ДА и НЕ за предизвикването на раждане с окситоцин

| от MamaMia |


Раждането с окситоцин е тема, която привлича противоречие в мненията сред родители и сред медицински специалисти. Окситоцинът е хормон, който играе важна роля в процеса на раждане, защото той стимулира контракциите на матката и улеснява избутването на бебето навън. В тази статия ще разгледаме какво представлява раждането с окситоцин, как се прилага и какви са предимствата и рисковете му.

Що е то раждане с окситоцин?

Раждането с окситоцин се нарича и „индукция на раждане“ и се прилага, когато бременната жена не започва да ражда естествено и съответно бебето е преносено, или когато е необходимо да се ускори раждането. Окситоцинът се прилага чрез инфузия (венозно приложение на течност) на хормона, който стимулира контракциите на матката. Целта на процедурата е да доведе до по-бързо и ефективно раждане.

Кога и как се прилага?

Раждането с окситоцин може да се приложи, когато бременната жена не започва да ражда естествено, или когато раждането не се случва достатъчно бързо. Може да се случи по лекарска преценка в болница или родилно отделение, като специалистите проследяват контракциите на матката и състоянието на бебето по време на раждането.

Дозата от окситоцин може да се регулира, докато да се постигне желаното ниво на контракции. Скоростта на инфузията може да се увеличи или намали в зависимост от реакцията на тялото на раждащата жена. Обикновено контракциите се засилват и учестяват, когато се прилага окситоцин.

Предимства на раждането с окситоцин

Раждането с окситоцин може да има няколко предимства за бременната жена. Те включват:

  • По-бързо раждане: Индукцията стимулира контракциите на матката и води до ускоряване на появата на бебето
  • По-малко рискове за майката: Ако бременната жена има здравословни проблеми, които могат да затруднят нормалното и гладко протичане на раждането изцяло без медикаменти, раждането с окситоцин може да бъде по-безопасно за родилката
  • По-малко стрес за бебето: Когато раждането се забавя, бебето може да бъде изложено на допълнителен стрес. Раждането с окситоцин може да помогне на бебето да излезе по-бързо и съответно да се намали риска от стрес за самото него.

Рискове на раждането с окситоцин

Както при всички медицински процедури, раждането с окситоцин крие своите опасности от неблагоприятни ефекти. Някои от тези рискове могат да включват:

  • Твърде силни контракции: Ако дозата на окситоцин не се регулира правилно, това може да доведе до твърде силни контракции на матката, което може да бъде болезнено и да наруши кръвообращението към бебето
  • Спиране на контракциите: В някои случаи окситоцинът може да има обратен ефект и бременната жена може да спре да има контракции, докато получава окситоцин. Това може да доведе до удължаване на времето на раждане или дори до неуспешно раждане
  • Необходимост от спешно секцио: В някои случаи, раждането с окситоцин може да доведе до нужда от цезарово сечение, особено ако контракциите са твърде силни и болезнени, а бебето продължава да не може да се роди естествено.

В заключение, раждането с окситоцин може да бъде полезно за бременните жени, които имат нужда от помощ при раждането. Важно е обаче да се консултирате с медицинския си екип, за да решите дали това е подходящият избор за вас.

Вижте още:

Родих със секцио, не съм родила „неестествено“