10 знака, че не сте финансово грамотни

| от Mamamia |


Знаците, че не сте особено грамотен финансово, не се изчерпват до това, че сте склонен 30 години да изплащате апартамент в столицата, вноските по кредита на който надвишават половината ви доходи. Нито с това, че карате нов електромобил, който струва колкото половината апартамент, а нямате собствен гараж.

Финансовата неграмотност не се свежда и само до безразборното пазаруване на хранителни стоки в супермаркети с цени по-високи от тези в Западна Европа. Нито единствено в това да се харчат огромни пари за нощувки в хотели из страната, които предлагат съмнително качество на услугата и груб персонал.

Всъщност финансовата неграмотност е всичко това, но и нещо повече. Защото може да се изразява и в доста по-дребни ежедневни навици, които стопяват парите ви и доказват, че вземате лоши финансови решения.

Ето 10 ясни знака, че се нуждаете от подобряване на финансовата грамотност:

1. Нямате проблеми някой да плаща вместо вас

Ако ви се струва нормално приятелите всеки път да ви плащат сметката в заведението, майка ви да ви плаща телефона и винаги половинката да плаща общия интернет и всички сметки, трябва да знаете, че това е ясен знак, че нямате финансова грамотност.

Всъщност цената на това да бъдеш „муфта“ е много голяма: хората започват да не те уважават, дори да те избягват, а и ти самият започваш да се съмняваш в своята лична способност да изкарваш, задържаш, и в крайна сметка да даваш пари за нещата, които консумираш.

Вижте още:

Тъжната истина за приятелите и заемите

2. Сбъркани приоритети

Когато някой ти се оплаква, че няма пари, а тъкмо си е купил нова кола, iPhone или нови дизайнерски дрехи, значи имаш работа с човек със сбъркани приоритети.

Подобни хора няма как да постигнат финансова стабилност в живота и са склонни към отчаяни финансови ходове, за да поддържат привидно висок стандарт на живот. Тъжно, но факт: пълно е с такива работодатели. Нищо чудно, че рано или късно по правило те изпадат в дългова криза.

3. Импулсивно пазаруване

Правенето на импулсивни покупки без преценка за дълготрайния ефект върху финансите, е често срещан навик на хората, които вземат лоши финансови решения.

Макар че това може да доведе до временно задоволство, всъщност в крайна сметка причинява парични затруднения в дългосрочен план.

Научете се да контролирате импулсивността си при покупките. Опитайте се да си дадете време и да обмисляте 24 часа преди да закупите нещо. Често импулсивността отминава. А парите остават.

4. Използването на кредитни карти вместо дебитни

Кредитната карта е любимият инструмент на хората, които не умеят да вземат правилни финансови решения. Лекотата на усещането, че винаги разполагате с пари, е заблуждаваща. Ако не пълните баланса на кредитната си карта всеки месец, рано или късно ще закъсате.

5. Купуване на вещи на изплащане

Когато закупувате вещи на изплащане, вие всъщност се товарите излишно със заеми. Може да изглежда лесно решение да придобиете предмет, който да изплащате на части, но в такъв случай обикновено има два проблема: единият е оскъпяването. А вторият е, че в един момент забравяте какво сте купили, но финансовата му тежест продължава да идва всеки месец.

6. Високи разходи за нов автомобил

Новият автомобил може да изглежда, че символизира успех, но също така високите разходи за изплащането на нова кола, която бързо се амортизира, често показват лоши умения за правене на сметки. Купуването на по-скромна кола втора ръка може да се окаже по-разумно, отколкото плащането на скъпи месечни вноски за нова такава.

7. Плащане за доставка на храна у дома

Онези, които разчитат на доставките на храна у дома, често плащат прекалено скъпо за храна, която биха могли да си закупят от магазина. Това наистина са пари, които отиват на вятъра.

8. Хвърляне на пари по заведения

Ако малкото уиски – и то най-обикновен Jameson например – в нощно заведение варира между 7 и 10 лв, то колко излиза тогава бутилката? Ами познахте – колкото бутилка доста скъпо уиски, която можете да изпиете с приятели у дома. Не говорим за цената на вечеря в ресторант – с няколко такива на месец можете да източите лимита на кредитната си карта. Да си признаем: в София вече не е евтино и навиците да се яде и „пие по едно“ навън излизат доста солено.

9. Липса на спестявания

Да нямате спестявания е най-лошият сценарии в лоши ситуации. Защото всичко се случва: колата се потрошава, човек се нуждае от спешна медицинска помощ или трябва спешно да се извадят пари за някаква нужда на близък или на детето. Спестяванията буквално спасяват животи. Но повечето хора нямат такива. Затова се опитвайте да събирайте пари. Дори да са съвсем малко всеки месец, в един момент могат да ви свършат голяма работа.

10. Планове за харчене на парите, още преди да са дошли

Ако знаете къде ще отиде заплатата ви до стотинка, още преди да е дошла, значи или заплатата ви е малка, или разходите ви са твърде големи. Ако нямате план да заделите някой лев на следващия ден след плащането на разходите и борчовете – ще е невъзможно да дръпнете напред финансово. И ще е невъзможно дори да мислите за някакви странични разходи.

Вижте още:

„Изневяра без секс не е изневяра“ и още заблуди


Повече информация Виж всички