Как да спасим кожата от студа: съветите на специалиста

| от Лилия Огнянова |

Зимата и в частност ниските температури се отразяват пагубно върху кожата ни. Като се прибави острия вятър и търкането на лицето в различни материи като шалове, блузи с висока яка и т.н., вероятността да се погледнем в огледалото и да открием червенини, петна, изсъхнали места и цялостно опустошение, е голяма.

През студения сезон се изискват конкретни грижи за епидермиса, за да можем да се радваме на здрав и сияен вид.

Решихме да потърсим специалист дерматолог, на когото да зададем някои от най-важните въпроси за грижата за кожата и да получим професионални и ценни съвети.

Д-р Снежана Атанасова бе така добра да отдели от времето си и да ни даде кратичко, но много полезно интервю по темата.

Д-р Атанасова е дерматолог, профилиран в естетичната дерматология със стаж от 12 години. Ето какво сподели тя с нас:

d-r-snejana-atanasova-ataderma-5-71592-680x0

През зимата кожата ни, под въздействие на ниските температури, страда – кръвоносните съдове се стесняват, което не позволява на епидермиса да се подхранва достатъчно и така хидролипидният слой, изпълняващ ролята на естествен крем, намалява. В следствие на това кожата се изсушава, зачервява и залющва.

Най-силно засегнати са носа, устните и кожата около очите.

През зимата е нужно да се използват кремове с по-плътна текстура. Хидратитращият крем е най-добре да се ползва вечерно време и в никакъв случай преди да се излезе навън. Хидратиращите съставки се кристализират от ниските температури и така вредят повече на кожата. Няма проблем да се използва декоративна козметика.

Аз лично препоръчвам фотозащитата да се ползва целогодишно, особено ако се карат ски или се правят разходки из снега – максимален фактор, тъй като ултравиолетовите лъчи се отразяват от снежната покривка и така засилват въздействието си върху кожата.

Не бива да забравяме, че въздухът в помещенията у дома и офиса през зимата е по-сух, особено ако работят климатици, радиатори и т.н. Това допълнително изсушава кожата.

За много чувствителни кожи има специфични колд-серии на медицинска козметика – има хигиена, грижа за лице, грижа за тяло, балсам за устни.

Сигнали, че кожата страда и има нужда от специално внимание
Усещане за стегната кожа, зачервявания и залющвания по лицето, чувство на парене (което може да се засилва и след нанасяне на кремове) и цялостен дискомфорт.
При тези случаи е най-добре да се потърси помощ при специалист-дерматолог.

Грижа за тялото през зимата
Колкото и да е парадоксално, трябва по-рядко да се взимат горещи вани. Също така да не се ползват груби гъби и скрабове за тяло и веднага след душ или вана, да се нанася олио или крем за тяло (има специални серии за зимна грижа)

И в заключение няколко конкретни съвета от д-р Атанасова:

1. Да не се почиства кожата агресивно, тоест да не „скърца“ след почистване. Препоръчително е да се използват първоначално почистващо олио на хидрофилна основа, мицеларна вода или мляко за сваляне на грим, след което кожата да се измива с пяна и най-накрая да се обтрива с тоник;
2. Крем – ако кожата е мазна, нека се позват кремовете за нормална кожа. Ако пък е нормална – за суха кожа. Това действа като превенция;
3. Добавяме във всекидневните ритуали за красота серуми и маски за подхранване;
4. Не забравяме за ръцете и устните! Те също имат нужда от подхранване и грижа;
5. Не използваме за миене прекалено топла вода, която ускорява дехидратирането на кожата;
6. Въздухът в затворените помещения трябва да се овлажнява;
7. Нека се пият повече течности.

 
 


Повече информация Виж всички