13 реплики, които една работеща майка НЕ ИСКА да чува

| от MamaMia |


Много жени изпитват угризения, когато майчинството приключи и трябва да оставят децата си, за да се върнат на работа. Тези угризения всъщност могат да продължат не само докато детето ходи на ясла или на детската градина, но и когато вече е в училище.

В тази връзка блогърката Дженифър Барбин решава да направи свой списък с реплики, които работещите майки се налага да чуват, но които обикновено ги карат да се чувстват още по-зле заради избора си да се върнат на работа. Публикуван в Working Mother, текстът на Дженифър показва, че да си майка на три деца явно води след себе си убеждението, че завинаги ще си останеш в къщи. Ето какво пише тя:

„Аз съм работеща майка с три деца вече много време. И през цялото това време е имало много хора, които ми задават въпроси и ми дават своите непоискани мнения. Въпреки че повечето хора нямат намерение да са груби или осъдителни, винаги се изненадвам, когато чувам гласно онова, което те би трябвало да пазят за себе си.

Ето моят списък с 13 неща, които никога не трябва да казваш на работеща майка. И, дори за забавление, съм включила своите сатирични отговори (които иначе съм съумяла да запазя за себе си):

1. „Видях дъщеря ти на екскурзията днес. Плачеше. Мисля, че й липсваш.“

Благодаря, след тази информация се чувствам много по-добре. Има ли нещо друго, което искаш да ми кажеш, например че смяташ, че тя може и да не успее да се справи с учебния план или че ще бъде емоционално наранена за целия си живот?

2. „Не бих могла да оставя някой друг да гледа моите деца.“

Да, аз оставям други хора да вземат всички решения за моите деца. Нямам нищо общо с родителските срещи, например, нито с партитата за рождени дни, нито с домашните, нито със записванията за доктори, нито със срещите за игра, нито полагам каквито и да родителски грижи. По дяволите, дори не ги прегръщам, целувам и гушкам, нито участвам по какъвто и да е начин в приспиването им. Никога не съм първият човек, когото те виждат сутрин, и никога не правя нищо забавно с тях като например пикници на килима или да гледаме един и същ анимационен филм 100 пъти. И никога не ги питам как са прекарали деня си. Не, нямам нищо общо с децата си.

3. „Не знам как го правиш това с работата. Аз бих се чувствала прекалено виновна.“

Чувстваме се виновни, но можем да се чувстваме и страхотно. Купете моята книга „Отървете се от вината! Станете горда работеща майка в 12 лесни стъпки“ (това беше безсрамна шега, знам).

4. “Имаш доверие на детегледачката, нали?“

О не, всъщност никога не съм й вярвала. Просто публикувах обява за свободно работно място и взех първия явил се на нея според най-ниското заплащане. Но благодаря, че ме накара да бъда подозрителна.

5. “Браво на теб, че поставяш кариерата си на първо място!”

Да, всеки ден се будя и си мисля „Най-важното нещо в моя живот е моята кариера. По дяволите семейството. То няма нищо общо с това защо работя!“

6. „Бих дала всичко на света да се разкарам от децата си поне за един ден.“

Ако наистина си го мислиш, прати ми своето CV и мога да ти помогна. Но помни, тази свобода идва със своите проблеми. Не излизаме от вкъщи, за да отидем на спа. Нарича се „работа“ с причина.

7. “Детето ми би ми липсвало прекалено много, ако съм далече от него по цял ден…”

Да, нямам идея как се чувстваш, защото аз съм безразлична майка, лишена от майчинско чувство. Нямам чувства и никога не ми липсват децата ми.

8. “Не знам как го правиш. Трябва да е толкова трудно.”

Трудно е. Не знам как го правя. Но не мисля че работата е проблем, защото родителството е трудно, независимо дали си стоиш вкъщи или ходиш в офиса. Нe знам как който и да е от нас го прави. Това е толкова славно и толкoва възнаграждаващо и изпълнено с любов и е най-трудното нещо, което някога съм правила…

9. „Трябва да си много организирана, за да балансираш всичко.“

Обичам това твърдение и го мразя в същото време. Организирана съм и постигам много през седмицата. Но също така знам, че съм на една родителска среща от абсолютното прегряване (като всички майки които работят вкъщи и навън). Миналата седмица моят син отиде на училище и донесе своята четка за зъби, за да я покаже. Имам бримки на чоропогащниците си и никога не пиша картички към подаръците на децата си за рожденитеим дни. Не се упражнявам толкова често, колкото трябва, и всеки ден нещо се изпълзва. Това наистина не е „баланс“, а е организиран хаос. Не съм по-различна от всички останали.

10. “Изглеждаш изморена.”

Уоу, благодаря! Сега дори се чувствам по-добре! Искаш ли да погледаш децата ми този уикенд, така че да мога да се поизлежавам в спа-то, да си направя маникюр и да се наспя? Не? Тогава, моля те, не казвай това на работеща майка.

11. „Винаги има време за работа по-късно, техните ранни години са безценни…“

Защо, о защо, това никога не се казва на бащите? Всъщност имам много специални моменти с моите деца. Когато моят син се катери в леглото ми и ми казва, че аз съм най-добрата майка на целия свят или когато моята дъщеря се усмихва и казва: „Обичам те“. Това всичко са специални моменти и аз ги оценявам.

12. Не се ли притесняваш, че няма да си на линия, когато трябваш на децата си?

Само защото ходя на работа, не означава че ме няма за децата. Моля те, погледни нещата в перспектива.

13. „Изненадана съм, че се върна на работа. Твоят съпруг изглежда толкова успешен.“

Защо предполагаш, че знаеш защо ходя на работа? Някои жени харесват да работят извън къщи и съжалявам, че ти не си една от тях.

Ето нещо, което трябва да уточня: тези въпроси и изрази, които постоянно чуваме, не трябва да бъдат изпълнени с укор, ами с подкрепа. В крайна сметка, ние всички сме майки, ние обожаваме нашите деца и всички искаме най-доброто за тях. Ние всички правим онова, което трябва, за нашите семейства, но всички ние сме различни. Така че, хайде да се подкрепяме и да се разбираме, без значение дали си стоим в къщи, работим от къщи, извън къщи или нещо между всичко това.


Повече информация Виж всички