А някога „различен“ беше комплимент!

| от Слави Искренов |


Еми да, всичко тече, всичко се променя, откъде-накъде комплиментите ще си остават вечно едни и същи. Заповядайте седем, които някога бяха комплименти, но сега са просто мили, позитивни думи (не е противоречие, четете нататък):

Различен

Тази промяна си заслужава отделна статия. Колкото и да говорим за толерантност и приемане на различните (по цвят на кожата, сексуалност и т.п.), сме все по-еднакви в начина, по който (изискваме и очакваме да) се правят нещата. Ако преди да бъдеш различен, означаваше да си интересен най-малкото, днес „различен“ е по-скоро в смисъла на „някой, който не уважава установеното“ и почти „който е ненормален“, съответно е опасно близо до активиране на наказанията на кенсъл културата по негов адрес.

Позитивен

Да, заради COVID-a, да. Вече внимаваме, когато искаме да кажем, че някой е позитивен, защото все още top of mind ни е, че ще ни зарази – с ковидче или ковидище, зависи от варианта на вируса. Учените вече казват, че ковид почти няма. Но „позитивен“ все така не носи много позитивен смисъл. Хубавата новина е за традиционалистите в езика – че почти се завръща почти българската дума „положителен“.

Срамежлива / естествена

Ако преди години за една жена или девойка беше прекрасно да има естествена красота (пък и поведение), та дори да е срамежлива (или по-готината дума „свенлива“), в което можеше да се намери и доза привлекателност, днес хич не е така. Няма как да е, щом в почти всяка сфера сексуалността се вее като знаме. Корекции всякакви плюс поведението на достъпност и показност („епа има секси тяло, показва си го, кво!“), та дори до „мръсница“ и „кучка“ днес сякаш се подразбират като задължителни за жените, ако искат да са вървежни сред мъжете. Или поне в голяма част от видимото в обществото.

Мил

На бас, че се сещате за риалитито „Ергенът“ (първото издание), в което Виктор повтаряше „Много мило!“ и стана за подигравка и той, и изразът. Неразбираемо за мен, защото смятам, че „мил“, „мило“ би трябвало да е нещо положително, а не „лигаво, мухльовско и льольовско“, но ето ни тук. „Мил“ вече не носи класическия си смисъл и не е комплимент.

Симпатичен

Ако преди това определение се използваше в силно позитивен… опаа… положителен смисъл, сега по-скоро се използва снизходително за някого. Някого, с когото не искаш да бъдеш груб, затова би опитал да избегнал да кажеш, че е смотан (или добър човек), че общо взето няма особено полезни качества, камо ли външни. Но ако ти е направил услуга, държал се е мило (така де), роднина/колега ти е, от когото зависиш, гадже е на твой близък и в други подобни ситуации – ще кажеш „симпатичен е“.

Скромен

Това прилагателно е най-отдавна компрометиралото се от списъка в тази статия. Комплимент от епохата на социализма, използван (ами явно!) от хора с такъв манталитет или от тьотки, които гласуват за „руските подлоги“. Сега да си „скромен“ означава да нямаш никакви качества, да не си вярваш, да си свит и загубен. Толкова.

Добър човек

Ако някой е добър човек, значи е наивен, загубен, лузър, неадекватен на днешния начин на живот. С някой, който е добър, можем да си правим какво ли не – да го манипулираме, да го използваме, да го лъжем, да го унижаваме и да му се подиграваме. Ами кво да се прави, като можем – той що дава, аа, да, понеже е добър човек. Ебаси тъпакът. Къде е тръгнал в днешно време този! Друго си е да си добър, в смисъла на добър в определена област. Или пък толерантен, загрижен, емпатичен, емоционално интелигентен, обичащ или ангажиран. Но добър човек? Ха-ха!

И три, които някога не бяха, но сега са комплименти:

Зубър

Доколкото имам наблюдения, има тенденция някогашната обида „зубър“ (към деца, които не са много умни, но заучават наизуст всичко и после я го разбират, я не, но се борят за шестици и са смотани във всички останали отношения) все повече да се приема като далеч по-позитивното nerd, което е на почит в училище и най-малкото носи смисъла на доста интелигентен (макар и все така смотан в реалния живот).

Пич

Сегашният смисъл е на готин мъж, дори секси, че и на мъжкарски характер (без да включва задължилтено мачовизма). Да, обаче в някои части на България – например Видинско – преди 30-40 години думата значеше единствено някой, който е по-малък от теб и можеш да тормозиш. Ето примерна употреба на думата от тогава: „Ей, пич, ела тука бе!… Давай стотинките за закуска!“.

Супер зает

Колкото и да е странно от някогашна гледна точка (да речем, преди 15 години), днес има термин glorification of busy. Да си мега зает, стресиран и почти бърнаут-нат си е яко, значи правиш няква гъзарска кариера. Да, оплакваш се, че си супер зает и нямаш време за личен живот, едва успяваш с работата – но пък и някак се хвалиш.

Вижте още:

„…Умна си като за жена. Че и чувство за хумор имаш“


Повече информация Виж всички