Детските ясли за кучета набират популярност в Япония

| от MamaMia, по БТА |


В Япония все по-голяма популярност набират детските ясли за кучета. До услугата най-често прибягват едночленни домакинства и семейства, в които и двамата партньори работят.

Стопаните, които оставят питомците си в кучешки ясли, могат да разчитат, че те не само ще бъдат нахранени и разходени, но и ще бъдат обучавани да ползват тоалетна и да спазват дисциплина.

Сутрин собствениците водят четириногите си любимци в яслата, подобно на родителите, придружаващи отрочетата си.

„Кучетата са създания, чието наследство предполага живот в група. Те са в състояние да развият социални умения, учейки и общувайки със себеподобни“, обяснява Акане Фуджицука, директор на специализирана ясла в Токио.

След като получат храна и почивка, кучетата започват да се обучават в тоалетни умения, сядане и изчакване. Между отделните сесии питомците си играят.

„Това обучение помага на кучетата да се държат съобразно природата си, като същевременно противодейства на стреса и проблемното поведение, например безпричинно лаене“, казва Фуджицука.

Обучението на питомците е от полза и за собствениците им. „Ако стопаните по-добре разбират питомците си, ще се подобрят и отношенията помежду им. Някои хора отглеждат кучета, без да познават навиците им. Ние се стремим да предлагаме обучение, което стопаните след това могат да прилагат и у дома„, допълва директорът на кучешката ясла.