Опасност от „шоколадово натравяне“ сред кучетата по празниците

| от MamaMia, по БТА |


Британски експерти призовават собствениците на кучета да бъдат особено внимателни по празниците, тъй като за питомците им съществува повишен риск от „шоколадово натравяне“.

Според изследване на специалисти от университета на Ливърпул, публикувано в изданието на Британската ветеринарна асоциация, през последните пет години са регистрирани над 350 случая на животни, проявили неблагоразумието да се „тъпчат“ с шоколад по празници. Опасността от „шоколадово натравяне“ е четири пъти по-висока около Коледа и два пъти по-висока около Великден.

Проучването показва също, че състоянието по-често се наблюдава сред по-млади кучета. Най-честите изкушения за животните са шоколадовите календари, декорацията за елха, фигурките на Дядо Коледа и подаръчните пликчета с лакомства.

В изследването е описан случаят на особено „ненаситно“ куче, погълнало шест шоколадови портокала и шест тоблерона. Друг питомец е бил лекуван, след като се е „почерпил“ с горещ шоколад.

Специалистите напомнят, че шоколадът съдържа теобромин – стимулант, подобен на кофеина, който може да предизвика повръщане, ускорен пулс, възбуда и припадъци при кучетата.

Експертите отбелязват също, че за щастие никой от случаите на „шоколадово натравяне“, наложил ветеринарна намеса, не е бил животозастрашаващ за питомците.