Стиловете елхи за различните коледни настроения – кой е вашият? /снимки/

| от Лора Младенова |


Централният елемент на коледната украса по цял свят е един и същ – елхата. Празничното дръвче пристига в какви ли не вариации, спрямо възможностите, вкусовете и естетиката на обитателите на дома. Естественото дърво (обикновено елха, но може да бъде също и ела, борче, смърч, на някои места по света – дори кипарис) внася неповторимия свеж аромат, характерен за иглолистната растителност, и той създава една значителна част от атмосферата вкъщи – познатия мирис на Коледа – в съчетание с корите от портокали и мандарини върху парното. Естествената елхичка обаче оставя след себе си безчет иглички за чистене, които можеш да намериш на причудливи места чак до Великден.

Точно това, както и екологичните съображения, карат мнозина от любителите на празника да се спрат на изкуственото дръвче, което пък може да дойде в различни цветови опции – бяло, златисто, червено, даже синьо – и ще се запази за години напред. Нетрадиционните цветове обаче отдалечават визията на коледното дръвче от тази, която е типична за празника, и обикновено се предпочитат по-скоро в корпоративна среда, така че да пасват на бранд цветовете. Що се отнася до еко аргументите, оказва се всъщност, че изборът на естествена елха е по–щадящ за природата – дръвчетата в търговската мрежа са отгледани специално с такива цели, а и могат да бъдат разсадени наново след празника, докато изкуствените елхи рано или късно отиват на бунището, тъй като е неразградимо.

След като сме избрали единия от двата типа коледни дървета, е време да помислим за украсата.

Цветовата гама и играчките се подбират внимателно и с мисъл и въображение, тъй като с тях ще съобразим и координираме цялата украса на дома. Основните цветови теми са няколко и винаги можем да се спрем на една от тях, или, разбира се, да експериментираме с нещо уникално свое. Дори и с експериментите да рискуваме да се получи една безадресна и леко кичозна елха, пак си струва да пробваме да измислим нещо изцяло свое. Или пък да се спрем на един от следните изпитани варианти:

Класическата червена палитра

Pinterest

Топли, богати и пълни с настроение, яркочервените коледни топки са безспорно първата цветова асоциация за празника, вдъхващи коледен дух в дома за броени секунди. Цялата гама на червеното се съчетава изключително умело със зеленото дръвче. Изберете ярко червено като основен нюанс, но и смело прегърнете в допълнение месингови тонове и нюанси на слива, за да добавите дълбочина към външния вид. Можете също така да комбинирате матово и  лъскаво покритие на отделните играчки и орнаменти, за да придадете на едноцветната схема друго измерение. Ако имате камина или печка с дърва, вие сте късметлии – представете си колко приказно стои дръвчето на фона на припукващия огън. Ако пък изцяло червената декорация ви се струва твърде смела или твърде скучна, може да я допълните със златни елементи, които да разнообразят пейзажа. След като имате един до два основни цвята, не се бойте да експериментирате с типа и формата на самата украса – топки, звезди, панделки, звездички, сърца, звънчета, гирлянди, дори лампички.

Аристократичното златисто

Pinterest

Докато времето прави всичко възможно да представи мразовита сцена навън (и в последните години не му се получава много добре, защото преживяхме няколко поред Коледи, подходящи за излизане по дънково яке), празникът в дома предполага едно по-различно усещане за топлина и светлина. Изборът на златна схема за украсата на вашето коледно дърво ще допринесе за създаването на илюзия за блясък отвътре. Опциите с матирано стъкло ще добавят по-деликатен блясък, докато златното стъкло и блестящите орнаменти вдъхват разкош. Златната украса за коледно дърво стои особено добре в иначе неутрален интериор, внасяйки празничен цвят, без да надделява над пространството. Този тип декорация е малко по-консервативен и подходящ за домове, където се предпочита луксозната обстановка.

Сребристи нюанси за снежна Коледа

Pinterest

Независимо дали празничното утро действително ще ви събуди със снеговалеж или само със скреж и слана, можете да си осигурите магическа зимна атмосфера в дома с украса в сребърно и бяло. Декоративните стъклени или метални елементи са идеално допълнение към такъв тип коледна украса – можете буквално да добавите „ледени“ висулки от стъкло или пък метални снежинки. Зимната страна на чудесата може да бъде допълнена още и от гирлянди, мъниста, тюл, дантела в избраните деликатни нюанси.

Многоцветни фантазии

Pinterest

Помните ли този тип коледни орнаменти от своето детство или от това на родителите си. Всяко семейство с трайни празнични традиции вероятно си пази по едно кашонче с тези лъскави, приказни и, за съжаление, безкрайно лесно чупливи играчки, някъде из дрешника или мазето. Такъв тип пъстра елха е най-популярната разновидност за украсяване на Балканите и изобщо в Източна Европа. Има нещо неустоимо носталгично тайно скритите във вътрешността на дървото лампички, които да му придадат магичен блясък отвътре. Такова осветление е емблематично за миналото на Коледа. Създайте подобно усещане за празнично настроение с многоцветни светлини, които осветяват дървото отвътре, допълнени от селекция от традиционно оформени дрънкулки със състарен, цветен завършек. То ще внесе несравним с нищо друго уют в дома.

Играчки с характер и история

личен архив

Лешникотрошачки, оловни войници, джуджета, снежни човеци, музиканти, принцове и принцеси, хуманизирани животни, елфи, феи, ясли с Рождеството… Този стил на украса на дървото не става отведнъж. Той се натрупва най-добре през годините и остава от поколение за поколение, като постепенно създава еклектична колекция от празнични находки, така че започнете да разглеждате за съкровища и да попълвате колекцията си възможно най-скоро. Струва си да посетите и някой от многобройните коледни панаири, които се провеждат в почти всеки град от цялата страна. Там можете да изберете ръчно украси за вашата коледна елха, които на свой ред са били създавани с любов от талантлив набор от занаятчии и творци. Тъй като тази коледна стилистика съвпада с категоричния избор на редактора на любима украса, ето и едно предложение от него, тоест от мен: всеки път, когато пътувам в далечна страна и се чудя какво да си донеса за спомен или за подарък, се спирам на коледна играчка. Независимо кое време на годината е. Така си имам по нещо от всеки възможен различен национален стил за коледна декорация, остава ми хубав спомен от пътешествието, а и съм сигурна, че е съм купила излишни вещи и сувенири, с които да се чудя какво да правя, докато накрая дружно признаем, че са за кофата.

На какъвто и тип украса да се спрете, най-важното е да се чувствате комфортно с нея и да ѝ се радвате, да не сте я направили само защото „така е модерно“, а всъщност да не ви харесва. Колкото повече декорацията съвпада с настроението и личния ви стил, толкова по-голям е шансът да прекарате едни много щастливи празници около нея.

Вижте още: 

Кратка история на коледната елха