10-годишно момиче, преживяло рак на гърдата, е вдъхновение за хиляди

| от Mama Mia, по People |


Момиче от Юта – едно от най-младите в света някога диагностицирано с рак на гърдата, се чувства добре две години след направена масектомия, и се е превърнало в „тихо вдъхновение“ за хиляди, казва майка й.

С настъпването на октомври, месец, посветен на превенцията от рак на гърдата, „бихме искали хората да знаят, че тя е щастлива и по същия начин обича да внася красота в обикновените неща от живота“, казва Анет Търнър, преживяла рак на маточната шийка, за дъщеря си Криси Търнър – на 10 години и в пети клас.

„Криси носи в себе си и навсякъде, където е, един озаряващ дух“, разказва Анет ексклузивно за People. „Тя учи останалите – особено жените, диагностицирани с рак на гърдата – да прегърнат живота и да се фокусират върху доброто. Това е и най-силното послание на Криси: „Можете да победите това и да продължите да живеете“.

Криси казва пред People: „Това преживяване ме научи да продължавам да се движа напред и никога да не се отказвам. По време на болестта, научих колко важно е семейството наистина и че трябва да се наслаждаваме на всяка секунда от този живот. Обожавам да прекарвам време със семейството и приятелите си, и просто да се забавлявам“.

image (1)

Криси е на 8 години, когато за пръв път казва на родителите си, че е открила бучка под дясното си зърно, която е болезнена на допир.

Когато през ноември 2015 г. я диагностицират със секреторен карцином на гърдата, рядък вид рак, който засяга 1 на милион човека, „беше ужасно“, коментира баща й Трой Търнър, излекувал се от неходжкинов синдром. „Как казваш на детето си, че има рак?“

Откакто премахват дясната й гърда, Криси се преглежда на скенер на всеки три месеца и най-вероятно ще има реконструктивна операция, когато е на 15 или 16.

„Преди около месец бяхме на първи преглед с пластичен хирург, за да знае Криси какви са опциите й“, казва Анет. „Тя едва сега започва да се развива от лявата си страна, така че имаме малко време. Просто искат тя да е подготвена за това“.

image (2)

Криси, която споделя една стая с по-голямата си сестра Бриана, 17-годишна, все още получава картички и плюшени играчки от доброжелатели, вече 2 години след като се появява в световните заглавия. Този месец тя ще участва в няколко обществени събития, за да се наблегне на важността от спонсориране на проучванията, свързани с рака на гърдата, разказва майката на Криси, и планира да говори на дарителско събитие за помощ на деца с рак и други сериозни заболявания.

„Тя е срамежлива, но ние й казваме, че когато си призован за голяма роля в живота, не можеш да се скриеш от нея“, казва Анет, която е и личен лайф коуч и холистичен терапевт. „Криси сега осъзнава, че това е възможност да вземе нещо ужасно, което й се е случило, и да го обърне наопаки“.

„Дори в началото, след първоначалния й шок, Криси показа заразно позитивно отношение и сила да преодолее ситуацията и да се върне към насладата от живота“, допълва Трой, специалист по екипировката в Hill Air Force Base. „Тя наистина има извънреден за възрастта си дух и позитивното й отношение и сила струят към тези около нея. Тя ме вдъхновява всеки ден“.

Въпреки че Криси е нормално момиче, което обича дракони, лего, да кара скутер и по-голямата й сестра да й чете истории и да й лакира ноктите, „тя знае, че това, през което е минала, е рядкост и трябва да се погледне по-голямата картина“, допълва Анет.

„Тя знае, че когато нещо такова ти се случи, можеш да го приемеш и да се предадеш, или пък да израстнеш от това, духовно и емоционално“, казва тя пред People. „Тя избра да израстне от него. Цялото това преживяване сближи семейството ни още повече“.


Повече информация Виж всички