Знаците, че бебето ще се роди всеки момент

| от MamaMia |


Девет месеца чакане. И вече имаш чувството, че не можеш да изтърпиш дори и един ден повече. Терминът ти наближава, или пък вече е отминал със страшна сила.  Всяко помръдване ти се струва знак, че раждането наближава. После се оказва фалшива тревога.

Сещаш се, че си чувала, че физическо натоварване може да предизвика раждане. Чистиш с прахосмукачка. Не става, но сега поне ще си сигурна, че ще се появи в чист дом. Изпробваш йога, секс, хапване на пикантни храни. Спомняш си за епизода на „Приятели“, в който Рейчъл без резултат опита всички тези бабини деветини.

За да започне процесът на подготовка за раждане, предлежащата част на бебето, обикновено главата, слиза в таза. Признаците, че това се случва и „последният напън вече е настал“, не са много познати, но са лесни за разпознаване, за да си сигурна, че бебето съвсем скоро ще бъде напът.

Дишането на майката се улеснява

Усещането се дължи на освобождаването на по-голямо „дихателно пространство“ за жената, тъй като бебето вече не е толкова притиснато до диафрагмата ѝ, след като слезе надолу. Това усещане обаче е краткотрайно, тъй като и след заемането на подготвителна поза за раждане, то продължава да расте. Това не отнема от удоволствието да усетиш, че отново дишаш леко, поне за кратко.

Появява се натиск или болка в таза

Всяко зло за добро, и обратното. Реципрочно на усещането на дихателна лекота, тазът изпраща сигнал на тялото, че бебето вече е разположено в позиция за раждане, чрез чувство за натиск и болка. Повечето жени се оплават, че изпитват такива неприятни усещания в последните дни преди раждането.

Позивите за уриниране зачестяват

Сякаш досега не бяха достатъчно чести. В много случаи повишеното налягане в пикочния мехур или честотата на уриниране може да означава, че бебето е слязло в таза. Това обаче може да се дължи и на супер бързия му растеж към края на бременността, който оказва значителен натиск върху пикочния мехур на човек. И тъкмо когато си мислиш, че си овладяла постояннното търчане до тоалетната, се оказва, че отново ще се наложи да прекарваш там половината си време. Спокойно, за още съвсем кратко е!

Коремчето започва да изглежда различно

Най-често в последните дни преди раждането имаш усещането, че то се смалява, отново заради промените в разположението на детето. Това е един от предродилните симптоми, които единствено ти можеш да забележиш с просто око.

И, разбира се, медицински преглед

Въпреки че е напълно възможно да се ориентираш сама дали всички признаци са налице, тазов преглед от лекар или акушер дава най-добра представа къде се намира бебето в момента. Отрицателното заключение означава, че то още е високо в таза, а положителното – че вече е „пристигнало“ на правилното място.

Вижте още:

Моят безумен списък с неща за вършене, преди бебето да се роди


Повече информация Виж всички