Домашен любимец за детето: плюсове и минуси на различните животни

| от MamaMia |


Мамо, мамо, мамо, може ли да имаме куче? Ами коте? Ами папагал?

Този разговор се води след всяко гости при приятели с домашен любимец, след всяка близка среща с някой весело размахал опашка лабрадор по улиците, след всяко преминаване покрай зоомагазин. Ако все още не сте се спрели на подходяща животинка за семейството, но го обмисляте, има въпроси, на които да си отговорите, за да направите правилния и за вас, и за животното избор. Особено ако до момента нямате опит с отглеждането на домашни любимци. Импулсивните решения да се отглежда животно, както и необмисления избор на конкретния тип домашен любимец водят до много, много тъжни моменти. Знаете ли например, че след коледните и новогодишнни празници ежегодно има бум на изоставените, изхвърлени и дадени за осиновяване животинки?

Вижте още: Големите малки плюсове детето да израсне с куче

Разбираемо е да не можете да се справите с отглеждането и възпитанието на голямо и енергично куче, което изисиква много внимание, много разходки, прецизно възпитание и постоянна грижа. Няма нищо осъдително в това да знаете, че сте способни да отгледате единствено непретенциозна водна костенурка. Лошото идва, когато надцените желанието и времето си, капацитета на дома си, бюджета си и се впуснете в необмислено начинание, което да завърши с кученце, което губи стопаните си, и детенце, което губи най-добрия си приятел.

Всеки тип домашен любимец е различен по отношение на грижите, храненето, поведението, разходите, настаняването и изискванията за вашето свободно време. Ако държите на пердетата и диваните си, може би котка не трябва да е първият ви избор. Ако за вас е важна интерактивната комуникация с домашния любимец и възможността детето да прекарва време с него и да стане по-общително и грижовно, не се спирайте на рибки.

Ако знаете с какво се захващате, е по-вероятно да имате щастливо животно, добри отношения с вашето семейство и вашия домашен любимец и по-лесно да се справяте с всякакви предизвикателства, които могат да възникнат. А такива винаги възникват.

На първо време е задължително да си зададете няколко въпроса.

Те нямат грешни отговори. Просто е важно за всички да сте честни със себе си.

 • Какъв вид животно е най-подходящо за вашия дом?
 • Ще можете ли да живеете с косми от домашен любимец по килима, мебелите и дрехите ви, с тоалетна с пясък насред антрето или кухнята, ще преживеете ли някои дребни повреди по обзавеждането, които животното вероятно ще остави?
 • Какви са приоритетите на децата ви за домашен любимец?
 • Всички в семейството ли сте единодушни, че искате животно?
 • Ако живеете под наем, имате ли разрешение от собственика на имота?
 • Колко място имате вътре и извън дома си?
 • Ще ви трябва ли ограден двор?
 • Ако вземете котка, ще предвиждате ли външно заграждение, за да може вашето коте да прекарва времето си безопасно на открито?
 • Колко време ще трябва да прекарвате с желания домашен любимец и можете ли да го отделите?
 • Какво е вашето ниво на физическа активност?
 • Имате ли финансови средства, ако вашият домашен любимец има здравословни проблеми, тъй като ветеринарните услуги понякога са непредвидено скъпи?
 • Имате ли някой, който да е съгласен да се грижи за животното, когато пътувате? Ако не, каква ще бъде логистиката във ваше отсъствие?

След като вече разполагате с всички тези ключови за вас и за избора ви отговори, е време да помислите откъде ще вземете домашния си любимец. Най-хуманната и препоръчителна опция винаги е осиновяването, стига самият ви избор на животно да го позволява. Ако обаче усещате притеснения по отношение на осиновяването и не можете да ги разрешите със съвет от други стопани на животни, ветеринари или представители на организации за закрила на животните, то по-добре не се спирайте на този вариант. Осиновените животни се нуждаят от стабилност, грижа и любов, така че рискът след няколко седмици или месеца да останат отново на улицата, вместо да открият стопанин, който наистина ги желае в дома си, трябва да бъде избегнат. Можете да си изберете домашен любимец и от потомството на животното на познат човек, от зоомагазин или от развъъдник.

Внимавайте с незаконните развъдници!

Проучете добре мястото, от което ще вземете животинчето си, ако сте се спрели на покупка. За съжаление, твърде много хора развъждат животни без разрешение, по нехуманен начин и без да съблюдават правилата за развъждане от гледна точка на това да не създават съзнателно животни с тежки наследствени заболявания. Такова поведение не бива да се стимулира. Резултатите му са мъчителни и за стопаните и най-вече за животните.

Ако изберете куче…

Кучетата са много социални същества – те не са щастливи, ако са оставени навън или, недай си боже, на верига в двора сами през цялото време. Ако мислите да си вземете куче, уверете се, че ще можете да прекарвате няколко часа на ден с него или нея. Освен това помислете внимателно каква порода куче да вземете. Осиновяването на кученце е огромен ангажимент, тъй като не можете да го оставяте само вкъщи през целия ден. Докато са малки, повечето кученца трябва да се ходят до тоалетна на всеки 2-3 часа, докато постепенно ги научите на хигиенни навици по 1-2 пъти на ден. Освен това, за да съжителстват щастливо с хората, кученцата трябва да бъдат научени на умения за домашно обучение и основни команди като „седни“, „стой“, „ела“ за ваше и за тяхно спокойствие.

Ако кученцата не се социализират, когато са малки, те ще станат срамежливи и страхливи. Ако мислите да вземете конкретна порода куче, добра идея е да прочетете повече за различните породи, преди да вземете окончателно решение. Различните породи кучета имат различни характеристики. Все още можете да осиновите от местния си приют, дори ако искате чистокръвно куче, тъй като около една четвърт от кучетата в приютите са чистокръвни. Помислете къде живеете, колко място имате и какъв е вашият начин на живот.

Например, много активните кучета може да не се справят добре, затворени в малък апартамент или живеещи в голям град, освен ако не сте напълно ангажирани да осигурите на кучето си много физически активности навън. Всички кучета трябва да имат поне една разходка на ден, но някои кучета се нуждаят от много повече. Ако сте доста заседнал човек, вероятно искате да намерите куче, което не изисква толкова много активност. Може да се спрете на осиновяване възрастн животно – те по-трудно си намират стопани.

Имайте предвид, че не всички малки кучета са по-малко активни (виждали ли сте джак ръсел?) и не всички по-големи кучета се нуждаят от много упражнения, например английските булдози. Кучетата се нуждаят от доста общуване с „човека си“, за да бъдат щастливи. Ако сте много заети и прекарвате малко време у дома, кучето може да не е подходящ домашен любимец за вас, освен ако не можете да вземете кучето си със себе си, когато сте далеч от дома. Също така ще трябва да отделите известно време, за да обучите кучето си да реагира на основни сигнали. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да отглеждате куче. Разходите, свързани с грижите за кучето, включват храна, играчки, каишки, легло, обучение, грижа, кастриране, рутинна ветеринарна грижа и понякога спешна ветеринарна помощ. Каквото и куче да изберете, имайте предвид, че поемате дългосрочен ангажимент, тъй като кучетата живеят 10 или повече години. Вашето куче ще се нуждае от внимание, любов и уважение от вас – храната и водата не са достатъчни. Кучетата трябва да бъдат част от семейството.

Друг популярен избор е котката.

Противно на общоприетото мнение, много котки са социални животни и обичат вниманието. Въпреки че повечето от тях не изискват толкова внимание, колкото кучетата, те все още се нуждаят от време за игра и ежедневно внимание. Прекарването на време всеки ден с вашето коте обуславя разликата между щастлива и нещастна котка. Уверете се, че имате достатъчно пари, за да имате котка. Разходите за грижа за котка включват храна, играчки, легълце и котешка тоалетна, кастрация и ветеринарни грижи.

Котките се научават на хигиенни навици почти веднага и от само себе си, но са много придирчиви към чистотата, така че е важно да поддържате тоалетната им чиста и свежа. Котките могат да живеят до 15 години или повече, така че трябва да сте готови да поемете дългосрочен ангажимент, ако осиновите коте. Котките трябва да чешат ноктите си, така че осигурете някаква достатъчна по размер играчка за драскане и имайте предвид, че въпреки нея диванът и столовете ви може да ѝ се струват по-привлекателни. Отстраняването на нокти, на което някои хора се спират, включва премахване на първото кокалче на всеки от пръстите, и съответно е изключително стресираща, жестока, болезнена и ненужна процедура, която, надяваме се, няма да ви дойде наум. Можете да се научите да подрязвате ноктите периодично, за да предотвратите повреда на мебелите.

Малките котенца обикновено не са подходящи, ако имате деца на възраст под три години в дома си. Една възрастна котка би била по-добър избор. Котките имат различни характери. Някои обичат да бъдат държани и сгушени, други са по-дистанцирани и не обичат да бъдат пипани, освен ако сами не дойдат при вас. Така че, бъдете готови да се адаптирате към индивидуалните черти на вашата нова котка. Ако отидете в приют или се свържете с местна спасителна група, за да осиновите котка, те ще могат да ви информират подробно за характера на животните, за които се грижат, и да ви помогнат да изберете точно подходящата котка за вас.

Ще трябва да вземете решение дали ще гледате котката в дома си или на открито. Много организации няма да ви дадат животно за гледане на открито поради риск от заболяване, загуба, кражба или нараняване. На повечето места на закрито е много по-безопасно място за котки. Котенцата на закрито живеят по-дълго и като цяло са по-здрави. Ще искате да осигурите на вашето коте много играчки и редовно време за игра. Ако имате двор, може да предвидите в него оградено пространство за игра навън. Котките могат да бъдат прекрасни приятели, но преди да си вземете котка, уверете се, че сте готови да поемете ангажимента да ѝ осигурите всичко необходимо и няма да имате нищо против да адаптирате живота си към новия член на семейството.

Вижте още: 6 мисли, които минават през главата на котката ви ( и 6 през тази на кучето)

Грижата за птици също си има специфики.

Въпреки че заради живеенето в кафез изглежда относително по-лесна. Птиците са очарователни и красиви същества, но не са лесни за отглеждане домашни любимци. Те са интелигентни, социални животни и се нуждаят от много внимание. Преди да изберете птица за семейството си, уверете се, че сте готови да прекарвате време с пернатия си приятел всеки ден. Освен това в дивата природа птиците живеят на ята, така че ако мислите да си вземете птица, може да помислите за две, освен ако самата ѝ порода не изисква обратното. Принципно животът сам в клетка не е много подходящ и щастлив за птица. В природата птиците покриват голяма територия, така че е добре да им се осигури максималният размер клетка, който можете да вместите в дома си. Като минимум клетката на птицата трябва да е достатъчно голяма, за да може тя да разпери напълно крилата си и да лети от единия до другия ѝ край. Минималният подходящ размер е четирикратно по-голям от обхвата на крилата. Ако в къщата ви има стая, където вашите птици могат безопасно да бъдат пуснати през деня, това е чудесно и позволява за сън да им осигурите и по-малка от описаната клетка.

Някои птици са ангажимент за цял живот. Много видове папагали могат да живеят 50 или повече години. Ако мислите да си вземете папагал, има някои подробности, които трябва да знаете за грижите за тях – ще трябва да прекарвате поне два до три часа на ден, общувайки с вашия папагал извън клетката му, и ще трябва да му осигурите занимания за останалата част от деня, като безопасни играчки, радио или телевизия и контакт с други членове на семейството или други папагали. Повечето хора не осъзнават, че папагалите са разхвърляни. Ще прекарвате време в почистване на клетката му, около клетката му, зоната му за игра и всякакви други части на къщата, където може да играе. Папагалът изисква много сложна и разнообразна диета, която ще трябва да приготвяте всеки ден.

Един от любимите избори на децата са зайчетата.

Те също са интелигентни, социални животни, които се нуждаят от обич. Могат да станат прекрасни домашни лбимци, ако им се даде шанс да общуват достатъчно с човешкото си семейство, но не очаквайте нивото на комуникация да достигне това, което е възможно с кучетата и котките.

Зайците най-често живеят от седем до десет години, така че се уверете, че сте готови за такъв вид ангажимент. Те се нуждаят от ежедневни грижи. Ако не сте внимателни с тях и не им отделяте време регулярно, може с времето да им стане неудобно да бъдат вдигани и гушкани.

Зайците имат доста деликатна храносмилателна система. За да получат необходимите хранителни вещества, те трябва да се хранят с разнообразна храна. Зайците предпочитат тиха среда, така че може да не се вписват добре в забързания семеен живот и в комбинация с буйни домашни кучета или котки. Както при всеки семеен домашен любимец, вашето зайче ще трябва да посещава ветеринарен лекар за редовни прегледи. Зайците също трябва да бъдат кастрирани, за да бъдат по-щастливи и по-здрави домашни любимци. Ако си вземете няколко, кастрирането е задължително заради редовното им и многочислено размножаване. За да контролирате температурата на околната среда и да ги предпазите от хищници, зайците трябва да се отглеждат на закрито. Макар и трудно, те могат да бъдат научени да използват отделна тоалетна.

В последно време актуален избор са и домашните порове.

Поровете, които принадлежат към семейството на невестулките, имат отличителни и забавни характери, игриви и социални са. Те се привързват лесно към стопаните си, но не са лесни за отглеждане. Изискват специална диета и постоянно почистване на клетката. Те не трябва да се оставят в клетка постоянно, изискват време за игра извън клетките си всеки ден и трябва да бъдат наблюдавани, тъй като любознателният им характер може да доведе до някоя и друга пакост. Високият метаболизъм на поровете, сравнително дългата продължителност на живота (осем до десет години) и силните личности означават, че те не са идеалният домашен любимец за всеки. Ако не сте много вкъщи, имате малки деца или имате натоварен начин на живот, който би попречил на пора да обикаля свободно, вероятно това не е най-правилният избор. Много стопани на порове не се страхуват да ги извеждат на разходка на повод.

Ако всеки от изброените варианти, ви се струва твърде ангажиращ и авантюристичен, може да се спрете на някое от класическите предложения за заети хора като рибки, водна костенурка, хамстери и морски свинчета, като, разбира се, преди това проучите внимателно какви условия на живот, храна и внимание ще трябва да им осигурите. Макар и да не изисква непрекъснато присъствие и общуване от ваша страна, всяко от тези животни има своите специфики по отношение на храненето и хигиенните условия, и лесно бихте могли да го разболеете, дори и фатално, несъзнателно, ако не се съобразите с тях.

Вижте още:

Какъвто си ти, такъв е домашният ти любимец


Повече информация Виж всички