Знаете ли, че: лъжата за кучето Лайка

| от Лилия Огнянова |


В началото на месец ноември т.г. се навършиха 60 години от изстелването на първото животно в орбита.

Лайка е изстреляна на борда на съветския изкуствен спътник „Спутник-2“ на 3 ноември 1957 г.

Историята на кучето е интересна, но трагична и свързана с лъжа, която години наред бе повтаряна упорито.

Но нека започнем от началото.

Лайка е била бездомно куче, скитащо се по улиците на Москва. Избрана е за тази мисия случайно, като съветските учени са били напълно наясно, че кучето ще умре на борда на „Спутник-2“.

Те твърдят, че не са имали време да измислят план за успешното връщане на Лайка на Земята. Дали обаче проблемът е бил в кратките срокове или самото нежелание да се хабят ресурси за запазване живота на кучето, можем само да предполагаме.

След успеха на първия „Спутник“ през 1957 г., тогавашният ръководител на СССР след смъртта на Сталин – Никита Хрушчов, настоява съветската космическа програма да създаде “нещо ново”. След по-малко от месец Лайка вече е избрана да бъде първото живо същество, полетяло в орбита около Земята.

Основната цел на Лайка и „Спутник-2“ е била да се докаже, че живо същество може да излезе извън атмосферата на планетата ни. Дотогава се е вярвало, че това би причинило моментална смърт. Съветските учени са имали за цел да съберат повече и по-надеждни данни по този въпрос, за да подготвят успешното изстелване на човек в космоса.

Един от учените, работил по мисията на „Спутник-2“ – Олег Газенко, споделя, че колкото повече време минава, толкова повече съжалява за стореното.

Не научихме достатъчно от тази мисия, за да се оправдае смъртта на кучето…” – споделя с огорчение през 1998 г. той.

Съветският съюз обявява официално пред света, че Лайка е живяла на борда на Спутник-2 седмица, след което е била евтанизирана.

Едва няколко години след окончателното разпадане на СССР истината лъсва и тя е жестока – Лайка е умряла от прегряване на организма и високи нива на стрес няколко часа, след като се е озовала в орбита. Жизнените ѝ показатели са показали тройно увеличение на пулса по време на изстрелването на изкуствения спътник.

Първите кучета, които са успешно върнати на Земята, след обиколка в орбита, са Белка и Стрелка, отново изстреляни от Съюза през 1960 г.

Година по-късно Юрий Гагарин става първият човек, полетял в космоса. Той излита с космическия кораб Восток 1, прави пълна обиколка на Земята и се завръща успешно обратно.

Към момента в различни държави правят опити с изстрелването в космоса на дребни животни като мишки и рибки.


Повече информация Виж всички