Скрининг с АI може да увеличи ранната превенция на рака на гърдата?

| от MamaMia |


Предварителните резултати от ново шведско проучване показват, че изкуственият интелект (AI) помага на радиолозите да намалят натоварването си и да откриват повече случаи. Учените са открили, че поддържаният от изкуствен интелект скрининг на гърдата открива с 20% повече ракови заболявания в сравнение с двойното отчитане на мамограми от двама рентгенолози.

Мамографията е рентгенова снимка на гърдата, която се използва за откриване на ранни признаци на рак – все още в стадиите, когато е по-лесен за лечение.

Вижте още: 10-годишно момиче, преживяло рак на гърдата, е вдъхновение за хиляди

Предварителните констатации от проучването на повече от 80 000 жени в Швеция бяха публикувани в списанието The Lancet Oncology миналата седмица. Това е първото рандомизирано контролирано проучване на скрининг на гърдата, поддържан от AI. То се провежда с представителна извадка от 100 000 участници.

Учените установяват, че използването на AI в скрининга не увеличава броя фалшиво положителни резултати.

Възможностите на AI намалят и натоварването на рентгенолозите заради четене на екрана при скрининг с цели 44,3%.

Водещият автор д-р Кристина Лонг от университета Лунд в Швеция споделя, че е изненадана от първоначалните резултати от проучването, тъй като те са надхвърлили очакванията на изследователите.

„Открихме, че можем да идентифицираме повече видове рак, когато извършваме скрининг с помощта на AI. Но в същото време това не увеличава фалшивите положителни резултати и можем да намалим натоварването на рентгенолозите при четене на екрана почти наполовина“, твърди тя. „Така че тази комбинация е наистина обещаващ резултат, защото предполага, че можем да имаме метод за скрининг, който е не само точен, но и по-ефективен.“

Проучването продължава и една от бъдещите цели е да се определи дали AI може също да помогне за намаляване на броя на жените, чийто рак е пропуснат при годишните прегледи.

Това ще бъде оценено, след като всички от общо 100 000-те участници преминат двугодишно проследяване около декември 2024 г. Това ще даде представа за ефикасността на използването на AI за подпомагане на скрининга.

Рентгенолозите остават на „ръководна позиция“.

Насоките на Европейската комисия препоръчват двойно разчитане на мамограмите от двама рентгенолози. Това обаче означава, че те имат голямо натоварване на фона на недостига на рентгенолози на гърдата в много страни.

Според д-р Лонг, използването на AI не е предназначено да замени радиолозите. В световен мащаб нарастват опасенията, че процъфтяващата технология може да замени човешките работни места в безброй индустрии. Тя е категорична, че към момента това не е възможно да се случи с рентгенолозите. Тяхната роля е ключова за избягването на фалшиво положителни резултати.

Изкуственият интелект подчертава много подозрителни находки, които не представляват рак. Така че единствено лекарят може да установи с точност какъв е характерът на тези находки.

Как протича скрининг процесът в изследването?

Половината от участващите в изследването биват разпределени в група със скрининг на гърдите, поддържан от изкуствен интелект, а другата половина – за двойно отчитане от двама рентгенолози без изкуствен интелект. Изследванията се извършват между април 2021 г. и юли 2022 г.

В групата, където AI е използван за подпомагане на скрининга на мамограмите, системата анализира изображението и предсказва риска от рак по скала. Тя варира от едно (най-нисък риск) до 10 (най-висок риск).

Ако резултатът е по-малко от 10, само един рентгенолог ще прочете изображението. Докато ако е 10, което е най-високото ниво на риск, двама рентгенолози ще го анализират. Жените също така са разпитани подробно за подозрителни симптоми.

В групата, поддържана от AI, са открити 244 ракови заболявания и 861 жени са под засилено наблюдение, докато в групата с двойно четене без AI са открити 203 рака и 817 жени се наблюдават.

Предварителните резултати от проучването са публикувани, за да покажат, че поддържаният от AI скрининг е безопасен.

„Можеше да се окаже, че ако направим само едно четене на повечето скринингови прегледи, откриването на рак ще намалее. Затова искахме да сме сигурни, че не компрометираме клиничната безопасност“, обяснява Лонг. „Вече можем да кажем, че скринингът с AI е безопасен“, добавя тя. Откритието може да повлияе на бъдещи проучвания.

Какви са следващите стъпки?

В коментар за статията в списанието Нерео Сенян и Антонио Понти от Референтния център за онкологична епидемиология и превенция в Торино, Италия (CPO Piemonte) пишат, че показаните резултати са от „значителен интерес“.

Учените, които не са свързани с проучването, твърдят, че остава да се види дали AI е в състояние да „улови съответните биологични характеристики“. Такава е например способността на туморите да растат и да се разпространяват.

Вижте още: „Страхотни новини! Нямам рак“ – вокалистката на Nightwish Флор Янсен победи рака на гърдата

Сенян и Понти предупреждават, че може да има свръхдиагностика при скрининг, подпомогнат от AI.  Затова те призовават към предпазливост при тълкуването на резултатите, които иначе изглеждат ясни в полза на използването на ИИ.

Междувременно авторите на изследването защитават тезата, че основното му ограничение е, че анализът е в един център, ограничен до едно мамографско устройство и една AI система.

„Ние анализираме всички ракови заболявания в проучването на тези 100 000 жени. Така ще определим разликите между типа и стадия на раковите заболявания, които откриваме с помощта на AI в сравнение със стандартния скрининг.“ Лонг е на мнение, че е възможно да се открият такива разлики.

Това, в допълнение към виждането кои ракови заболявания са пропуснати при прегледите, ще помогне на учените да определят дали AI наистина може да подобри ранното откриване на рак на гърдата.

Вижте още:

10-годишно момиче, преживяло рак на гърдата, е вдъхновение за хиляди