Disney и Pixar с грижа за душата

| от MamaMia |


Лятото на 2020-а все още е далече, но за сметка на това обещава да стопли душите с нова продукция на Disney и Pixar.

“За душата” е пълнометражна анимация, която, поне ако съдим по първия трейлър, ще бъде добре приета както от родителите, така и от децата.

Очаква ни невероятно пътешествие, което започва от улиците на Ню Йорк и завършва в безкрайните предели на космоса. И всичко това в търсене на един от най-важните въпроси на живота: кои сме ние? Носим ли душа и как изглежда? Тя ли е виновна да сме такива, каквито сме? Изневеряваме ли й, като не чуваме повелите й?

Главният герой Джо Гарднър е учител по музика в средно училище. Неговата дългогодишна мечта е да бъде джаз музикант. Най-накрая той получава шанс да излезе на сцената. Но точно когато Джо вярва, че мечтата му ще се сбъдне, се случва инцидент и душата му напуска тялото. Тя се озовава в център, наречен „Семинар за душата“. Това е място, където душите оживяват и развиват своите страсти и интереси и после се отправят към телата на някое новородено.

Душата на Джо трябва да отбележи успехи в обучението, за да успее да се върне на земята. Това не минава без контакти с другите души, включително така наречената „22“ – душа която от години се намира в капана на „Семинара“ и затова е развила доста мрачни възгледи за живота.

Режисьори на филма са двукратният носител на „Оскар“ Пийт Доктър (познат от „В небето“ и „Отвътре, навън“) и Кемп Пауърс. Продуцент е номинираната за „Оскар“ Дейна Мъри (Lou).

По думите на Доктър, докато се стигне до реализация на филма, е трябвало да изминат цели 23 години.

„Всичко започна с моя син – той е на 23 години, но в момента, в който се роди, вече имаше формиран характер. Откъде идва това? Мислех, че личността ни се развива чрез взаимодействие със света, който ни заобикаля. Въпреки това, беше напълно ясно, че всички ние сме родени с уникално, специфично усещане за това кои сме“.

Основната идея в „За душата“ е какво се случва с хората, които вместо на истинската си страст, се посвещават на рутината, наложена от обществото.

„Мисля, че Джо минава през кризата, която имат всички артисти“, казва Пауърс. „Все по-често чувства, че отколешната му мечта да бъде джаз музикант няма да се осъществи, и се пита „Защо съм тук? Какво искам да правя?“, казва Доктър.

Ню Йорк е избран като перфектното място за история, изтъкана от джаз. Музиката за филма е от световно известния музикант Джон Батист, както и от страхотните носители на „Оскар“ Трент Резнър и Атикъс Рос от Nine Inch Nails.

„Израснах с анимационните филми „Фъстъчета“ и музиката на Винс Гуаралди“, казва Доктър. „Имам чувството, че те текат във вените ми и ние правим нашата версия на това. Джон Батист е фантастичен музикант – той е историк, но успява да тласне музиката напред, впрягайки в работа всички различни влияния. Искрено се надявам, че джаз музиката в „За душата“ ще вдъхнови цяло едно ново поколение“.

А Дейна Мъри добавя: „Контрастът, който Трент Резнър и Атикъс Рос правят, е наистина вълнуващ. Тяхното участие е неочакван избор за Pixar – не сме създавали нищо подобно досега“.

„За душата“ идва по кината на 19 юни на 2D и 3D. Междувременно можете да се насладите на първия трейлър: