Идеалните за отглеждане заедно с дете породи кучета

| от MamaMia |


„Маааамоо, искам кученце!“ „Татеее, нали каза, че ще си помислиш за куче?!“ Чувате ли го по няколко пъти на седмица, и все по-често? Чували сме, че някъде може и да има деца, които не искат домашен любимец, но никога не сме ги виждали. Детският избор обикновено пада върху някое пухкаво, игриво, забавно животинче с характер, с което те могат да си общуват и да се сприятелят – тоест куче или коте. Днес ще си говорим за кучета. Вече сме ви разказвали за големите малки плюсове детето да израсне с куче.

Накратко – кучетата насърчават децата да спортуват и да ценят престоя на открито, като същевременно помагат за развитието на социалните умения както на кучето, така и на детето, както и още няколко десетки неща, за които можете да прочетете тук

Когато обмислят да добавят нов приятел в домакинството, родителите първо се чудят какво да бъде животното, точно куче ли да бъде и какви са плюсовете и минусите на различните видове животни. Ако се спрат на куче, тогава пък започват да се тревожат дали всяка порода е подхдояща да си общува с дете или предразположена да търпи неговото непрекъснато внимание. 

Какво всъщност означава едно куче да е „подходящо“ за отглеждане заедно с дете?

Първо и най-важно, обикновено става дума не толкова за породата, колкото за характера на вашето куче. Ако искате кученце и малко детенце да делят дома ви, избраната животинка е най-добре да има следните характеристики:

  • Спокоен и равномерен темперамент: вашето ново куче трябва да е достатъчно спокойно и търпеливо, за да може да се справи с вълнението на децата и в крайна сметка се превърне в страхотен приятел за тях, вместо заедно да подхранват истериите си взаимно.
  • Подходящ размер: на пръв поглед малката порода куче може би изглежда по-уместният избор, особено ако живеете в двустаен градски апартамент, но стандартно малките породи кучета са по-възбудими и нервни и също така могат да бъдат по-крехки, а като родител вие знаете, че децата не винаги са най-нежните, дори и (надяваме се!) да не го правят с лоши намерения към животното. От друга страна, големите породи кучета са склонни да бъдат по-послушни, но рискуват случайно да съборят малки деца, докато играят, особено ако се изправят на задните си лапи, за да им се радват.
  • Нива на енергия: Жокер – от това ще зависи колко време прекарвате в парка в мразовита сутрин, или вечер, когато вече много ви се е доспало. Ако изберете куче с повечко енергия, ще трябва да се уверите, че имате време да го водите на редовни разходки и да му отделяте внимание за игра. От друга страна, ако имате малки деца, които тичат много наоколо, не трябва да избирате куче с ниска енергия, което може трудно да понася постоянната глъчка наоколо и тя дори да го разболее.

Когато мислим за избора на порода, не е важно само коя е най-добрата порода кучета за деца, но и за това дали децата ви ще са подходящи за приятели на куче – да бъдат мили с него, да не го тормозят, да зачитата границите му, да си играят, когато имат желание, но и да се грижат. Това до голяма степен зависи от вас и дали ще ги научите.

По отношение на породата няма универсални решения, разбира се. Това, че много, почти всички стопани дори, са щастливи с дадена порода, не гарантира, че тя е и вашата. Всяко куче си има собствена индивидуалност, дори ако принадлежи към позната като исински най-добър приятел на децата порода. Но все пак такива има породи има. 

Лабрадор

Лабрадорите редовно се споменават като една от най-добрите породи кучета за семейства. Известни са с привързаността си към децата и се разбират добре и с други домашни любимци в дома. Лабрадорът е игриво, мило и привързано куче, което не обича нищо друго повече от това да прекарва време с хората си. Животните от породата са пълни с енергия и невероятно умни, така че са много подходящи за хора с активен начин на живот. Едно нещо, което трябва да имате предвид при тях е, че младите лаборатории са склонни да бъдат доста буйни и ще скачат и тичат наоколо, така че ако имате много малки деца, може да помислите например за осиновяване на по-старо куче от породата, което е преминало този етап.

Пудел

Доста хора пренебрегват пуделите поради модерния стереотип, че те са едни от шик кученцата за развеждане като аксесоар, но това не може да бъде по-далеч от истината. Първоначално отглеждани като работни кучета, пуделите са изключително умни, имат много енергия да си играят с деца и също са цялостно мили и лесно податливи на възпитание животни, когато им бъдат осигурени достатъчно забавления. Те също са чудесни за семейства с алергии, тъй като се считат за хипоалергенни кучета, като се има предвид, че пускат много малко козина. Последното е бонус и когато се налага да чистите. 

Бернски зененхунд

Популярни като нежни гиганти, бернските зененхунди (или още бернски пастирски кучета) имат симпатичен, лек и забавен характер. Когато са добре социализирани, те са една от най-добрите породи за общуване с деца, тъй като са впечатляващо търпеливи и мили. Те са особено подходящи за активни домакинства с по-големи деца, които обичат да се занимават с дейности на открито като туризъм, къмпинг, планинарство и разходки сред природата. Особено се препоръчват за хора, които живеят в къща с двор. Тази семейна порода кучета обаче няма да е най-подходящата за много малки деца, тъй като те могат лесно да ги съборят, докато си играят заедно.

Бийгъл

Бийгълите се считат не само за една от най-добрите породи кучета за семейства, но и за една от най-дружелюбните като цяло. С енергичен и проактивен характер са, обичат близките си и не се радват на нищо повече от това да правят весели пакости с по-малките си другарчета. И въпреки по принцип възбудимия си характер, те като цяло са много толерантни и спокойни с децата.

Голдън ретривър

Подобно на лабрадора, голдън ретривърът също е невероятно популярен сред семействата, дотолкова, че е изобразен като семейното куче в около половината телевизионни предавания и филми, които сме гледали. Със своя мил темперамент и приятелско отношение, той скоро ще ви докаже точно защо това е така. Голдън ретривърите имат тонове енергия и обожават да играят с деца. Дори е известно, че ги следват наоколо, търпеливо чакайки следващата възможност за игра (или гушкане)!

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Кавалер Кинг Чарлз шпаньолите са привързани и любящи кучета, които като цяло са чудесни както с деца, така и покрай други домашни любимци. Тази малка порода кучета обожава вниманието и винаги е готова за забавна игра с членовете на семейството си. Освен това, кавалерите са доста спокойни и уравновесени кучета, които прощават емоционалните пориви на децата. Смята се, че е много рядко, почти изключено, Кавалер Кинг Чарлз шпаньол да проявява какъвто и да е вид агресия.

Питбул

Та-дааа! Това може би не го очаквахте, нали? Питбулите често са подценявани като желана порода за дома или директно си будят страх, като те самите не носят за отговорност за това, че често недобронамерени ги обучават и тормозят за бойни кучета заради значителната им физическа сила. Питбулите всъщност се приемат за една от най-добрите породи кучета за деца и дори са си спечелили прякора куче бавачка. Когато са добре социализирани, те притежават сладък и мил характер и обичат живота, хората и игрите със семейството си. 

Независимо от прекрасните личностни черти на изброените породи, вие също ще трябва да изиграете своята роля. Първо, избирайте осиновяване на животно, или ако се спирате на покупка – нека е от лицензиран развъдник. Не подкрепяйте незаконното развъждане и търговия, които са много опасни за самите кучета, тъй като не гарантират правила, изключваща мъчителни потомствени заболявания, селекция. Опасни са и за вас, тъй като в този случай кучето повече може да развие характерологични проблеми. 

Обучавайте кучето си търпеливо и внимателно и не се колебайте да се свържете с треньор, ако сами се затруднявате – по-лесно е да възпиташ куче правилно изначално, отколкото да работиш с вече усвоени поведенчески проблеми. Не го възпитавайте агресивно, освен ако не искате да отключите агресия. Също така е важно да се отбележи, че не само вашето куче ще изисква обучение, но и вашите деца. Те ще трябва да бъдат научени как да бъдат мили и уважителни и да разпознават признаците на кучешкото поведение, така че да знаят кога вашето кученце има нужда от пространство и да го оставят на мира.

Вижте още:

Пичове, не си взимайте куче