Котки на килограм

| от Зузи Аспарухова |


Тери Пратчет е написал, че… „Ако котките изглеждаха като жаби, всички щяхме да знаем какви гадни копеленца са всъщност. Стил. Това е, което помним.“

Котката е древно, стилно и своенравно животно, което е придобило статус на поп икона в модерния свят. Мемета с котки, SnapChat филтри с ушички на котки, клипчета на котки правещи обичайни котешки неща, страници в Instagram и прочее, прочее неща заливат социалните мрежи ежедневно, а котката там е цар.

Неслучайно лъвът е царят на животните, а котката е неговата по-елегатна и високомерна далечна братовчедка, която царува в света на хората и почти изиска от тях да бъде обслужвана, когато и както намери за добре. Тери Пратчет е прав. Котките са гадни копеленца.

IMG_4517

В днешния модерен свят котката е мега звезда. Тя има свои страници във фейсбук и инстаграм, може да проверите тази; на нея се посвещават книги, песни, танци и течения. Тя е най-разпознаваемия поп-културен елемент и дори си има собствен супергерой, нещо, с което могат да се похвалят само едно насекомо и гризач. Тя е символ на женственост и класа.

Хора, като мен и вас, имат страници, които посвещават на котките си, които са мега звезди. Все пак най-богатият домашен любимец е Grumpy Cat. Както беше написал един човек в Twitter: “Хубаво, че котките не знаят колко са известни в социалните мрежи. Стига ни какви надути гадняри са в момента.”

Processed with VSCO with f2 preset

Котката се използва като признак за социален статус, принадлежност към определена група и демонстрация на конкретни умения и знания от страна на притежателите й. Често, ако не и почти винаги, собствениците на котки са точно толкова високомерни и своенравни, колкото домашните си любимци. С две думи – пазете се от тях.

Ето ви няколко интересни факта за най-любимите домашни любимци в човешкия свят, които се използват за символика на почти всичко – от вещици, през състояния на „не-ми-пука-особено-за-теб“, до забавното клише, че жената, която има повече котки, очевидно няма интимни контакти или каквито и да било контакти с външния свят… Повечето от тези неща, уви, не са верни. С изключение може би на вещиците. Да, вещиците притежават котки, така че по-добре се пазете от тях. Котките имам предвид.

Домашната котка е изобретение на човека! Странен може би за мнозина, но важен факт. Котката принципно няма нужда от стопанин, тя си е самодостатъчна. Оттам произтичат и мнозинството страници и мемета с незаинтригувани от човешкия свят котки. За прародител на домашната котка се смята дивата котка, която все още съществува някъде из Африка, дори в малък размер. И въпреки, че домашната котка живее в света на хората от много години, тя не е напълно опитомена и държи на собствените си територии и начин на живот, което пък ни води до любопитен факт номер 2…

Processed with VSCO with c1 preset

Котката живее с хората от близо 3500 години, а може би и от по-рано, което пък я прави един от най-старите и първи домашни любимци познати на човека. В древния свят на котката се е гледало като на божество – статут, който кучета, зайци и всякакви други пернати нещастници никога няма да успеят да заслужат напълно. Едно време котката е използвана и като пазач, защото е ловяла гризачи и пернати. Днес това е странно на мнозина, които искат да гледат котките си като плюшени играчки, тоест за красота. Съветът ми към тях е да си вземат зайче – скучно и доста глупаво животно, зайчето е перфектният нищо-правещ атрибут към домашния ви интериор.

Котката също така е гадно копеленце, защото е виновна за изчезването на няколко вида животни. В котешкия свят, ако нещо е от месо и е вкусно за ядене, то задължително бива изядено. Котката е най-търпеливият хищник във флората и фауната и може да дебне плячката си с часове без да помръдне. Напада я отзад и забива острите си зъби в гръбнака… Нататък изходът е само летателен и доста болезнен. Котката е едно от малкото животни, които ядат само месо и рядко, ако не и изобщо, разнообразяват режима си с нищо друго, като плодове или зеленчуци, както правят кучетата например.

Processed with VSCO with f2 preset

Котката освен това е гурме ентусиаст. Тя има специален орган на небцето си, който й позволява да отбира храната само с мирисане. Ако една храна няма вкуса, който тя презпочита или с който е свикнала, тя просто не я яде.

Котката не е социално животно и рядко се социализира. Освен това, не се привързва. Дори котките, които изглеждат силно привързани към стопаните си таят по-скоро уважение и радост към тях. Не, вие не липсвате на вашата котка, когато ви няма през деня. Котките рядко живеят на стада или глутници, имат територии и ги пазят с бой. Те се обиждат, ако друга котка бива привнесена в тяхната територия, да кажем дома, от техния стопанин и се сърдят. Истински при това и всеки, който е притежавал котка може да ви каже, че начинът, по който една котка може да ви игнорира е нещо, което нито едно друго животно не може да направи.

Processed with VSCO with f2 preset

Казано като обобщение – котката е чаровният гадняр на животинското царство. Тя е егоманиак, който обаче няма нужда от вашето одобрение, а само от вашите грижи. Тя мрази вода, мачкане, стискане и зеленчуци. Тя обича да спи, да бъде оставена на мира и да й е топло. Тя е древен дух с много животи, мъдра осанка и изражение, което ви казва, че поне половината неща, които правите, за да я забавлявате тя намира за посредствени и тъпи.

photo_2018-08-27_10-11-53

Ще завърша с още един цитат на Тери Пратчет, който е бил виден коткоманиак: „В древните времена котките са били почитани като богове. Те си спомнят това.” Нека и вие не го забравяте.