Да отгатнеш предстоящо раждане по поведението на кучето си?

| от MamaMia |


Малко неща са по-сладки от това да видите как кучето ви гушка вечето бебе, но какво означава, когато домашният любимец започне да се държи непривично с наближаването на термина ви? Възможно ли е вашият любим четириног спътник всъщност да се опитва да ви каже нещо? Вярно ли е – могат ли кучетата да предусетят когат ще е раждането? Може да не е първият път, когато се опитват да ви предупредят за нещо.

Ако попитате световноизвестния дресьор на кучета Сезар Милан, отговорът е „Да“, вашето куче може да разбере кога неговият човешки родител започва да ражда. Кучетата са били в състояние да предсказват земетресения, бури, болести  – дори когато жената е на път да роди, обяснява Милан. Но няма много научни доказателства в подкрепа на това как кучетата реагират на бременността и раждането – поне така твърди Ерин Аскеланд, специалист по поведение на домашни любимци. Тя обаче споделя още, че са налице много изявления от жени и близки членове на семейството, които в подкрепа на тезата, че кучето може да „предскаже“ близкото раждане, също както кучетата могат да открият определени неща в тялото като нива на инсулин, предстоящи гърчове и дори рак; така че твърдението, че те също могат да открият промени в тялото на жената по време на бременност, не е съвсем пресилено.

Ако сте наблюдателни и вечно вгледани в животинката си като повечето собственици на домашни любимци, вероятно сте виждали вашето куче да проявява забележителна интуиция. Независимо дали обикаля нервно преди буря или лае срещу човек, когото винаги тайно сте ненавиждали… Понякога изглежда, че кучета буквално притежават шесто чувство.

Има много други примери за кучета, които знаят нещата, преди ние да ги разберем. И така, какви са някои от начините, по които кучетата ни казват, че раждането е близо? Ето някои забележителни примери от първа ръка от майки.

1 . Става по-прилепчиво от всякога.

Ако вашето куче внезапно стане ваша сянка – повече дори от обикновено – може това да значи, че раждането ще започне много скоро. Тъй като вашето кученце вероятно е забелязало промените във вас, то може да се прилепи, да поддържа непрекъснат контакт, като да полага главата си върху вас, да ви следва в непосредствена близост, да опитва то да ви осигури комфорт, казва Аскеланд.

2. Души ви повече от обикновено.

С наближаването на термина ви обърнете внимание дали кучето ви  ви души допълнително, особено в областта на чатала. Кучетата усещат промените в тялото, когато на стопанката ѝ предстои започне да ражда – новите миризми идват от хормони, свързани с бременността и процеса на раждане, като окситоцин, естроген и прогестерон. Кучето може дори да подуши плацента.

3. Кучето ви уринира там, където не трябва.

Ако нормално възпитаното ви куче внезапно започне отново да пишка вътре в дома ви, може скоро да се отправияте към родилната зала. Добре обучените кучета се завръщат към навика си да ходят до тоалетна вътре в къщата, когато са превъзбудени или се чувстват уплашени, а раждането определено предизвиква и двете емоции. Някои кучета могат да станат нервни или тревожни от стреса на собственика си и да показват и други признаци на това като обикаляне, скимтене, спазване на дистанция или криене.

4. Лаят се увеличава. 

Кучетата може да не могат да говорят, но със сигурност могат да кажат много с лаенето и скимтенето си – може би дори, че бебето ви е на път. Подобно на склонността да пишкат на грешното място, те може да започнат да лаят повече, защото се чувстват неспокойни, ако са забелязали, че вие ​​също се чувствате малко стресирани или ако хормоните ви се променят.

5. Може да има и обратен ефект – кучето да ви игнорира.

Ако вашето любимо куче стане малко дръпнато и изолирано от вас, то може да ви казва, че бебето ви идва (и ще го замести). Според Аскеланд кучетата могат също така да „открият промяна в нивото на стрес в тялото на собственика си чрез тон и инфлексия и или по движенията на стопанина, които вероятно ще се променят по време на бременността и по време на раждането. Така че ако кучето ви дава повечко свобода от обикновено, може да е забелязало предстояща рязка промяна.

Дори и да няма твърди научни доказателства, че кучетата могат да разберат кога жената ражда, не може да се отрече, че много кучета проявяват шесто чувство. И знаете ли какво, като тяхна „човешка мама“, вие вероятно ще можете да забележите знаците по-добре от всеки друг.

Вижте още:

Бебето ти има кучешко име!