Моята Коледа с…Йордан Славейков

| от MamaMia |


Декември е и остават точно 8 дни до дългоочакваната Коледа, когато ще можем дружно да седнем на домашния диван с кореми, натъпкани със зелени сарми, и да гледаме „Сам вкъщи“. Но преди сармите и коледната телевизия, имаме да изминем дълъг път, в който ни занимават други неща: колко подаръка да купим, какви, откъде, понякога и защо, откъде да напазаруваме за Бъдни вечер и за Рождество, традиционното ли да сготвим или да го играем новатори в кухнята, как да украсим дома, как да изиграем идването на дядо Коледа за децата и не са ли вече достатъчно големи, за да разберат, че дядо Коледа е в Лапландия и не се спуска по комина, нито пълзи по тръбите на парното.

За всички тези и още няколко неща разговаряме с нашите коледни MamaMia герои. Днес ще ви представим Йордан Славейков: театрален режисьор, писател, красив ум, тежка душа, любезен човек.

  1. Опиши твоята Коледа с три думи

Не може императивно да ми влизаш на мен. Три думи? Като искаш отговори, ще са колкото аз искам. Самота, тишина, порно, книга, филм, самота, канела, восък, Шанел.

2. Обичаш ли да украсяваш дома си за празниците и как?

Домът ми е лишен от интериорни излишества. Нямам нужда да екстериоризирам празничността. Ако е празнично в мен, така усещам и дома си. Случвало се е по Коледа да пренаредя книгите си. Това е моята украса. И като дете мразех да украсявам елха. Обичам мириса на бор, ела, смола, да усещам грапавината на кората по ръката си, но не бих отсякъл, и не бих купил жива елха. А хартиените, пластмасови т.н. коледни дървета са утилитарен кич.

3. Ако дядо Коледа ти подари право на едно желание, с което да промениш света около теб, какво би било то?

Ще забраня на хората без образование, и тези с основно и начално такова да гласуват, а на тези със средно да заемат държавни управленски длъжности.

4. Кой в семейството ти готви вечерята за Бъдни вечер?

Аз готвя, брат ми идва на тържествен обяд, и е доволен. Хем готвя хубаво, хем той не мие чинии.

5. Кога пазаруваш подаръците – от по-рано или в последния момент?

С ден закъснение обикновено го правя. Ненавиждам фалшивата празнична приповдигнатост.

6. А от какви магазини предпочиташ да пазаруваш?

Книжарници.

7. Коя е най-емоционална коледна песен за теб?

Lacrimosa на Моцарт слушам на Коледа, Ave Maria в изпълнение на Суми Джу, както и Merry, did you know на Рentatonix

8. Опиши момента, в който разбра, че дядо Коледа не съществува.

Как така не съществува? Ако не вярваш в него, защо изобщо ме интервюираш?

9. А трябва ли да казваме на децата, че не съществува?

Не зная, нямам деца, не ме блазни мисълта да имам. Но помня, веднъж две от трите дъщери на сестра ми се сбиха. Беше лято, жега, юли. Шест и десетгодишните Ванеса и Савина си разменяха шамари и скубане на коси, защото малката твърдеше, че голямата е глупачка, която вярва в Дядо Коледа. Савина плачеше и казваше, че има. Взех нейната страна, разбира се.

10. Имате ли си коледен ритуал с децата- като отваряне на подаръците сутрин, пържени филийки за закуска и т.н.?

11. Какво създава коледната атмосфера?

Ако в дните около Коледа се будя не сам, това е достатъчно.

12. За или против пътуването извън града по празниците?

Роден съм в малък град, живял съм в село. Излизането извън София ме дразни. Обичам я празнично- празна.

13. Книга на коледна тематика, която би препоръчал/а?

Няма да е една, обожавам да чета. Това, че съм написал една книга, не значи, че съм прочел една. Задължавам , това с препоръките не е по моята част, всички да прочетат невероятния разказ на О’Хенри „Даровете на влъхвите“, „Физика на тъгата“ на Георги Господинов, „Дом на края на света“ на Майкъл Кънингам, „Никога не ме изоставяй“ на Кадзуо Ишигуро, приказката на Андерсен „Малката кибритопродавачка“, „Оскар и розовата дама“ на Е.Е.Шмит и още деветстотин шейсет и една книги, по избор на самия читател.

14. Ще гледаш ли „Сам вкъщи“ по телевизията и тази година?

Ама ти не знаеш ли, че аз съм Макколи Кълкин. В България избягах от ранната слава и късния пубертет. На Златните се запознахме и заживяхме с Мила Кунис. Тя е украинка, знаеш, и двамата говорим руски език. Няма да го гледам. От дете играя в този филм. Сам вкъщи. Буквално и преносно.

15. А какъв е подаръкът, за който си мечтаеш през тази година?

Да спечеля Зелена карта и да се махна от това блато най-сетне, в което образованите, умни,смислени и културни хора сме натикани в миша дупка, в което престъпници с анцузи ни управляват, а ние даже една революция не им спретнахме. А ако не стане и тази година – искам само едно нещо. Кълна се. Да ме обичат както аз искам, не както могат.