Наистина ли си падате по Бриджет?

| от Розалия Благоева |


Харесвате ли Бриджет Джоунс? Наистина? Е, аз вече не я харесвам.

Преди бяхме доста близки – покрай филми, книги, и двете предпочитахме да избягваме интензивния спорт и залитахме при излизане от таксито късно вечер. Беше отдавна, наистина. Оттогава Бридж някак порасна и се разви. Превърна се в малко… неприятна жена.

Последният филм „Бриджет Джоунс: бебе на хоризонта“ най-сетне прати необвързаните жени там, където им е мястото. В родилното, в църквата, в гражданското, до печката. Не че на обвързаните, които са там от десетилетия, им има нещо. Просто порасналата Бриджет Джоунс доказа, че действително „тялото на неомъжените жени над 30 е покрито с люспи“ („Дневникът на Бриджет Джоунс“).

И ако пластичната операция на Рене Зелуегър ми разби сърцето (това е друга тема, не е редно да се коментира, пък и лицето си е нейно, но защо, по дяволите, го правят всички, ами ние какво, ако не мога да си го позволя по някаква причина, трябва да ходя с фередже или? Да не би мъжете вече да го очакват автоматично, едно време поне бяха само гърдите…), то блестящата кариера – тв продуцент, съответният финансов статус, и обиколката на бедрата на Бриджет ми докараха главоболие.

Кой и защо ни пробута лъжата, че кариерата е един неспирен възход?

Та тази жена беше обречена да си остане среден калибър – говореше глупости и се смееше адски неуместно, закъсняваше за работа без сериозна причина. Това лошо ли е? Не, тя просто се справяше. Нелошо, горе-долу. Защо трябва да го преодолява? Също като килограмите – бяха ок за носене на къса пола. Сега вече е изящна като статуетка и ходи с бели джинси. На 40 и кусур не трябваше ли да сме се научили да обичаме всяка част от себе си?

Слава богу, създателите на култовия образ са оставили пиянството, по-скоро неумението да прецени броя на питиетата. Но дори това е… неубедително.

На 45 успяваме да преценим качеството, количеството и очакваме съответна сила на главоболието. Категорично има доста жени, които ще спят с Патрик Демпси след 5-минутно познанство, да. Но махмурлукът ще бъде пресрещнат, преборен и преодолян. Жените над 40 просто… имат стил и опит в консумацията на алкохол.

Поне майка ви ще доволна от развитието на ситуацията. Всички жени от родата, които са забременели докъм 24 „от раз“, ще намерят себе си в последния филм. Стига. Наистина ли е задължително да имаме деца и ако не сме способни да се обвържем навреме, нашият ангел хранител се грижи да купим най-некачествените презервативи на британския пазар? Ако Бриджет Джоунс действително е нагазила в средата на 40-те, простите изчисления показват, че прави секс от около 3 десетилетия (сега може би майка ви няма да е толкова доволна от развитието на ситуацията) И все още не е на „ти“ нито с предпазните средства, нито с елементарните изчисления. Ау!

За щастие темата табу „Не мога да намеря свестен мъж и да го задържа“, разчепкана в първата и втората част на поредицата, помогна на хиляди жени да преосмислят клишето за старата мома. Е, за мен сред проблемите на третата част е и че Марк Дарси (в ролята Колин Фърт) е остарял. А Патрик Демпси е облечен и стилизиран по начин, който състарява героя му. Младите мъже са по-привлекателни, дори за жените на 45, никой ли не разбира? Бриджет можеше да се напие и да се събуди до един хубав барман. Не е лошо и щяхме да се посмеем от сърце. Или поне можеше да изневери на постоянния си партньор, който и да бяха решили да бъде – и така да се озове за малко в кожата на Даниъл Клийвър (Хю Грант), вместо да ходи на погребението му. В „Бебе на хоризонта“ наказаха развратника със смърт!

Нооо, тя се напи, за да прави случаен секс с милионер, после прави случаен секс с друг милионер, а всички те тъй много искаха да имат дете. От нея, да! И й предложиха брак. И двамата! Имаха желание да присъстват на раждането, никой не припадна, запазиха чудно самообладание. Накрая прецаканият дойде на сватбата и дори държа бебето й в ръце. А тя беше в бяло и изглеждаше великолепно. Здравословният живот си казва думата.

Ох… Наистина, очаквахме Бриджет да ни сервира истинска каша. Вместо това тя ни свари три яйца и ни нахрани с истината, че няма алтернатива, все още не се е пръкнал касов хит или популярен женски роман, който да ни извади от стереотипите. Няма да оставят жените на мира. Може би все още няма достатъчно публика.

Аз наистина харесвах твърде много Бриджет, още от 90-те години на миналия век, от времето на старите телефонни секретари и откриването на Тайланд като супер дестинация. Затова ще простя и на нея, и на Рене, и на Хелън Филдинг (авторката на романите за Бриджет Джоунс), и на всички останали. Ще седна с чаша вино и ще си представям, че Даниъл Клийвър (Хю Грант) възкръсва чудодейно от гроба в евентуална четвърта част от култовата поредица и ни облива с порция забавен цинизъм. И вие можете да пиете по едно, досега в този филм поне питиета не липсват. Ако на някой му се пуши, нека запали цигара. Спешно!


Повече информация Виж всички