Излишните вещи, които купих за бебето

| от Ема Иванова |


Светът на бременната мама, а след това и на нейното бебе, е претъпкан с излишни вещи. Не е нужно да посещавате бебешки изложения, за да се уверите, че контейнерите с китайски стоки, украсени с логата на известни брандове, не са спрели да пристигат и да пристигат, и да пристигат…

Ако ви предстои да бъдете майка за първи път, объркването е гарантирано:

Кое от всичко предлагано е нужно около раждането и кое – не?

Без съмнение, покрай снабдяването с полезни вещи, ще се окажете зарити и с куп безсмислени предмети. Прецакването е още по-сигурно, защото вездесъщата пластмаса се предлага на баснословни цени, когато е в бебешки цветове. Същото важи и за бебешките дрешки.

Но в крайна сметка месеците на бременността, раждането и кърменето не изискват кой знае колко съпътстващи предмети, а само най-основните, плюс някое и друго съвременно удобство.

Ще спомена само някои вещи, които имах за бебето, но така и не ми потрябваха. Това не означава, че на вас няма да потрябват, но по-скоро бъдете с едно наум, преди да ги купите. В противен случай рискувате домът ви да се превърне в битак, който само след година ще трябва да бъде разчистен с движение, водещо директно до кофата за боклук.

Излишни вещи преди да родя:

Възглавница за бременни

Снабдих се с огромно чучело, което се слага между краката, за да може уж да спя нормално настрани, без да ми пречи големият корем. Истината е че всякаква възглавница може да свърши тази работа, а чучелото и до днес заема място у дома и се чудя къде да го сложа.

Излишни вещи време на кърменето:

Протектори за зърна

От тези гумени протектори за предпазване на зърната от нараняване по време на кърмене нямаше никакъв смисъл, а имах цели два чифта, тъй като зърната си болят, особено в началото. За съжаление така и не разбрах как се очаква бебето да засуче през протекторите. Ако наистина имате нужда от протектори за зърна, преди да ги купите, най-малкото се уверете, че знаете как изглеждат в действителност.

Подплънки за кърма

Тези кръгли подплънки се залепват за сутиена, за да няма изцапване в случай на изтичаща кърма. При много жени обаче най-голямото зацапване се случва нощем, когато гърдите се напълват с мляко под влиянието на хормоните на съня. Но нощем сутиен не се носи. Затова не купувайте предварително, а само когато знаете как работи вашият собствен организъм. И в случай, че изобщо кърмите, разбира се.

Престилка за кърмене

Това не го купих, а ми го подариха. Ако работех като дойка, можеше и да ми потрябва някой път. Но да слагам престилка пет пъти на ден, само за да накърмя детето си? При мен не се получи.

Вижте още:

„Проблемът“ с кърменето е в противоречивата информация

Излишни вещи за бебето:

Еднократни подложки за повиване

Предлагат се в повечето дрогерии. От пакета с 10 броя съм използвала една. Когато имаш повивалник и платнени пелени, защо ти е нужно да купуваш и еднократни подложки за повиване? Нужни са само при път или ако забравиш повивалника. Виж, сгъваемият гумен повивалник е друга работа – той определено се оказа полезен.

Шлем/ мека каска за прохождащи бебета

Мека, изцяло памучна каска с връзки, която се нахлупва като шапка, за да предпази главата на бебето от падане, когато прохожда. Това изобретение може да се сравни по ненужност вероятно единствено с проходилката. Е, проходилка поне нямахме.

Козирка за баня

Слага се, за да се предпазят очите на бебето и малкото дете от шампоана и от водата, когато му миете косичката. Моето бебе я намрази още щом я видя. За поставяне на главата и дума не можеше да става.

Биберон за плодове и зеленчуци

Биберон, който отзад се пълни с пюре от плодове или зеленчуци, когато започне захранването след 6-ия месец. Абсолютно безсмислено. Загуба на време за пълнене и излишно изхабена пластмаса за изработката.

Раничка, в която бебето да си носи разни неща

Я, пак? Тази миниатюрна раничка никога не влезе в употреба. Докато не проходи, бебето не може и да осъзнае, че би могло да носи каквото и да е било. А след като проходи, минава доста време, докато научи как изобщо се носи каквото и да е било.

Преносимо гърне за момиче

Понеже прилича по-скоро на шише с отвор, няма да обяснявам невъзможността детето да се изпишка в него, след като изобщо му е и трудно да седне дори на гърне. Но тези артикули се предлагат. И ще се предлагат – поне докато има заблудени майки като мен да ги купят.

„Дневникът на мама и татко“

Вероятно няма бременна жена, която да не е получила най-малкото като подарък книжка за попълване от типа „Дневникът на мама и татко. Преди да се родя и след това“. Колко от вас са я попълнили? Аз се опитах и дори успях наполовина, но играта с лепенето на хартиени снимки някак не ми се получава в 21 век. Логично и тя се оказа в графата „Излишни вещи за бебето“.

Вижте още: Помощ, мами! Калкулаторът за пола на бебка не работи…


Повече информация Виж всички