10 стъпки гайд за разбирателство със свекърва

| от MamaMia |


Вицовете за свекърва попадат в категорията на онези стереотипи, които възникват с причина. Това се отнася за родителите на партньора като цяло. Може да си мислите, че в една връзка сте само двама, но никога не е точно така. И градивните, и токсичните поведения – както твоите, така и на човека до теб, са възпитани в семейството. А отношениеята с родителите ви се отразяват на тези между вас двамата. Разбира се, от вас двамата зависи колко точно.

Изграждането на близки отношения с разширеното ви семейство не винаги е лесно. Но да се научите да се разбирате със своята свекърва или с тъста си всъщност си струва. Дори и само за собственото ви благополучие и психическо здраве. Но и не само – тези хора са създали и отгледали човека, когото обичате. Дори и само това е причина да ги уважавате, но не и по начин, по който да вредите на себе си или връзката си.

Поставяйте връзката си на първо място

Когато се съберете с някого, вие избирате да сте партньор/съпруг, но качеството на снаха или зет си върви от само себе си с това. Винаги се съсредоточавайте върху поддържането на здрави отношения с човека до вас като приоритет номер едно. Вие двамата сте екип и трябва да действате като единен фронт, когато решавате проблеми с родителите на другия.

Поддържайте здравословни граници

Границите са това, което ще позволите или няма да позволите. Което може и което не може да се очаква от вас Вие и вашият съпруг трябва да решите заедно какви са границите във вашето собствено семейство. Например, ако цените ранното лягане на децата си, може да не посещавате вечерни събития, дори ако родителите ви много настояват.

Ако свекърва ви идва на посещение без покана всеки ден и не се наслаждавате на нейната привързаност, кажете ѝ, че е добре дошла всеки петък на вечеря и че през останалото време искате да си останете само двамата. За да се случи това обаче, трябва да е изпълнена предходната стъпка – и двамата да сте на една и съща страница по отношение на решението.

Вижте още: „Свекървата“ – новото топ риалити в българския ефир

Конфронтирайте се със своята страна от семейството, не със свекър и свекърва

Основното правило е, че всеки от вас трябва да се обръща към собствените си родители, когато възникнат проблеми. Конфронтацията със свекърва или свекър ви (или дори братя и сестри на партньора ви) подготвя сцената за драма, защото ви прави лошия външен човек.

Това не означава да си мълчите, ако ви нападат. Обаче е по-добре да не започвате конфликти. Всеки от двама ви познава родителите си най-добре и ще се ориентира как да подходи към тях. При нужда се съветвайте помежду си.

Зарежете излишните очаквания – контролирате своето поведение, не това на своята свекърва

Повечето от нас сме нарисували картина в съзнанието си какво ще направят свекърът и свекървата или тъстът тъщата за нас и децата ни. Или какво няма да направят – като да ни се месят или да правят обратното на желаното от нас зад гърба ни. Но това просто невинаги е реалността. В края на деня не можем да контролираме другите хора.

Опитайте се да не се фокусирате върху това, на което се надявате от роднините. Дори и да е трудно, пълното отхвърляне на очакванията може да ви помогне да намерите начини да оцените малките неща. Те може да не се грижат за детето всеки петък, за да излезете, но времето, но все пак им показвайте благодарност винаги, когато го правят. Те не ви дължат помощта си, не го забравяйте.

Не си го слагайте на сърцето

Или, по-научно казано, управлявайте своя собствен стрес.

Отношенията с родата могат да бъдат невероятни, но могат да бъдат и стресиращи. Може да имате политически разногласия или роднините да критикуват необосновано вашето родителство. Въпреки че имате пълното право да поставяте граници и да не позволявате да бъдете омаловажавани, може да бъде много полезно, ако можете също така да упражнявате добър самоконтрол в разгорещени моменти.

Вижте още: 5 сюжета за бодър скандал по време на празничен обяд

Поемането на дълбоко въздух или дори излизането за няколко минути може да ви помогне да прочистите главата си. Така дребните конфликти няма да се превърнат в скандали. Само не забравяйте, че ако нещо ви притеснява константно, е редно да го обсъдите с партньора си и да намерите решение.

Проявявайте гъвкавост и вие

Ако имате добри отношения с родителите на партньора си, оставяйте някои малки провинения под чертата. Ако бабата винаги черпи децата с бонбони, може би това не е болка за умиране. Също така е окей и ако това е наистина сериозна тема за вас – тогава го изговорете и предложете нещо друго, с което тя да радва внуците. Въпросът е да се опитвате да избирате битките си, когато можете.

Помислете и за техните нужди

Да речем, че вашият тъст държи да ви помага с ремонта у дома. Вие двамата обаче искате това да си бъде само ваш проект. В тази ситуация обмислете дали не можете да му делегирате конкретна задача, която ще му е интересна, а вие да се справите с останалата част. Така ще сте му позволили да учасва, но контролът ще си остане във ваши ръце.

Избягвайте излишно конфликтни теми

Опитайте се да държите теми като политика, религия или футболни отбори извън семейните разговори около трапезата. Тези хора са част от живота ви и от живота на вашите деца и честно казано е най-добре просто да избягвате разгорещени теми, по които вероятно никой няма да промени мнението на другия.

Наблягайте на общите си ценности – колкото и да е чудно, има такива между снаха и свекърва…

Може да се наложи да проявите целенасоченост в изграждането на здрави отношения с родителите от двете страни. Опитайте се да намерите неща, с които можете да се свържете и сближите. Може би свекърва ви може да ви научи на стара семейна рецепта или можете да създадете навик да изпращате на свекъра си видеоклипове на вашите деца.

Бъдете мили и учтиви

Най-малкото защото децата ви гледат от вас и се учат на отношение с близки хора. Зачитайте роднините си, не настройвайте децата против тях, проявявайте уважение, дори когато не виждате същото насреща. Никой не печели от инат и от правене напук.

Вижте още: 

„Извини се!“, „Не плачи!“ и още 5 масови, но вредни изисквания към децата


Повече информация Виж всички