Всичко за майчинството в 60 секунди

| от MamaMia |


Само в рамките на 60 секунди един късометражен филм успява да предаде нежността, красотата и универсалното усещане за това какво е майчината прегръдка.

Без значение на колко сме години, винаги ще останем детето на мама и ще си спомняме сигурността на майчинската грижа. Това е посланието и на иранския режисьор Мохамед Реза Керадмандан, който успява с няколко кадъра да улови най-важната за всеки човек обич в красива история:

В интервю за сайта Аleteia.org, режисьорът казва, че идеята му е дошла в следствие на две други идеи за късометражни филми, които са свързани с лечението на майка му от рак и нейната последвала смърт.

„И трите кратки филма, които режисирах, представят важното значение на майките в нашият живот. Филмите са продукт на това колко много ми липсваше майка ми“, казва Реза Керадмандан.

„Гледната точка, която имам за майчинството – и това може да бъде проследено по целия свят и във всички култури, е че майките са най-важният и най-сигурният подслон за всеки човек. Никой подслон на света не е толкова утешителен, колкото майчината прегръдка…“.

Режисьорът казва, че е искал да представи своята гледна точка, че загубата на майката се чувства силно, независимо от възрастта на човек, затова и е избирал възрастен мъж, а не дете, за главната роля във филма.

Заедно с Мохамад Лотфали, Мохамед Реза Керадмандан режисира и предишен анимационен филм, който се нарича „Баща“. В него е представена идеята за това какво означава да бъдеш баща: