Как ще празнува българинът Коледа

| от MamaMia |


Цели 79% от българите правят коледна украса и спазват традициите на Бъдни вечер, сочат резултатите от проучване на агенция „Тренд“ на тема как празннуват нашите сънародници. Почти половината посочват, че най-важното нещо за тях на коледните празници, е времето със семейството и приятелите.

67% от българите декларират, че ще купуват подаръци за предстоящите празници за свои близки, роднини и приятели.

Делът на хората, които ще подаряват подаръци, намалява с нарастването на възрастта. Най-вече тези, които ще купуват подаръци, са хората на възраст 30-39 г. и 40-49 г. Данните показват, че жените са по-ангажирани с този процес – 73% от жените споделят, че ще купуват подаръци, докато при мъжете делът е едва 60%.  Любопитно е да научим, че пандемията от COVID-19 се е отразила на отношението на хората към правенето на подаръци.

В сравнителен план, след настъпването ѝ, и през декември 2020, и през декември 2021 г., се е увеличил делът на хората, които посочват, че няма да купуват подаръци за предстоящите празници.

79% посочват, че спазват традициите на Бъдни вечер, а 17%, че не ги спазват.

Тези, които заявяват, че не ги спазват, са най-вече представители на религиозните малцинства.

Над половината (58%) от българите посочват, че имат и собствени семейни традиции свързани с коледните и новогодишните празници, а 39% от българите нямат такива собствени семейни традиции.

По отношение на украсата за празниците, 79% посочват, че ще декорират домовете си. С увеличаването на възрастта намалява делът на хората, които ще украсяват дома си за празниците. Живеещите в София в най-голям дял декларират, че ще украсят домовете си.

80% ще прекарат Коледа в населеното място, където живеят, а едва 11% в друго населено място в страната. Само 1% от сънародниците ще посрещнат Коледа в чужбина. Както в предходни проучвания на „Тренд“ свързани с коледните и новогодишни празници, то и в това проучване данните показват, че мнозинството от българите празнуват Коледа, там където живеят. Основната причина за това е семейният характер на празника.

През 2021 г. най-важното за българите за коледните празници е времето със семейството или приятелите – според цели 49%.

За 20% от хората у нас е важно настроението, коледният дух. Най-младите на възраст между 18 и 29 години в най-голям дял споделят, че празничната атмосфера е най-важна за тях, когато става дума за тези любими зимни празници. Спазването на традициите са важни за 7% от българите, а за 6% най-важното свързано с коледните празници са почивните дни. Сред другите важни за българите елементи от празника са коледните ястия, подаряването и получаването на подаръци, пазаруването и самата подготовка за Бъдни вечер и Коледа.

Вижте още:

Какво иска всяка една зодия за Коледа