За силата на семейството и езика на жестовете

| от MamaMia |


За първи път от 10 години нов български документален филм, оригинална копродукция на HBO Европа, ще може да бъде гледан както у нас, така и от многобройна международна публика в още 12 европейски държави.

„Тихо наследство“ на режисьора Петя Накова разказва за живота и семейството на жестомимичния преводач Таня Димитрова, която е позната от телевизионния екран основно с преводите си на извънредните включвания на Щаба покрай пандемията, както и на новинарските емисии в българските телевизии.

Филмът показва една непозната за общата аудитория част от живота и професионалния път на Таня – тази на отдаден терапевт, посветил живота си на помощта на глухите деца. Тя има образователен център, в който влага сърце, сили и енергия в работата си с кохлеарни импланти – устройства, които помагат значително за подобряване на детския слух. След отдадена рехабилитация, децата, обучени от Таня, получават равен шанс за реализация в масови училища като всички други.

Тихо наследство_HBO Европа и Контраст филмс 3

Документалните кадри разкриват в интимен план случващото се с Таня, съпругът й Димитър и двете им дъщери Кати и Яна, в тежък за семейството момент, когато през 2017-а на Таня й се налага да замине на лечение в чужбина. По-голямата й дъщеря Кати, тогава на 20 години, поема отговорността за центъра, както и грижата за по-малката Яна. Кати е изправена пред житейски тест и професионално предизвикателство, за което не е подготвена. Филмът показва как силата на семейството и приятелството са достатъчни, за да могат майка и дъщеря да се справят заедно и поотделно с препятствията, пред които са изправени.

Тихо наследство_HBO Европа и Контраст филмс 2

Интересна подробност е че режисьорът Петя Накова е личен приятел на Таня Димитрова. През 2015 година тя започва да снима прогреса на работата на Таня в центъра й основно в контекста на положителни примери за деца с кохлеарни импланти, които започват да чуват след дългогодишна рехабилитация. Четири годни по-късно „Тихо наследство“ е факт, но фокусът на историята е напълно различен.

Лентатата е копродукция на HBO Европа и българската продуцентска компания Контраст Филмс.

Изпълнителни продуценти са Ханка Кастелицова, директор документални продукции от страна на HBO, и Катя Тричкова от страна на българската продуцентска компания. Катя Тричкова е и продуцент на филма.

Петя Накова е и съсценарист на филма, заедно с Огнян Стателов. Оператор е Димитър Костов, звукозаписът на терен е на Хари Бояджийски, а звукорежисьор е Иван Андреев. Монтажът е на Стоян Велинов, а музиката – на известния български композитор Георги Стрезов, който вече има значителен опит с български и холивудски продукции.

“Тихо наследство“ ще има паралелна премиера в 13 държави – Полша, Унгария, Румъния, Молдова, Чехия, Словакия, България, Хърватия, Сърбия, Черна гора, Словения, Босна и Херцеговина и Северна Македония, като ще бъде наличен едновременно в HBO GO и телевизионния канал HBO.

Премиерата е на 23 март.

Първи тийзър:


Повече информация Виж всички