Как се гледат 11 деца? Ето майка, която знае рецептата

| от MamaMia |


36-годишната американка Къртни Роджърс ражда 11-тото си дете на 28 ноември 2020. Въпреки че сега бебето е едва на 2 месеца, със съпруга й Крис (32) вече планират 12-тото. За съжаление ще трябва да изчакат година или две, защото при раждането се е наложило цезарово сечение – нещо, което на Къртни й се е случвало само два пъти досега при всичките й 11 бременности – веднъж с второто й дете Клей и с близнаците й Колт и Кейс.

Семейството живее в Санта Фе, Ню Мексико в голяма собствена ферма. От 10 години Къртни практически непрекъснато е бременна. Когато преди 13 години тя сключва брак с пастора Крис, двамата изобщо не планират, че ще имат толкова много деца. Оказва се обаче, че на Къртни страхотно много й харесва да държи бебе в ръце:

„Обичам да бъда майка и наистина бих искала да имам още едно… Обичам бебетата и да гледам как децата си общуват, забавляват се и си играят заедно. Откакто станах майка, това се превърна в моя живот. Независимо че имам толкова много деца, аз съм от типа жени, които ще бъдат тъжни, ако трябва да родят последното и искам да се наслаждавам на всеки един момент…“

тер

Последното бебе Карис Одри е изродено чрез секцио по спешност, заради притеснения, че не получава достатъчно кислород. Затова и след раждането се налага бебето да прекара 15 дена в сектора за интензивни грижи на неонатологията. Карис е и единственото от всичките й деца, за здравето на което Къртни е била сериозно уплашена. Карис е пренесена с осем дена, докато всичките й деца, с изключение на второто са били родени на, или близо до, датата на термина.

Къртни е майка на цял работен ден, като никога не се е занимавала с друго, освен с домакинството. Всичките имена на децата й започват с латинската буква „C“: Клинт (10), Клей (9), Кеди (8), Кали (7), Кеш (6), близнаците Колт и Кейс (5), Калена (3), Кейди (2), Корали (19 месеца) и сега Карис на два месеца.

Децата се самообучават вкъщи, така че пандемията не променя начина им на живот. Семейството разполага със семеен ван с 15 места и при сериозна организация всичките успяват да ходят на пикници и екскурзии.

Майката признава, че се е сблъсквала с негативно мнение и критики от различни хора онлайн, които се чудят как двойката ще успее да се грижи за толкова много деца и дали ще може да им осигури нужното внимание. Пред Daily Mail майката коментира, че критикуващите всъщност нямат никаква представа нито какви са доходите на семейството, нито какъв е битът у дома, затова и не обръща внимание на негативното отношение.

А ето й нейните 5 съвета към многодетните родители:

1) Носете бебето. Това позволява ръцете ви да са свободни, за да се грижите за останалите деца, да вършите домакинските задължения, да пазарувате. Освен това носенето на бебето го успокоява, а и го държи на сигурно от любопитните пръстчета на прохождащите му братя и сестри.

2) Създайте универсална схема за заспиване. В началото новородените спят много, затова и основната цел е да се направи така, че всички бебета и прохождащи да спят по едно и също време. Когато бебетата започнат да спят по-малко, елиминирайте следобедните дрямки и на прохождащите. Щом синхронизирате всички спанета, ще можете да си осигурите час или два на ден, в които да си починете. В това време може да четете, почивате или да изчистите нещо, за което все не остава време. Майките, които обучават децата си у дома, използват това време, за да преподадат уроци по по-трудните предмети.

3) Инвестирайте в добра двойна количка. Тя може и да струва повече, но ще е по-устойчива и ще може да се използва по-дълго, както и за следващите деца.

4) Избягвайте ревността между децата. Ако подрастващото дете прекъсва храненето на бебето, го прегърнете, докато храните бебето и му дайте да се забавлява с играчка или нещо друго. Ако не може да се откъсне от вас, му разрешете да спи с вас в стаята с бебето. Така то няма да се чувства отхвърлено от новото бебе, а и ще ви е под око.

5) Играчките трябва да се делят. Многодетните родители с деца с малка възрастова разлика знаят, че децата обичат да си играят с онова, с което си играят и другите. Затова купете няколко броя от една и съща играчка. Трудно е децата да си споделят играчките, ако няма достатъчно играчки за всички.

Ако се интересувате от още подробности как протича живота на голямото семейство сред горещия климат на Ню Мексико, можете да последвате акаунта на Къртни Роджърс в Instagram: @littlehouseinthehighdesert.