Как да спасим кожата от студа: съветите на специалиста

| от Лилия Огнянова |


Зимата и в частност ниските температури се отразяват пагубно върху кожата ни. Като се прибави острия вятър и търкането на лицето в различни материи като шалове, блузи с висока яка и т.н., вероятността да се погледнем в огледалото и да открием червенини, петна, изсъхнали места и цялостно опустошение, е голяма.

През студения сезон се изискват конкретни грижи за епидермиса, за да можем да се радваме на здрав и сияен вид.

Решихме да потърсим специалист дерматолог, на когото да зададем някои от най-важните въпроси за грижата за кожата и да получим професионални и ценни съвети.

Д-р Снежана Атанасова бе така добра да отдели от времето си и да ни даде кратичко, но много полезно интервю по темата.

Д-р Атанасова е дерматолог, профилиран в естетичната дерматология със стаж от 12 години. Ето какво сподели тя с нас:

d-r-snejana-atanasova-ataderma-5-71592-680x0

През зимата кожата ни, под въздействие на ниските температури, страда – кръвоносните съдове се стесняват, което не позволява на епидермиса да се подхранва достатъчно и така хидролипидният слой, изпълняващ ролята на естествен крем, намалява. В следствие на това кожата се изсушава, зачервява и залющва.

Най-силно засегнати са носа, устните и кожата около очите.

През зимата е нужно да се използват кремове с по-плътна текстура. Хидратитращият крем е най-добре да се ползва вечерно време и в никакъв случай преди да се излезе навън. Хидратиращите съставки се кристализират от ниските температури и така вредят повече на кожата. Няма проблем да се използва декоративна козметика.

Аз лично препоръчвам фотозащитата да се ползвацелогодишно, особено ако се карат ски или се правят разходки из снега – максимален фактор, тъй като ултравиолетовите лъчи се отразяват от снежната покривка и така засилват въздействието си върху кожата.

Не бива да забравяме, че въздухът в помещенията у дома и офиса през зимата е по-сух, особено ако работят климатици, радиатори и т.н. Това допълнително изсушава кожата.

За много чувствителни кожи има специфични колд-серии на медицинска козметика – има хигиена, грижа за лице, грижа за тяло, балсам за устни.

Сигнали, че кожата страда и има нужда от специално внимание
Усещане за стегната кожа, зачервявания и залющвания по лицето, чувство на парене (което може да се засилва и след нанасяне на кремове) и цялостен дискомфорт.
При тези случаи е най-добре да се потърси помощ при специалист-дерматолог.

Грижа за тялото през зимата
Колкото и да е парадоксално, трябва по-рядко да се взимат горещи вани. Също така да не се ползват груби гъби и скрабове за тяло и веднага след душ или вана, да се нанася олио или крем за тяло (има специални серии за зимна грижа)

И в заключение няколко конкретни съвета от д-р Атанасова:

1. Да не се почиства кожата агресивно, тоест да не „скърца“ след почистване. Препоръчително е да се използват първоначално почистващо олио на хидрофилна основа, мицеларна вода или мляко за сваляне на грим, след което кожата да се измива с пяна и най-накрая да се обтрива с тоник;
2. Крем – ако кожата е мазна, нека се позват кремовете за нормална кожа. Ако пък е нормална – за суха кожа. Това действа като превенция;
3. Добавяме във всекидневните ритуали за красота серуми и маски за подхранване;
4. Не забравяме за ръцете и устните! Те също имат нужда от подхранване и грижа;
5. Не използваме за миене прекалено топла вода, която ускорява дехидратирането на кожата;
6. Въздухът в затворените помещения трябва да се овлажнява;
7. Нека се пият повече течности.