Следпразнична почивка и грижа за кожата

| от Лилия Огнянова |


Няма как да не изпитвате облекчение от факта, че големите празници приключиха.

Да, весело е и да, хубаво е да имаме на края на годината подобни поводи за масово забавление и промяна в ежедневието, но всичко носи и не малка доза стрес. То не са роднини, то не е планиране, то не са и провали с планирането, изостряне на отношения под влияние на силни емоции и разбира се, прекаляване с удоволствията.

Всичко това води до чувство на изтощение и благодарствена въздишка, когато нещата се върнат по старо му.

Едно обаче е сигурно – след голямото празнуване, тялото ви има нужда от почивка и грижа.

Може би едно от новогодишните обещания към самите вас е било да откажете цигарите, да започнете да спортувате повече, да свалите килограмите, които ви тормозят и други подобни. Но едно от нещата, на които трябва да обърнете внимание веднага, е кожата ви.

Алкохолът, сладкото, мазнините и преяждането, както и вероятно активното гримиране през последните седмици са затормозили кожата ви до такава степен, че тя сега да изглежда повехнала, изтощена, вероятно и пъпчасала или пълна с черни точки.

Кожата ни най-красноречиво говори за състоянието на целия организъм, както и е най-податлива на вредните влияния. Зимата и студът я изтощават достатъчно, а натоварена и с разюздан празничен режим, нещата никак не изглеждат добре.

Не е нужно да правите кой знае какво, освен няколко важни неща:

Пийте много, много вода! Колкото и клиширано да ви звучи това, всъщност е истинска панацея не само за епидермиса, но и за целия ви организъм и метаболизъм. Водата ще ви помогне да се прочистите от вредните токсини, натрупани около празниците.

Ако сте от заклетите кафеджии, които не могат да стартират деня без минимум една чаша кафе, то задължително с нея изпийте и 400мл вода. В противен случай рискувате да се сдобиете с тежки бръчки безвреме и кожата да загуби сиянието и еластичността си.

Дайте си почивка от грима. Оставете фон дьо тена настрана и позвайте ВВ или СС крем. Ако има как, щадете и миглите си от спиралата за известно време. Забравете за контурирането, хайлатъра и тежкия руж за няколко седмици и оставете кожата да подиша.

В същото време не забравяйте, че студът истински вреди на епидермиса, съответно е нужно да предпазвате кожата си. Наскоро ви дадохме няколко съвета от дерматолог как да действаме с грижата през зимата, можете да си ги припомните тук.

Ексфолиация и маски за лице. Ако нямате добрия навик веднъж седмично или поне на 10 дни да прилагате двете процедури, то сега е моментът да си го изградите. Кожата има нужда да се почисти от мъртви клетки и запушени пори, както и да се подхрани качествено в дълбочина.

Балсам за устни и околоочен крем – постарайте се да си набавите качествени такива, тъй като кожата на устните и около очите е изключително нежна и най-склонна към напукване, болки и набраздяване с бръчки.

Не забравяйте, че качествената грижа е ключът към здравето и красотата и е много по-лесно да предотвратите нещо, отколкото да се чудите как да се справите с вече появил се проблем (като бръчки, акне, стрии и т.н.). Затова не бъдете нехайни към външния си вид, а си създайте малко, но полезни навици, които ще ви помогнат да държите всичко в правилния ред ?