10 неща, които да махнете от Фейсбук сега

| от MamaMia, по Independent |


Знаете ли колко е населението на Китай? 1 милиард 373 милиона. А знаете ли колко са потребителите на Фейсбук? 1 милиард и 860 милиона.

Това е едно от многото нагледни доказателства за силата и влиянието на социалните медии в съвременния свят. Ясно е, че с нещо толкова влиятелно, трябва да сме много внимателни и не е нужно да споделяте всичко или поне определени неща – не. Кои са те?

1. Рождената дата

Рожденната ви дата е само част от поредица цифри, която включва името и адреса ви. Не са никак малко хората, които на базата на тези данни могат да стигнат до банковата ви сметка и други лични данни.

2. Телефонния номер

Трябва ли да обясняваме защо не бива да го давате? В добрия случай може да си спечелите учтив обожател? А в най-лошия – някой маниак, който да ви докара до лудост.

3. Повечето ви „приятели“

Колко стабилни, здравословни и насърчаващи връзки с хората можете да поддържате? Според Робин Дънбар, оксфордски професор по психология – най-много 150.

След като е изследвал над 3 хиляди профила във Фейсбук професор Дънбар е установил, че като цяло можем да разчитаме на 4,1 от приятелите си, а 13,6 биха изразили към нас съчувствие по време на емоционална криза.

Отървете се от ненужните пирятелства, това ще ви помогне да поддържате по-здравословни отношения със социалната мрежа.

4. Снимки на децата/членове на семейството

Ето един интересен въпрос, над който да се замислите: Какъв тип информация децата ви биха искали да видят за себе си на определен етап от живота си?

На предишните поколения не им се е налагало да се замислят над подобни въпроси, но ако сте потребител на социалните мрежи, си струва да се замислите.

5. И като сме на темата, никога не споделяйте по кое време децата ви отиват/свършват училище?

Това е последното нещо, което искате потенциалният извратеняк да знае за детето ви.

6. Локация

Еми няма нужда целият свят, включително евентуален крадец, да е наясно къде сте.

7. Вашият шеф

Всеки може да види гадните ви състояния, включително и шефът ви. Той вижда и всичките мръкнания на тема „егати гадната работа върша, заобиколен от некъдърници“ – имайте го предвид.

Да, има вариант, в който да изключите шефа си от определени статуси, но пак не си е работа.

8. Не казвайте къде ще ходите на почивка

Според финансовия сайт This is Money онези, които са били обрани, докато са били на почивка, не получават застрахователни обезщетения, ако преди това са се похвалили в социалните мрежи къде отиват.

9. Статуса на връзката си

Ако искате да отбележите процъфтяването на личните си отношения с другарчето, не го правете чрез Фейсбук.

Едно че всъщност никой не се интересува кой знае колко и второ, смяната на статус „in a relationship“ със „single“ няма да ви накара да се почувствате по-добре.

10. Снимки на бордова карта

Чрез споделянето на снимка на бордова карта всъщност се фукате къде отивате на почивка, което ни връща към точка 8.

Но има и друго – баркодът на бордовата ви карта е уникален и от него може да се извлече личната информация, която сте дали на самолетната компания.


Повече информация Виж всички