Най-доброто време да имате дете?

| от MamaMia, по Mother and Baby |


Вярно е, че жените забременяват все по-късно – една на всеки пет майки ражда първото си дете на възраст над 35 години, а рекорден брой жени раждат, след като навършат 40 – като Хали Бери и Натали Имбрулия. Но причината за всичко това най-вероятно секрие във финансови тревоги, нестабилни връзки и поскъпването на живота.

И ако си мислите, че обществото дискриминира само по-зрелите майки, младите също не са предпазени от тази дискриминация. Например във Великобритания има висок брой на бременности в тийнейджърска възраст, а около една четвърт от всички бебета в страната са родени от майки под 25-годишна възраст.При по-младите майки винаги съществува очакването, че бременността не е била планирана, а майката ще има нужда от допълнителна финансова подкрепа.

И изведнъж звучи така, сякаш бъдещите майки трябва да се вмъкнат в един малък прозорец между „твърде млада“ и „твърде стара“, в който е приемливо да имаш бебе. Но ако множество изследвания говорят за това, че този прозорец се отваря в средата на 20-те ни години, оказва се, че има позитиви и негативи на всяка възраст.

Когатосте на 20

Когатосте млада, предимствата са физически. Жената се ражда с максималния брой яйцеклетки, който някога ще има в тялото си и губи яйцеклетки всеки месец, като най-качествените си заминават първи. Това значи, че чисто физиологично най-доброто време за забременяване е между 20 и 30-годишна възраст, твърдят специалистите по репродуктивно здраве.

Това ще намали рисковете от редица здравословни проблеми и синдроми като този на Даун например – на 25 шансовете да имате бебе със синдром на Даун са около 1 на 1250, а на 40-годишна възраст рискът е 1 на 100.

Рискът от прееклампсия и преждевременно раждане също е по-нисък, по-малко вероятно е да развиете и проблеми като диабет и високо кръвно налягане. Да родите в този период може да намали и риска от рак на гърдата.

Когато бебето се роди, ще сте благодарни за енергията, с която разполагате.

Все пак това да сте млада майка има и своите рискове – да се чувствате в непрекъснат конфликт, че нямате време за всички неща, които ви се иска да постигнете – като да изградите кариера или да пътувате повече. Може да имате и по-малко спестявания в банковата си сметка, което води до финансова несигурност и допълнителен стрес. А с увеличаващите се цени на наемите и жилищата, със сигурност няма да може да имате дома, който ви се иска.

Истината обаче е, че на детето ви няма да му пука къде живеете и колко пари изкарвате. Ще му пука дали го обичате.

Когато сте на 30

Това изглежда идеалното време за забременяване. Вероятно вече сте успели да изградите кариера и финансовите ви позиции може би са по-стабилни, вероятно имате и собствен дом, и спестявания. Емоционално сте успели да постигнете увереност, която ще ви помогне да се справите с малкото човече. Дори и да нямате същата енергия, каквато майките на 20 и няколко, със сигурност ще успеете да се справите с недоспиването.

Все пак имайте предвид, че след навършване на 35 забременяването може да се случи по-трудно. Дори и вече да имате дете, възрастта ви може да бъде от огромно значение, когато планирате да увеличите семейството си. Докато репродуктивните ви способности намаляват, рискът от спонтанен аборт, прееклампсия и други проблеми се увеличава.

Въпреки това дори на 38-годишна възраст 77% от жените успяват да забременеят в рамките на три години. Дори и да не можете да промените количеството яйцеклетки, останали в тялото ви, цялостното ви физическо състояние може да има огромно значение. Ако не пушите, това увеличава шансовете ви, тъй като пушенето уврежда яйцеклетките и може да предизвика ранна менопауза. Има научни доказателства и за наличието на витамини като витамин D, които могат да се окажат свързани с репродуктивните способности.

Когато сте на 40

Шансовете да забременеете в тази възраст са много по-ниски, а шансовете за хромозомни аномалии се увеличават. Расте и опасността от спонтанен аборт и здравословни проблеми на бебето. По-вероятно е и майките над 40 да имат нужда от допълнителна медицинска намеса по време на раждането. От друга страна обаче днес жените на 40 са по-здрави от когато и да било, а лекарите могат да следят бременността много изкъсо.

Вече е възможно с кръвен тест да се засече опасността от Даун, а ин-витро процедурите могат да увеличат шансовете ви да заченете. Освен това майките над 40 не са нещо ново. Преди ерата на контрацептивите жените са раждали и на 30 и на 40. Дори се оказва, че през 1947 г., след Втората световна война, повече бебета са били родени от жени над 40, отколкото през 2011 година.

Освен това по-възрастните майки са по-спокойни и имат по-добър поглед в перспектива. Майката в тази възраст се чувства и по-спокойна, когато отдава повече време на бебето си, защото е имала достатъчно време да прави всичко, което иска.

Според науката бебето може да изпита и доста позитиви от това да си има по-възрастна майка. Изследвания сочат, че децата на майки над 40 са по-интелигентни, по-здрави и по-рядко претърпяват инциденти.

В крайна сметка обаче най-доброто време за създаване на дете не се влияе от това дали имате спестявания в банката или трябва да поставите кариерата си на пауза. Най-доброто време да си направите бебе е, когато се чувствате готови за тази стъпка.