Моята Коледа с…Бианна Тайнова

| от MamaMia |


Декември е и остават точно 2 дни до дългоочакваната Коледа, когато ще можем дружно да седнем на домашния диван с кореми, натъпкани със зелени сарми, и да гледаме „Love actually“. Но преди баклавите и коледната телевизия, имаме да изминем дълъг път, в който ни занимават други неща: колко подаръка да купим, какви, откъде, понякога и защо, откъде да напазаруваме за Бъдни вечер и за Рождество, традиционното ли да сготвим или да го играем новатори в кухнята, как да украсим дома, как да изиграем идването на дядо Коледа за децата и не са ли вече достатъчно големи, за да разберат, че дядо Коледа е в Лапландия и не се спуска по комина, нито пълзи по тръбите на парното.

За всички тези и още няколко неща разговаряме с нашите коледни MamaMia герои. Днес ще ви представим Бианна Тайнова, един от архитектите в архитектурно студио BondArt, човек на красивото, дизайна и добрия стил, и бъдеща майка.

1. Опиши твоята Коледа с три думи.

Безкрайни гости и тъпчене.

2. Обичаш ли да украсяваш дома си за празниците и как?

Да, обичам да има светещи лампички, коледни детайли и снежинки по прозорците. Елхата винаги е жива и украсена само с лампички и едноцветни топки. Украсяваме дома заедно цялото семейство, за да може всеки от нас да се чувства творец. След това аз размествам и пренареждам всичко, което не съм декорирала аз. Така резултатът винаги ми харесва.

3. Ако дядо Коледа ти подари право на едно желание, с което да промениш света около теб, какво би било то?

Бих искала всички да можем да пътуваме неограничено.

4. Кой в семейството ти готви вечерята за Бъдни вечер?

Обикновено майка ми. Просто измежду другите опции на нея най-много й се отдава. Аз също участвам, но само в част от готвенето. Обикновено правя десерт, рисувам с тесто слънце и семейство на питката, слагам паричката, като винаги се опитвам да запомня къде е, но никога не ми се получава. Подреждането на масата също ми доставя удоволствие.

5. Кога пазаруваш подаръците – от по-рано или в последния момент?

Обикновено си намислям предварително какво искам да купя. Понякога дори още шест месеца по-рано знам какво искам за някого. Самото пазаруване, естествено, се случва в последния момент. Изнервям се до краен предел на себе си, защото всяка година се заричам да не пазарувам заедно с обезумели тълпи хора с кръвясали очи и жадни за боклуци. И всяка година го правя.

6. А от какви магазини предпочиташ да пазаруваш?

Изпитвам носталгия по малките магазинчета от едно време и обикновено търся такива и се опитвам да избягам моловете и лудницата. Доста често купувам подаръци и онлайн. Обичам да поръчвам неща, които ги няма в България или поне аз не ги намирам и си мисля, че са уникални. Падам си по аксесоарите и съответно това са любимите ми неща за купуване и подаряване.

7. Коя е най-емоционална коледна песен за теб?

Не харесвам коледните песнички. Никога не съм ги харесвала. Тази година купих един дядо Коледа, който, след като се прибрах вкъщи, се оказа, че пее, и то на китайски. И техните песнички са гадни. Едва тази година излезе една нова коледна песен, която ми допада (L.E.J – Game Of Bells) и то предполагам, че ми харесва, защото съм голям фен на сериала Game of thrones.

8. Опиши момента, в който разбра, че дядо Коледа не съществува.

Не беше на самата Коледа. Не помня кога беше, но беше тъжно. Аз вярвах много в това чудо и всяка година пишех писмо на дядо Мраз, първоначално с нечия помощ, а последното дори сама. Слагахме писмото старателно в плик и ходехме до пощата да купим специалната марка. Един ден открих купчинката писма, старателно прибрани в бюрото на баща ми. Отне ми малко време да осмисля трагедията и се разревах.

9. А трябва ли да казваме на децата, че не съществува?

Децата така или иначе сами разбират от приятелите, от детската градина или училище. Мисля си, че е по-добре в един момент да им се каже.

10. Имате ли си коледен ритуал с децата- като отваряне на подаръците сутрин, пържени филийки за закуска и т.н.?

Догодина ще ти отговоря на този въпрос.

11. Какво създава коледната атмосфера?

Топлината вкъщи, затрупаните улици и дървета от сняг, почивката.

12. За или против пътуването извън града по празниците?

ЗА! Обожавам да пътувам, а по празници ми е още по вълнуващо. Интересна ми е атмосферата, начина по който празнуват, разликата в културите и разбиранията за Коледа. Миналата година бях на обиколка по индонезийски острови и беше много интересно. На някои от тях, хората казваха, че посрещането на новата година е най-любимият им празник, а при други животът си течеще, все едно е един обикновен ден от годината.

13. Книга на коледна тематика, която би препоръчал/а?

Детска книжка е – „How the Grinch stole Christmas!“

14. Ще гледаш ли „Сам вкъщи“ по телевизията и тази година?

Не, но ще ми е странно ако не ни го пуснат по БНТ.

15. А какъв е подаръкът, за който си мечтаеш през тази година?

Много ми се иска да пътувам. Искам да видя морския свят на Австралия, ходи ми се до резервата Масай Мара в Кения, за да видя всички животни в естествена среда, до Танзания, Доминиканската република, Куба, до остров Уайт, Нова Зеландия.