коментарите: „Защо не си вземеш нещо, което да ти прикрива коремчето“, „О, ама, ти май си бременна! Честито“, не правят избора на нови дрехи шопинг терапия. Напротив. Трябва да посетиш поне 10 магазина, докато намериш нещо, което ти става, въпреки че не ти стои добре.

Другата основна причина е, че големите модни марки често не произвеждат размери за хора с по-голямо тегло. Ето защо, минават доста години преди човек да намери подходящи модни марки, които подхождат на новата му фигура, дрехи които позволяват да бъдат носени във формална и неформална обстановка.

Затова с две ръце подкрепям колекцията на Петя и Ники Божилов, които е насочена към такива като мен. А на вас, Петя и Ники, благодаря, че ми дадохте още една възможност за избор да пазарувам спокойно и без сълзи, въпреки че не съм с размер XS.

МамаМиа публикува мнението на Йорданка Блажва относно наднорменото тегло, модата за по-големи жени и вълната от недоволство, която провокира статия за модната колекция на Петя Пандулева All Shapes of Beautiful.

Ако искате да споделите своето мнение, пишете ни на office@mamamia.bg