10 неща, които пречат на фертилността

| от MamaMia |


Вероятно сте чували какви ли не истории за нещата, които пречат на фертилността на жените – от това да поставяш лаптопа върху възглавницата, до това да носиш прашки. Но къде е истината? Ето 10 неща, които, според експертите, действително могат да попречат на възможността на жените да забременеят:

1. Наднорменото тегло

Около 12 процента от всички случаи на стерилитет са свързани с проблеми с теглото. Затлъстяването може да повлияе върху производството на хормоните, а хормоналните дисбаланси от своя страна се отразяват на овулацията. Вярно е и обратното – хормоналните проблеми могат да доведат до затлъстяване. Наднорменото тегло може да е следствие на болести катополикистозна болест на яйчниците – често срещана причина за намален фертилитет или невъзможност за забременяване.

Наднорменото тегло не е препоръчително и за мъжете, които искат да станат бащи. Поддържането на здравословни килограми повишава оплодителните способности, защото нормалните хормонални нива са свързани с по-здрава сперма. Добрата новина е, че 70% от жените забременяват без проблем, когато си върнат здравословните килограми. Здравословното тегло се измерва чрез индекс нателесна маса(ИТМ) и е между 19 и 25.

2. Недостатъчно тегло

Недостатъчните килограми също могат да причинят проблеми с овулацията. При жените с твърде нисък индекс на телесна маса са възможни липси на хормона лептин, който контролира усещането за глад и засищане. Ниските нива на лептин могат да доведат и до нередовна менструация или липсата й.

3. Липса на физическа активност

Движението е много важен фактор не само за здравето, но и за фертилността, защото упражненията увеличават притока на кръв към всички органи, включително репродуктивните, и могат да регулират хормоналната дейност. Липсата на движение може да се отрази в нездрави яйцеклетки или в нередовен менструален цикъл. Проблем има и при твърде тренираните тела – за нормална овулация и репродуктивни способности се приема, че жената трябва да има поне 22% телесни мазнини.

4. Стрес

Стресът може да повлияе сериозно на възможностите за зачеване, тъй като кортизолът, хормонът на стреса, влияя върху различни процеси в тялото. Прекомерният стрес причинява свръхпроизводството на кортизол, който се отразява на яйчниците и може да се усети чрез нерегулярен цикъл.

5. Неправилно хранене

Липсата на хранителни вещества в диетата може да намали шансовете за зачеване. Освен върху яйцеклетките, лошото и неправилно хранене може да се отрази и върху качеството на спермата при мъжете.

6. Пушене

Дори умереното и пасивното пушене могат да предизвикат значителни проблеми с фертилността. При мъжете пушенето е свързано с качеството на спермата, а при жените може да предизвика нарушение при функционирането на яйчниците.

7. Гени

Всяка жена генетично има заложено определено количество яйцеклетки – някои жени може да имат повече, а други по-малко. Гените също така оказват влияние кога и как ще се изчерпа яйчниковия резерв на жените, което обуславя и границите на фертилността.

8. Химикали в домакинството

Изследвания показват, че промишлените химикали, които сеизползват при изработката на хранителни опаковки, мебелни дамаски и килими, крият риск за женската плодовитост и затрудняват забременяването.Химикалите в домакинството, например фталатите, които могат да се намерят в пластмасите, продуктите за красота, почистващите препарати, пестицидите или индустриалните химикали може също така да се отразят на хормоналната система в тялото и да доведат до проблеми с фертилността.

9. Алкохол

Смята се, че няколко питиета на седмица няма как да се отразят на фертилността, но прекомерната употреба на алкохол може да се свърже определено с нарастващ риск от проблеми с овулацията.

10. Различни медицински състояния

Поликистозата, ендометриозата и миомата могат да повлияят на шансовете за забременяване и да допринесат за преждевременно прекратяване на бременността. Всички тези състояния често са следствие на прекомерното произвеждане на хормона естроген и недостатъчното произвеждане на прогестерон. Същото важи за хората с автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит, които също могат също да имат затруднения. Проблемите със щитовидната жлеза също могат да намалят шансовете за забременяване.


Повече информация Виж всички