Незаконната търговия с кучета процъфтява по празниците

| от MamaMia |


Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ публикува нов доклад, озаглавен „Измами с кученца в Европа: кой и как печели от незаконната търговия с кучета?“. В него организацията разкрива как незаконните развъдчици на кученца мамят нищо неподозиращите купувачи с лошо отгледани и потенциално болни кученца. Тази търговия процъфтява особено много през празничния сезон.

Разследванията, проведени от ЧЕТИРИ ЛАПИ в Обединеното кралство, Нидерландия, Румъния и България от 2021 и 2022 г., разкриват съмнителната легитимност на кученцата, обявени в класифицираните сайтове за обяви. Резултатите във всички държави показват колко лесно се осъществява продажбата на твърде малки кученца онлайн от трансграничните търговци. Докладът хвърля светлина върху липсата на механизъм за проверка на регистрацията на кученцето и продавача в базите данни за регистрация на домашните любимци. 

Този доклад поставя акцент върху Обединеното кралство и Нидерландия като примери за целеви държави на незаконните търговци, а върху Румъния и България – като представители за държавите на произход, където много от кученцата са първоначално развъдени и отгледани.

В рамките на разследването проучващите се срещнаха със собственици на незаконни развъдници на кученца и търговци, които предлагат за продажба твърде рано отделени от майките си кученца, много от които с фалшиви документи. 

Във всички страни, в които се проведе проучването, законите и изискванията за хуманно отношение към животните биват съзнателно пренебрегвани, а безскрупулните търговци прибягват до различни методи на измама, за да подмамят купувачите да закупят незаконно внесени кученца. Те използват множество онлайн акаунти, различни самоличности, многобройни телефонни номера и фалшиви местоположения, за да продават твърде млади кученца, със съмнителни документи и произход, без да понасят отговорност.

Ранното отделяне от майката може да доведе до различни проблеми със здравето и развитието на кученцата в по-късен етап от живота им. Освен това, липсата на ветеринарни грижи и ваксинация, може да улесни  предаването на зоонозни заболявания като бяс, пръстеновидни червеи или паразити на новите собственици и други домашни любимци. 

 „Проучванията показват, че тази жестока търговия процъфтява, пресича държавните граници и нарушава законите. Търговията не само злоупотребява с животните, използвайки жестоки развъдни практики и създавайки предпоставки за компрометиране здравето на кученцата, но и превръща хората в жертви. Макар че този доклад обхваща само четири държави, ние вярваме, че той е представителен за ситуацията в цяла Европа и ЕС. Спешно призоваваме законодателите на ниво Европейски съюз и на отделните държави да създадат по-строги закони, за да спрат тази търговия.“, споделя Ник Уестън, ръководител на международния отдел за животни компаньони в ЧЕТИРИ ЛАПИ. 

Страната, идентифицирана в проучването като основен вносител на български кученца без необходимите документи и в разрез с изискванията минимална възраст, е Нидерландия.

Резултатите от проучването там са шокиращи и показват, че незаконната търговия тръгва от България, но излиза далеч отвъд рамките на страната. 

 В България проучването беше извършено независимо през 2021 г., като част от работата на ЧЕТИРИ ЛАПИ България срещу незаконната търговия в страната, и е включено в настоящия доклад, за да илюстрира проблемите в България като страна източник на много от вносните кученца, предлагани в държавите в Западна Европа.

“За съжаление, България отново попада на челно място в една особено отрицателна класация – на държавите, които развъждат, отглеждат и изнасят незаконно кучета. Нашият случай е любопитен, защото за разлика от някои от другите европейски държави, ние имаме достатъчно добре разписано законодателство, което регулира тази дейност и множество изисквания, като например тези за задължителна идентификация и регистрация на кучетата, с които развъдниците и търговците следва да се съобразяват. Това законодателство обаче често не е приложено, а ефективен контрол относно неговото спазване – липсва“ – добавя Ивелина Иванова, координатор в отдел „Програми“ към ЧЕТИРИ ЛАПИ България. 

Незаконната търговия с кученца процъфтява през празничния сезон.

Всяка година в кучешки ферми в Източна Европа се отглеждат хиляди кученца, които след това се изнасят в Западна Европа и се продават онлайн от търговци на кученца, особено през празничния сезон. Въпреки привидно милия жест, подаряването на кученце като подарък крие значителни рискове. Възможно е получателите на такъв тип подарък да нямат готовност или да не водят подходящ начин на живот за отглеждането на домашен любимец.

Вижте още: Пичове, не си взимайте куче

Изборът на четириного трябва да бъде добре обмислено и лично решение, гарантиращо съвместимост между собственика и животното. Бързите, неосъзнати покупки, особено онлайн, допринасят за незаконната търговия с кученца и могат да доведат до придобиване на болни животни. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава всеки, който иска да стане собственик на домашен любимец, да обмисли достатъчно добре предварително и да бъде предпазлив и отговорен в своя избор, като постави на първо място хуманното отношение към животните. 

 ЧЕТИРИ ЛАПИ стартира кампанията си „Малко. Бързо. Болно.“ през май 2022 г., за да повиши осведомеността за рисковете при закупуване на кученце онлайн и да помогне на потенциалните купувачи на кученца да направят правилния избор, когато си избират домашен любимец. За повече информация относно кампанията, моля, кликнете тук. Българската версия на международния доклад можете да намерите тук

Вижте още:

Някакво си блъснато куче? Дайте следващата новина…