7 признака, че стресът да си родител се превръща в проблем с психичното здраве

| от MamaMia |


Родителството винаги е било стресиращо, но напрежението, причинено през последните две годинни от пандемията, още повече утежнява положението на майките и бащите. Проучване на сред родители, проведено от британската организация stem4, която се занимава основно с психичното здраве на тийнейджърите, показва, че в 86% от семействата се усеща засилен натиск и стрес поради серията локдауни, домашното дистанционно обучение, страхът от заболяване и изпитаните финансови затруднения. Родителите се чувстват претоварени, на моменти неспособни да се справят адекватно със ситуацията и да създадат баланс в дома. Най-честата причина да не потъряст помощ за тези си състояния е, че изпитват чувство за вина и неудобство заради негативните си емоции, и не искат да поставят себе си на първо място пред децата, сочи проучаването.

Дори и погледнато от перспективата на децата обаче, здравият и щастлив родител е ключов за тяхното необезпокоявано развитие. Ако родителят страда от психично заболяване, това им се отразява. Те се нуждаят от родителите като модели за поведение, учат се от тях на справяне с проблемите.

Споделеният проблем е половин проблем, а и в съвременността има достатъчен набор от ресурси за подобряване на психичното здраве, които не са задължително свързани с употреба на медикаменти. Но стигмата си стои. Четирима от всеки десет от запитаните родители в проучването признават, че страдат от състояния като стрес, тревожност, депресия, посттравматично разстройство, бърнаут. Въпреки това, цели 46% от тях не са потърсили помощ поради срам, чувство за вина или нежелание да притесняват семейството си. Едва половината от потърсилите помощ прилагат някакви трайни мерки за справяне със състоянието си.

Необходимо е човек да потърси подкрепа и помощ, преди състоянието му да е придобило мащабите на психично разстройство. А знаците, за които трябва да внимава, са следните:

Проблеми със съня

Ако имате новопридобит проблем със съня, това сигнализира възможно влошаване на състоянието на ума ви. Заспивате трудно, будите се неколкократно през нощта, ставате часове преди да е нужно – ако това продължава повече от няколко седмици е редно да потърсите помощ, защото едновременно може да е признак на влошено психично здраве, а може да бъде и фактор, който да способства влошаването му.

Вижте още: 3 сутринта – часът, когато безсънието атакува 

Признаци на бърнаут

Те могат да се появят в резултат на жонглиране с няколко роли – включително тази на родител. Симптомите включват чувство на изтощение, раздразнителност и претоварване или забелязване на намалена производителност и неспособност да се отговори на изискванията на ежедневната работа и живот.

Вижте още: Родителският бърнаут, за който отпуск и болничен няма

Промени в хранителните навици

Има защо да ви тревожат, независимо дали става дума за системно преяждане пред телевизора нощем, или за тотална липса на апетит, или постоянно усещане за нервнос, което блокира храненето.

Трайно лошо настроение

Родителите могат да изпитват лошо настроение, апатия или негативни чувства за бъдещето. Въпреки че това може да бъде нещо, което всеки изпитва в даден момент, ако е трайно и се отразява негативно на живота ви, навиците ви и поведението ви като родител, може да е време да потърсите помощ. Когато животът ни не е в хармония, нашата перспектива също често се променя. Ако вашите перспективи са станали прекалено негативни или са фокусирани върху най-лошите сценарии и не можете да се справите сами с това, е добре да потърсите професионална помощ.

Изблици на гняв

Нормално е да се ядосвате или разочаровате, когато сте родител, но може да имате нужда от помощ, ако постоянно ви е трудно да управлявате емоциите си и сте наясно, че гневът ви е прекомерен и започва да се отразява негативно върху децата.

Злоупотреба с алкохол

Или с медикаменти и наркотичнни субстанции. Ако използвате алкохол или лекарства в ежедневието, за да ви помогнат да се справите със стреса от родителството, очевидно това не е полезно за вас или за вашите деца. Всяко тенденция към зачестяване на тези навици алармира, че може да се нуждаете от помощ. 

Вижте още: Жените са по-склонни към алкохолизъм – виновен е хормонът естроген 

Суицидни мисли и/или самонараняване

Към такива емоции и склонности трябва да се подходи с нужното внимание, при това незабавно.  Говорете с някого, с когото се чувствате близък, за това какв усещате. Признаването на чувството за неуравновесеност често е облекчение и може да помогне да се справим с усещането за тотален провал. Ако нищо, което опитвате, не работи, свържете се с лекар или психотерапевт.

Вижте още: 

Когато „Стегни се и се усмихни!“ не е достатъчно

 

 


Повече информация Виж всички