Секс преди първата целувка

| от Хрис Караиванова |


“Искам по-добро образование относно секса – за момичета и за момчета, както и информация за порнографията и начините, по които тя благоприятства за лошите сексуални практики“ – казва 15-годишната Луси, една от 600-те млади австралийски жени и момичета, които са взели участие в проучване на Plan Australia и Our Watch. На въпросите на проучването са отговорили девойки на възраст 15-19 години от цяла Австралия.

В доклада към изследването, озаглавен „Не ми изпращай тази снимка“, участниците алармират, че сексуалният тормоз онлайн вече е час от тяхното ежедневие. И докато тази ситуация изглежда често срещана, повече от 80% от момичетата казват, че е неприемливо гаджетата им да изискват от тях голи снимки.

Сексуалният тормоз е част от живота на много подрастващи момичета на все повече места по света, като част от дигиталното поколение. Младите жени вече споделят все повече и повече относно тези практики и връзката им с порнографията – защото тя пряко им влияе. Порнографията дефинира сексуалното поведение и отношение на момчетата и по този начин момичетата не намират начин да се борят с тези пренаситени от порно момчета.

Ако все още съществуват колебания относно това дали порното влияе на отношението на младите хора към секса, може би е най-добре да се вслушаме в самите млади хора. Девойките описват, че момчетата ги притискат да правят неща, които младежите виждат в порното. Момичетата казват, че са принудени да се примиряват с неща, които не им харесват.

Някои млади жени виждат секса само като начин на представяне, тоест дали на момчето му е харесало или не. Попитано за първия си сексуален контакт, 15-годишно момиче отговаря: „Мисля че тялото ми изглеждаше ОК. Мисля, че той го хареса“. Много девойки изглеждат лишени от собственото си чувство на удоволствие и интимност. Основният критерий за „добро“ сексуално изживяване е това той да го е харесал.
Момичетата се чувстват под силен натиск да дадат на момчетата това, което искат и да бъдат превъплъщение на това, което младежите гледат в порното, присвоявайки преувеличени роли и поведение. Пораствайки в днешната порно култура, момичетата бързо научават, че са станции за обслужване на мъжкото удоволствие.

На въпроса „Как разбираш, че едно момче те харесва?“, момиче в осми клас отговаря: „Все още иска да говори с теб след орален секс“. Младеж в гимназията пък казва на момиче: „Ако ме задоволиш орално, ще ти дам целувка“. Очаква се от девойките да правят секс срещу малко внимание от момчетата, а самият секс е навигиран от младежи, които знаят за него основно от порното. 15-годишна споделя, че не харесва секса изобщо, но е добре да го направи възможно най-бързо, за да може приятелят й да спре да я притиска и да могат спокойно да изгледат някой филм заедно.
Момичета от седми клас пък все повече търсят помощ относно това какво да правят с исканията за изпращане на голи снимки. Да получат съобщение като „прати ми снимка на циците си“ е почти ежедневна практика за много девойки. Седмокласничка се интересува: „Как да кажа „не“ без да нараня чувствата му?“
Както показва проучването, момичетата са уморени да бъдат притискани за снимки, които те не искат да изпращат, но някак трябва да го направят, защото това се е превърнало в толкова нормална практика. След това момчетата често използват снимките като валута – споделят ги, разменят ги с приятели. Ако пък дойде време за раздяла, момчето често прибягва до снимките, за да унижи публично момичето.
Момичетата в седми клас задават и въпроси за връзването и садо-мазо практиките. Много от тях са гледали „50 нюанса сиво“ и се чудят, ако едно момче иска да ги удря или връзва, значи ли това, че е влюбен в тях. Така момичетата се научават да толерират унизителното и неуважително поведение и по този начин и ролята на подчинени.

Момичетата описват и как биват опипвани в двора на училището или в училищния автобус на път за вкъщи. Те казват, че момчетата се държат като че имат права над телата им и момичетата са там, само за да доставят удоволствие. Защитниците на порното често казват, че то осигурява сексуално образование, но това е само донякъде вярно. Да, дава насоки, но не и по начина, по който мислим. То учи момчетата, че момичетата са там за тяхно удоволствие и че те са винаги готови за секс. За младежите „не“ означава просто „убеди ме“.

Момичетата споделят още как в училище има класация на телата им и понякога сравнения с различни порно звезди. Те знаят, че не могат да се конкурират с тях, но това не ги спира да мислят, че трябва. Сред младите жени на възраст 15-24 години гениталната хирургия се е утроила в последното десетилетие. Момичета, които не се подлагат на бразилска кола маска често се смятани за грозни, мръсни или гнусни, както от момчета, така и от други момичета.

Някои момичета страдат и физически от порно инспирирани сексуални актове, например анален секс. Лекар от Сидни разказва: „В последните няколко години травмите при секс се наблюдават при все по-млади момичета – 14-годишни и нагоре. Физическите наранявания най-често се случват, защото девойките не са съгласни с акта, но приятелят им си мисли, че това е част от прелъстяването, че жените искат секс 24/7.

Момчетата не разграничават фантазиите от реалността и затвърждават мита, че „не“ значи „да“, а „да“ означава „анално“. Напоследък сме свидетели не само на физически поражения, но и на измъчване, дрогиране, заснемане на акта без съгласието на момичето“.

Това, което младите жени споделят, че искат, е интимност и нежност. Как, обаче, девойките ще изпитат тези чувства, когато ги търсят от момчета, пристрастени към порното? Психологът Ричард Зимбардо казва за младите мъже: „Те не познават езика на комуникацията лице в лице. Хормоните, които бушуват в тях правят развитието на една нормална връзка, без бързане и натиск, трудна за постигане“.

Заключението от проучването в Австралия завършва с искането за промяна и цитата на 18-годишната Джоузи: „Необходимо е порнографията, която принизява жените до предмети, да не бъде достъпна за непълнолетни момчета. Ясно е, че днешното общество има проблем с насилието и момчета, които гледат много порно, могат да бъдат много жестоки към нас, момичетата. Отношението към жените определено е изкривено и напълно неприемливо. Това е така, защото днес порнографията е сериозно инфилтрирана в отношенията между момичета и момчета. Грешно е да оставим формирането на сексуалността в ръцете на една глобална индустрия“.